Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΑφιέρωμαΚαταδύσεις αναψυχής

Καταδύσεις αναψυχής

Καταδύσεις αναψυχής

Με στόχο να καταστεί η Ελλάδα υποβρύχιος παράδεισος για όσους αγαπούν τις καταδύσεις, η Κυβέρνηση κατέθεσε τον περασμένο Νοέμβριο σχετικό νομοσχέδιο, με προφανή ευεργετικά οφέλη, τόσο για την εθνική μας οικονομία γενικότερα, όσο και για τον τουρισμό ειδικότερα, καθώς πολλοί είναι οι επισκέπτες της χώρας μας, που πραγματοποιούν καταδύσεις στους μαγευτικούς ελληνικούς βυθούς κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Ο καταδυτικός τουρισμός αναπτύσσεται ταχύτατα σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε χρόνο διακινείται παγκοσμίως μεγάλος όγκος συναλλάγματος, που μεταφέρεται κατά κανόνα προς τις παράλιες χώρες και κυρίως σε εκείνες που διαθέτουν ενδιαφέροντες βυθούς με πλούσια χλωρίδα και πανίδα (φυσικά τοπία, ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, σπήλαια και ηφαίστεια στο βυθό της θάλασσας κ.α.). Το εθνικό εισόδημα μερικών χωρών εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον καταδυτικό τουρισμό (π.χ. Μαλαισία), ενώ για άλλες (όπως η Μάλτα, η Αίγυπτος, οι Μαλδίβες, η Τουρκία κ.λ.π.) ο τουρισμός αυτός αποτελεί βασική πηγή συναλλάγματος.

Ως εκ τούτου πολλές χώρες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια αξιοποίησης του φυσικού τους περιβάλλοντος, με σκοπό την προσέλκυση ξένων επισκεπτών και την αύξηση της συμμετοχής τους στα οφέλη της παγκόσμιας καταδυτικής δραστηριότητας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι με τις καταδύσεις συνδέεται ένας ευρύς κύκλος προσώπων, που δραστηριοποιείται άμεσα ή έμμεσα στο συγκεκριμένο εργασιακό τομέα.

Οι υποβρύχιες δραστηριότητες αναψυχής είναι πολύ ελκυστικές κυρίως για τους νέους και αυτός είναι ο λόγος που χώρες χωρίς θάλασσα, όπως η Ελβετία και η Αυστρία παρουσιάζουν μεγάλη ανάπτυξη με λέσχες, σχολές εκμάθησης και οργανωμένο τουρισμό (Η Αυστρία έχει 50 λέσχες και η Ελβετία 100).

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το ότι μεγάλος αριθμός καταδυτικών προορισμών για τους ερασιτέχνες αυτοδύτες πολίτες της, βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκού Χώρου, με αποτέλεσμα τη διαρροή ευρωπαϊκού συναλλάγματος σε εξωκοινοτικές χώρες. Το φτωχό θέαμα που προσφέρουν τα παράλια των ευρωπαϊκών χωρών στους αυτοδύτες οφείλεται στην πολυμορφική υπεραλίευσή τους. Ωστόσο, ο βυθός των ευρωπαϊκών χωρών, αν και διαφορετικός από το βυθό των τροπικών χωρών, έχει αξιόλογο κάλλος, πλούσια χλωρίδα και εντυπωσιακά είδη πανίδας.

Λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας και του βραχώδους βυθού της (που αποτελεί σημείο έλξης για τους αυτοδύτες, καθώς έχει ενδιαφέρουσα μορφολογία, βράχους, σπηλιές, χαράδρες, κλπ), παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας συστηματικών ψυχαγωγικών καταδύσεων για περίοδο οχτώ μηνών τουλάχιστον ετησίως και ιδίως σε συνδυασμό με την πλούσια πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά, την ιστορικότητα της περιοχής μας, την γεωγραφική διαμόρφωση και τη μεγάλη έκταση της ελληνικής ακτογραμμής (15.021 χιλιόμετρα). Καθίσταται έτσι, επιβεβλημένη η ανάγκη ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού στη χώρα μας.

Όσον αφορά στο νομοθετικό καθεστώς των καταδύσεων στη χώρα μας σημειώνεται ότι σήμερα συγκροτείται από τον υπ΄ αριθ. 10 Γενικό Κανονισμό Λιμένα Περί καταδυτικών εργασιών, ο οποίος ουσιαστικά ρυθμίζει τις επαγγελματικές καταδύσεις και από τον υπ’ αριθ. 5 Γενικό Κανονισμό Λιμένα (όπως τροποποιήθηκε με τους κανονισμούς λιμένα 8, 13 και 19) για τις υποβρύχιες δραστηριότητες με αυτόνομη καταδυτική συσκευή, ο οποίος ρυθμίζει τις καταδύσεις αναψυχής.

Από την ημερομηνία που τέθηκαν σε ισχύ, ο μεν Κανονισμός 10 λειτούργησε χωρίς σοβαρά προβλήματα, ο δε Κανονισμός 5 χρειάστηκε να τροποποιηθεί τρεις φορές. Ωστόσο κατόπιν αυτών των τροποποιήσεων υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή, διότι η νομοθετική εξουσιοδότηση κρίνεται ως γενική και αόριστη και κάθε ειδική ρύθμιση δεν μπορεί να καλύπτει το ρυθμιζόμενο αντικείμενο των καταδύσεων χωρίς τον κίνδυνο ακύρωσης της. Αντίστοιχα στην εξουσιοδοτική διάταξη της παραγράφου 11 του άρθρου 15 του ν. 2743/1999 (Α 211) για τη ρύθμιση του θέματος με έκδοση Π.Δ., αναφέρεται περιοριστικά το αντικείμενο με αποτέλεσμα να καθίσταται η ρύθμιση πολύ ειδική, χωρίς να μπορεί να συμπεριλάβει ορισμένα απολύτως αναγκαία θέματα που χρήζουν διευθέτησης (π.χ. η αναγνώριση και λειτουργία Οργανισμού καταδύσεων).

Ως εκ τούτου κρίθηκε αναγκαία η προώθηση σχεδίου νόμου για την ολοκληρωμένη κάλυψη του αντικειμένου των καταδύσεων χωρίς προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να υιοθετήσει ενιαίες ρυθμίσεις για όλα τα κράτη – μέλη στο θέμα των καταδύσεων, συνέστησε ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης (ΤC 329), η οποία εκπόνησε ενιαία πρότυπα (ελάχιστες απαιτήσεις) για όλα τα επίπεδα αυτόνομης κατάδυσης, τόσο για τους ερασιτέχνες, όσο και για τους εκπαιδευτές αυτοδύτες, αλλά και για την παροχή καταδυτικών υπηρεσιών. Τα πρότυπα αυτά έχουν αναγνωρισθεί ως Εθνικά, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που θεσπίστηκε το νομοθετικό πλαίσιο για τις καταδύσεις αναψυχής επαφίεται πλέον στις εκάστοτε αρμόδιες αρχές του τόπου η ευθύνη να το ακολουθήσουν και παράλληλα να το ‘εκμεταλλευτούν’ κατάλληλα, ώστε να ανθίσει περαιτέρω ο καταδυτικός τουρισμός στην χώρα μας, που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τους γειτονικούς ανταγωνιστικούς προορισμούς της Μεσογείου, αν λάβει κανείς σοβαρά υπόψιν του ότι 3,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι και 400.000 Έλληνες ασχολούνται σήμερα με τον καταδυτικό τουρισμό, δαπανώντας συνολικά παραπάνω από 2 δισ. ευρώ γι’ αυτή τους τη δραστηριότητα.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024