Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΤο Θέμα της ΕπικαιρότηταςΠρόγραμμα «Τουρισμός για όλους»

Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους»

Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους»

Αναπόσπαστο στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής για την τουριστική ανάπτυξη χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», κατά τη παρουσίαση του η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, τονίζοντας πως «η μέριμνα για τον πολίτη να πάει διακοπές, να ψυχαγωγηθεί, να γνωρίσει την Ελλάδα αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα, προϊόν κοινωνικών αγώνων, δείγμα κοινωνικής δικαιοσύνης και είναι απόδειξη του πραγματικού μας ενδιαφέροντος, καθώς και της θέλησής μας να αμβλύνουμε τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες».

Οι διακοπές, τα ταξίδια αναψυχής προσφέρουν στους πολίτες τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τους πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, να αναπνεύσουν, να ξεκουραστούν, να χαλαρώσουν, να απολαύσουν το ανθρώπινο πρόσωπο της ζωής. Ακολουθώντας λοιπόν αυτή τη φιλοσοφία, πρόσθεσε η υπουργός «αυξάνουμε τον προϋπολογισμό κατά 20% σε σχέση με το 2006, ο οποίος φέτος ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, αυξάνουμε τους δικαιούχους, που φέτος αριθμούν 105.000, αλλά και τις ομάδες στις οποίες απευθύνονται στα προγράμματα».

Συνεχίζοντας η κυρία Πετραλιά ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Κύρια συνιστώσα της τουριστικής μας πολιτικής είναι να κάνουμε το δικαίωμα στον τουρισμό κτήμα ολοένα και περισσοτέρων Ελλήνων και Ελληνίδων. Είχα πει πέρσι ότι θα εργαστώ για την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων. Δεσμεύομαι και σήμερα ότι η προσπάθεια θα είναι συνεχής. Ο θεσμός του κοινωνικού τουρισμού θα γίνεται χρόνο με χρόνο όλο και πιο ισχυρός.

Φέτος αυξάνουμε τα τουριστικά καταλύματα, αλλά και τις επιλογές σε κάθε γωνιά της Ελλάδος. Έχουμε ήδη εκδώσει τους καταλόγους με 3.000 περίπου ξενοδοχεία και δωμάτια, από τα οποία θα μπορέσουν να επιλέξουν οι δικαιούχοι πού και πότε θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους.

Για πρώτη φορά τα προγράμματα διακοπών της τρίτης ηλικίας θα συνδυαστούν με προγράμματα του ιαματικού τουρισμού. Οι δικαιούχοι δικαιούνται ελεύθερη είσοδο σε εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών όλης της χώρας και για πρώτη φορά επίσης, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, έχει προγραμματιστεί κι ένα πιλοτικό πρόγραμμα για προσκυνηματικό, θρησκευτικό και περιηγητικό τουρισμό, το οποίο θα υλοποιηθεί εντός του 2007. Και επίσης – και πάλι για πρώτη φορά – έχει προγραμματιστεί ένα πρόγραμμα, πιλοτικό στην αρχή, για άτομα με ειδικές ανάγκες και φυσικά ενισχύσουμε ουσιαστικά, όπως σας είπα και πριν, την πληροφόρηση του κοινού προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή ενημέρωση.

Έχουμε προχωρήσει και στη λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής πληροφοριών, το 1571, που λειτουργεί στον ΕΟΤ. Από τις διακοπές με τα προγράμματα «Τουρισμός για όλους» προκύπτουν και πάρα πολλά άλλα οφέλη. Πρώτα απ’ όλα ενισχύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων σε περιόδους εκτός αιχμής και η περιφερειακή τουριστική ανάπτυξη. Ενισχύεται ο στόχος τον οποίο έχουμε βάλει, που είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ενδυναμώνεται ο εσωτερικός τουρισμός και πρέπει να σας πω ότι, από τα στοιχεία τα ανεπίσημα τα οποία έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, φέτος μέσα στο 2007 έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση του εσωτερικού τουρισμού. Για μας είναι πολύ σημαντική η καλή εξυπηρέτηση και η ικανοποίηση όλων των δικαιούχων πολιτών και θεωρούμε ότι αυτό λειτουργεί και ως έμμεση διαφήμιση.

Γι’ αυτό και οι δικαιούχοι των προγραμμάτων αυτών, το πιστεύουμε απόλυτα και το έχουμε καταστήσει γνωστό σε όλα τα καταλύματα και τα δωμάτια, πρέπει να απολαμβάνουν την ίδια ποιότητα υψηλών υπηρεσιών όπως κάθε άλλος επισκέπτης. Κι ας μην ξεχνάμε ότι κανένα κίνητρο δεν είναι τόσο καταλυτικό για την επιλογή ενός τουριστικού προορισμού ή καταλύματος από την εμπειρία. Με βάση αυτή την εμπειρία θα αποφασίσει ο καθένας πού και πώς θα πραγματοποιήσει ή θα προτείνει κάθε μελλοντικό ταξίδι αναψυχής.

