Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΑφιέρωμαΝέες ελπίδες αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Νέες ελπίδες αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Νέες ελπίδες αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Ελπίδες για αναβάθμιση της παρεχόμενης τουριστικής εκπαίδευσης γέννησε σε μαθητές, καθηγητές και στελέχη του χώρου, η κυβερνητική εξαγγελία για δημιουργία πανεπιστημιακού προπτυχιακού τμήματος τουρισμού, που αποτελούσε πάγιο αίτημα όλων των τουριστικών φορέων. Ευχή δική μας οι ελπίδες αυτές στο πέρασμα του χρόνου να αποδειχθούν αληθινές και όχι φρούδες!

Μετά από ατέλειωτες συζητήσεις περί καταλληλότητας πανεπιστημίου για την ένταξη του νέου τμήματος, με την Κυβέρνηση να κρατάει αποστάσεις από τη διαμάχη μεταξύ των Πανεπιστημίων Πειραιά και Αιγαίου, που διεκδικούν την ίδρυσή του (κυρίως το Αιγαίου), ερωτήματα γεννώνται στον μέσο Έλληνα πολίτη αυτής της χώρας τόσο για τον τρόπο λειτουργίας του, όσο και για τις συνέπειες δημιουργίας του σε ακαδημαϊκό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Η δημιουργία του αναμφισβήτητα είναι αναγκαία και ήδη έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια. Το θέμα είναι όμως: Έρχεται να καλύψει απλά μια απουσία πανεπιστημιακού προπτυχιακού τμήματος ή να αναβαθμίσει τις σπουδές στον τουρισμό; Αμφότερα τα ερωτήματα γεννούν προβληματισμό. Πολλοί πιστεύουν πως η ίδρυση του δεν θα είναι μαγική, αλλάζοντας την εικόνα των τουριστικών σπουδών στη χώρα μας. ¶λλοι πάλι εκτιμούν πως η ίδρυση του θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της παρεχόμενης τουριστικής εκπαίδευσης. Κριτήριο θα αποτελέσει ο τρόπος λειτουργίας του: δηλαδή τα μαθήματα που θα περιλαμβάνει, οι καθηγητές που θα διδάσκουν, τα συγγράμματα που θα διανέμονται, η αξιοποίηση ή μη της τεχνολογίας, η υποχρεωτική ή μη παρακολούθηση των μαθημάτων, η επιμήκυνση ή μη της διάρκειας πρακτικής άσκησης, κ.ο.κ.

Η εξαγγελία ίδρυσης του, από μια άλλη πλευρά, γεννά ερωτηματικά και για την βιωσιμότητα των δεκάδων ΤΕΙ Τουριστικών Επιχειρήσεων / Επαγγελμάτων, που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, με εκατοντάδες φοιτητές. Με ποιο τρόπο η Κυβέρνηση θα πείσει τους φοιτητές σε αυτά ότι το πτυχίο τους είναι κατώτερο του ενός πανεπιστημιακού τμήματος τουρισμού; Θα αναγκάσει όλους τους φοιτητές τουρισμού να στραφούν στο νέο πανεπιστημιακό τμήμα; Πόσους φοιτητές θα μπορέσει να απορροφήσει;;; Και τι θα συμβεί με την αναγνώριση πτυχίων στις μετέπειτά αιτήσεις για μεταπτυχιακές σπουδές;;; Με το διδακτικό προσωπικό τι θα γίνει; Θα αποσπασθεί από τα ΤΕΙ, τον ΟΤΕΚ, και από αλλού. ή θα ορισθεί νέο;

Τα ερωτήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στις ανησυχίες όλων για το κατά πόσο το τμήμα αυτό θα παρέχει ουσιαστική τουριστική εκπαίδευση στους φοιτητές του, ανταποκρινόμενη στις σημερινές εξελίξεις του χώρου και όχι μερικών δεκαετιών πριν. Τόσο τα βιβλία, όσο και ο τεχνολογικός εξοπλισμός του τμήματος θα πρέπει να είναι σύγχρονα και να υιοθετούν τις τελευταίες εξελίξεις, εφοδιάζοντας τους αποφοίτους με τις απαραίτητες γνώσεις για την μετέπειτα ένταξη τους στην αγορά.

Κατά πόσο όμως όλα αυτά μπορούν να εγγυηθούν την αναβάθμιση εν γένει της παρεχόμενης τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι υπό συζήτηση, καθώς ένα «τέλειο» τμήμα τουρισμού σε ένα Πανεπιστήμιο δεν θα αλλάξει την κατάσταση. Αναμφισβήτητα, όμως αποτελεί ένα πρώτο και ουσιαστικό βήμα για την επίτευξη αυτής της αναβάθμισης, που είναι απαραίτητη σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που χάνει κάθε χρόνο εκατοντάδες φοιτητές για σπουδές στο εξωτερικό.

Η ίδρυση του θα κρατήσει μερικούς Έλληνες φοιτητές στην πατρίδα τους, αλλά και πάλι αρκετοί θα επιλέξουν προγράμματα σπουδών του εξωτερικού με παράδοση στις τουριστικές σπουδές, ώστε να αποκομίσουν μια διεθνή εμπειρία, που είναι τόσο απαραίτητη στο χώρο του τουρισμού. Κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι Έλληνες απόφοιτοι των τμημάτων τουρισμού, είτε της Ελλάδας, είτε του εξωτερικού, θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στην πατρίδα τους, ενισχύοντας το προσωπικό των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ας εστιάσουμε λοιπόν σε όλες αυτές τις παραμέτρους για την αποτελεσματική λειτουργία του πρώτου αυτού τμήματος, αναλογιζόμενοι το έργο που καλείται να πραγματώσει, αφήνοντας επί μέρους τους διαξιφισμούς περί του καταλληλότερου πανεπιστημίου για εγκατάσταση του. Εξάλλου, η απόφαση για το που θα γίνει, είτε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είτε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά εναπόκειται στο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, το οποίο καλείται να σταθμίσει τα πλεονεκτήματα του ενός έναντι του άλλου και να αποφασίσει.

Καλούμε συνεπώς όλους εσάς να υποβάλλετε τους προβληματισμούς σας για τη λειτουργία του πανεπιστημιακού προπτυχιακού τμήματος τουρισμού, ώστε να συμβάλουμε όλοι μαζί στην επίτευξη της αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα με νέες και φρέσκιες προτάσεις, που ίσως αποδειχθούν χρήσιμες στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς…

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024