Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΓερμανία Συστάσεις για ταξίδια στην Ελλάδα

Γερμανία Συστάσεις για ταξίδια στην Ελλάδα

Γερμανία
Συστάσεις για ταξίδια στην Ελλάδα
του Αντρέα Στεφανή

Με αφορμή την χαωτική διαχείριση της κρίσης με τις πυρκαγιές από πλευράς ελληνικού κράτους και προκειμένου να προφυλαχθούν και ενημερωθούν έγκαιρα οι γερμανοί υπήκοοι, οι οποίοι ήδη είχαν κάνει κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα, ανακοίνωσαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μια σειρά προληπτικών και ενημερωτικών συστάσεων όπως:

ΑΚΥΡΩΣΗ / ΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ

Το ταξίδι μπορεί να ακυρωθεί λόγω «ανωτέρας βίας». Ανωτέρα βία ισχύει – με βάση την δικηγόρο της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών, κα Μπετίνα Ντρέζε, όταν το προγραμματισμένο ταξίδι ή οι διακοπές τεθούν σε κίνδυνο λόγω ενός έκτακτου περιστατικού και βέβαια η κράτησή πραγματοποιήθηκε σε χρόνο που δεν υπολόγιζε κανείς μια τέτοια έκβαση της κατάστασης. Έτσι οι τουρίστες έχουν το δικαίωμα, βάσει της απόφασης του γερμανικού Αρείου Πάγου από το έτος 2002 με πρωτόκολλο (AZ: X RZ 147/01) να ακυρώσουν την κράτησή τους στην περίπτωση που η πιθανότητα επικινδυνότητας της σωματικής τους ακεραιότητας είναι πολύ υψηλή.

H TUI: «Κανένας κίνδυνος για τα ξενοδοχεία μας»

Ο ταξιδιωτικός όμιλος της TUI συνεχίζει να πετάει τουρίστες παρ΄ όλες τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Εκπρόσωπος της εταιρείας ο Κος Robin Zimmermann επιβεβαίωσε την περασμένη Κυριακή στο Αννόβερο ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ακυρώσεις. «Οι πυρκαγιές είναι αρκετά μακρυά από τα συμβεβλημένα ξενοδοχεία μας και γι΄ αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος για ακύρωση της κράτησης. Ως επί το πλείστον οι φωτιές επικεντρώνονται στην περιοχή της Δυτ. Πελοποννήσου, στην Εύβοια καθώς και στην περιοχή της Κορίνθου. Ο καθηγητής για ταξιδιωτικό Δίκαιο Ronald Schmid του Πολυτεχνείου της Δρέσδης δεν βλέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια ακύρωση ενός ταξιδίου προς την Ελλάδα. «Ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει κάπνα πάνω από την περιοχή που παραθερίζει κανείς, δεν υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης».

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ:

Μια ένδειξη για ανωτέρα βία είναι οι ταξιδιωτικές οδηγίες ασφάλειας του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Το Υπουργείο συνιστά στους ταξιδιώτες με επίσημη οδηγία που ανακοίνωσε στις 28.08.2007 να παρακολουθούνμε προσοχή τα μέσα ενημέρωσης και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των τοπικών αστυνομικών αρχών. Οι παρακάτω περιοχές στην Μεσόγειο έχουν πληγεί σε σοβαρό βαθμό από πυρκαγιές: Στην Ιταλία η περιοχή της Μεσσίνας στην Σικελία, η νότια περιοχή της Καμπανίας, η Καλαβρία και εν μέρει η Απούλια. Στην Ελλάδα κήρυξε η ελληνική κυβέρνηση λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης». Οι πυρκαγιές στην Νότιο Πελοπόννήσο και Εύβοια είναι ιδιαίτερα έντονες.

ΝΩΡΙΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Οι ταξιδιώτες που δεν έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους, τότε έχουν το δικαίωμα στην περίπτωση «ανωτέρας βίας» να το ακυρώσουν. Γι΄ αυτούς που ήδη παραθερίζουν, τότε υπάρχει η δυνατότητα να ακυρώσουν την κράτησή τους, είναι όμως υποχρεωμένοι να πληρώσουν το αντίστοιχο ποσό για τις υπηρεσίες που έκαναν χρήση μέχρι εκείνη την στιγμή. Η επιστροφή χρημάτων καλύπτει μόνο αναλογικά το ποσό των υπηρεσιών που δεν μπόρεσαν να λάβουν από εκείνη την στιγμή και μετά. Δικαίωμα ακύρωσης σε περίπτωση «ανωτέρας βίας» έχουν και οι ταξιδωτικοί πράκτορες. Στην περίπτωση όμως που μεταφέρουν τους πελάτες τους πίσω στην πατρίδα τους, τότε ναι μεν μπορούν οι πελάτες τους να τους ζητήσουν αναλογικά κάποιο πόσο πίσω, αλλά στην περίπτωση που η επιστροφή τους γίνει π.χ. με άλλες αεροπορικές εταιρείες γραμμής οι οποίες μπορεί να είναι ακριβότερες, τότε πρέπει να επωμιστούν το 50% του κόστους βάσει ισχύουσας νομοθεσίας. Ανά περίπτωση βέβαια έγκειται και στον ταξιδιωτικό πράκτορα, κατά πόσο και με ποιό τρόπο θ΄ αποζημιώσει τον πελάτη του.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ

Στην περίπτωση που παραμείνει κανείς στο παραθεριστικό θέρετρο παρ΄ όλες τις καταστροφές στην περιοχή και αναγκαστικά θα πρέπει να υποστεί τυχόν ελλιπείς υπηρεσίες όπως μειωμένα γεύματα, μη πραγματοποιηθείσες προπληρωμένες εκδρομές, κλπ. Τότε έχει δικαίωμα να ζητήσει μείωση της τιμής για το υπόλοιπο διάστημα. Αυτό είναι κάτι που ισχύει άσχετα με το εάν υπάρχει λόγος «ανωτέρας βίας» ή όχι – μιας και για ελλειπείς υπηρεσίες ευθύνεται ο ταξιδιωτικός πράκτορας ασχέτως της υπαιτιότητας. Για ζημιές σε αποσκευές ή απώλεια αποσκευών λόγω ανωτέρας βίας δεν ευθύνεται ο ταξιδιωτικός πράκτορας.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν πληρώνουν κατά κανόνα στην περίπτωση φυσικών καταστροφών. Μια τέτοια ασφάλεια καλύπτει ανά περίπτωση μόνο συγκεκριμμένους κινδύνους του ασφαλζόμενου ατόμου.

Ο κ. Αντρέας Στεφανής είναι Σύμβουλος Τουριστικού Marketing.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024