Να επισημάνω ότι έχει ήδη εκδοθεί και διανεμηθεί σε όλα τα ΚΕΠ εγκύκλιος που αφορά το ποιοι δικαιούνται τον «Τουρισμό για όλους» γι’ αυτή τη χρονιά».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τα προγράμματα «Τουρισμός για Όλους» για το 2007 – 2008 που ήδη έχουν καταχωρηθεί για να συμμετάσχουν σε αυτά περίπου 3.000 τουριστικές επιχειρήσεις έχουν ως εξής:

  1. Πρόγραμμα Οκταήμερων διακοπών 2007 το οποίο έχει διάρκεια από 15/5/2007 έως 31/03/2008 και ο Ε.Ο.Τ. επιδοτεί ανά άτομο ανά διανυκτέρευση τα ξενοδοχεία με 14 € τα ενοικιαζόμενα δωμάτια / διαμερίσματα με 12 € και τα κάμπινγκ με 6€. Στο Πρόγραμμα υπολογίζεται να συμμετάσχουν 95.000 άτομα.
  2. Πρόγραμμα Εκδρομών 2007 τριήμερων εκδρομών κατ΄ ελάχιστον τις οποίες επιδοτεί ο Ε.Ο.Τ. ανά άτομο ανά εκδρομή με 80 € και περίοδο ισχύος ίδια με του Προγράμματος Οκταήμερων διακοπών 2007. Στο Πρόγραμμα υπολογίζεται να συμμετάσχουν 4.000 άτομα.
  3. Πρόγραμμα Γ΄ Ηλικίας 2007 το οποίο έχει διάρκεια από 1/10/2007 έως 31/3/2008 και αφορά συνταξιούχους λόγω γήρατος η αναπηρίας όλων των ταμείων. Η επιδότηση του Ε.Ο.Τ. ανά άτομο ανά διανυκτέρευση για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα / διαμερίσματα είναι 22€. Στο Πρόγραμμα υπολογίζεται να συμμετάσχουν 6.000 άτομα.
  4. Στους συνταξιούχους δικαιούχους των Προγραμμάτων Οκταήμερων και Γ΄ Ηλικίας δίνεται η δυνατότητα δωρεάν Ιαματικού Τουρισμού με την παροχή έξι δωρεάν επισκέψεων στις Ιαματικές πηγές της χώρας.
  5. Πιλοτικό Πρόγραμμα Καρπάθου – Κάσου
    Σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές έχει προγραμματισθεί πιλοτικό πρόγραμμα για θεματικό τουρισμό, το οποίο θα υλοποιηθεί εντός του 2007. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θρησκευτικό και περιπατητικό τουρισμό και θα επιδοτηθεί από τον Ε.Ο.Τ.
  6. Πιλοτικό Πρόγραμμα ατόμων με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.)
    Έχει προγραμματισθεί πιλοτικό πρόγραμμα για άτομα με ειδικές ανάγκες το οποίο θα υλοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2007.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΚΤΑΗΜΕΡΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

Δικαιούχοι του Προγράμματος 8ήμερων Διακοπών είναι οι εξής:

  • Μόνιμοι υπάλληλοι και Συνταξιούχοι του Δημόσιου Τομέα και των Ν.Π.Δ.Δ.
  • Μισθωτοί και Συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς και μισθωτοί / συνταξιούχοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ , εφόσον δεν τους παρακρατούνται εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας, και συνεπώς δεν είναι δικαιούχοι των Προγραμμάτων της.
  • Εν ενεργεία ασφαλισμένοι των Ταμείων, που ασφαλίζουν ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρηματίες (π.χ. Τ.Ε.Β.Ε., Τ.Σ.Α. κλπ).
  • Συνταξιούχοι ταμείων, τα οποία ασφαλίζουν ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρηματίες (π.χ. Τ.Ε.Β.Ε., Τ.Σ.Α., κλπ).
  • Aτομα τα οποία λαμβάνουν επίδομα απορίας ή είναι ασφαλισμένοι της Πρόνοιας.

Στο πρόγραμμα δικαιούνται να συμμετέχουν και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών των δικαιούχων.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

  • Τα Aτομα με αναπηρία 67% και άνω δικαιούνται δελτίο όπως και τα προστατευόμενα μέλη τους, ανεξαρτήτως εισοδήματος, κάθε χρόνο . Θα πρέπει όμως υποχρεωτικά να ανήκουν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων (π.χ. Δημόσιοι υπάλληλοι, Τ.Ε.Β.Ε. ή υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα που δεν είναι δικαιούχοι της Εργατικής Εστίας κ.λ.π.).

    Στην περίπτωση που είναι μεμονωμένα άτομα χωρίς δηλαδή οικογένεια η δεν υπάρχουν ενήλικα άτομα προστατευόμενα μέλη για να τους συνοδέψουν η τα ενήλικα άτομα της οικογένειας τους δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος μας δικαιούνται δελτίου για συνοδό. Η επιλογή του συνοδού γίνεται χωρίς κανένα περιορισμό η ιδιαίτερη προϋπόθεση. Δεν δικαιούνται συνοδού τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω των οποίων οι σύζυγοι είναι ήδη δικαιούχοι του προγράμματος μας.
    Τέλος η παροχή του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» που αφορά άτομα με αναπηρία 67% και άνω απευθύνεται σε ενήλικα άτομα που ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες των επαγγελμάτων που προαναφέρονται και όχι σε προστατευόμενα ανήλικα άτομα η σε ενήλικα προστατευόμενα άτομα που δεν ανήκουν στις εν λόγω κατηγορίες επαγγελμάτων.

  • Οι Πολύτεκνοι όπως και τα προστατευόμενα μέλη τους δικαιούνται δελτίο ανεξαρτήτως εισοδήματος, κάθε χρόνο. Θα πρέπει όμως υποχρεωτικά να ανήκουν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων (π.χ. Δημόσιοι υπάλληλοι, Τ.Ε.Β.Ε. ή υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα που δεν είναι δικαιούχοι της Εργατικής Εστίας κ.λ.π.).

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΩΝ

Δικαιούχοι του Προγράμματος Εκδρομών είναι οι ίδιοι με αυτούς του Προγράμματος Οκταήμερων Διακοπών.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Γ΄ ΗΛΙΚΙΑΣ

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας (με τα προστατευόμενα μέλη τους), όλων των ταμείων, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024