Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςFocus σε ένα ΘέμαΓραφεία ΕΟΤ εξωτερικούΘετική η εικόνα για την Ελλάδα στο εξωτερικό και μετά τις πυρκαγιές

Γραφεία ΕΟΤ εξωτερικούΘετική η εικόνα για την Ελλάδα στο εξωτερικό και μετά τις πυρκαγιές

Γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού
Θετική η εικόνα για την Ελλάδα στο εξωτερικό και μετά τις πυρκαγιές

Αμετάβλητη παραμένει η τουριστική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, έπειτα από τις πυρκαγιές, με τους μεγάλους tour operators να εκτελούν κανονικά τα προγράμματα τους και το διεθνή τύπο να παρακολουθεί τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα με ανθρώπινο ενδιαφέρον, χωρίς κραυγαλέα πρωτοσέλιδα και δραματικούς τίτλους ειδήσεων. Οι πολίτες των άλλων χωρών δείχνουν αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό, που δοκιμάζεται τις τελευταίες μέρες από το πέρασμα της πύρινας λαίλαπας, ενώ όσοι έχουν κανονίσει διακοπές στην Ελλάδα φροντίζουν να ενημερωθούν για την παρούσα κατάσταση απευθείας από τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, όπου τα τηλεφωνήματα για πληροφορίες ήταν πολλά ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες των πυρκαγιών. Ακυρώσεις κρατήσεων δεν σημειώθηκαν σε πολλές χώρες, ενώ ελάχιστες ανέφεραν μικρές έως μηδαμινές, με τη κατάσταση να απεικονίζεται κανονική, όσον αφορά στις τουριστικές ροές.

Καμία αλλαγή στα προγράμματα εκτέλεσης των Ισπανών tour operators για Ελλάδα δεν παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα, όπως επίσης και καμία αλλαγή στις κρατήσεις, με τους Ισπανούς πολίτες να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να ζητούν ενημέρωση για την επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα απευθείας από το γραφείο του ΕΟΤ στην Ισπανία. Τα ισπανικά ΜΜΕ παρακολουθούν το θέμα των πυρκαγιών, ενημερώνοντας τους πολίτες για τα πύρινα μέτωπα είτε με αναμεταδόσεις προγραμμάτων από τα ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα, είτε και με δικούς τους απεσταλμένους στις πληγείσες περιοχές. Μάλιστα, όπως μας ανέφερε η Προϊσταμένη του γραφείου ΕΟΤ στην Μαδρίτη, κυρία Δώρα Μακρή, ο αριθμός των Ισπανών τουριστών, που θα δεχτεί ως το τέλος της χρονιάς η Ελλάδα εκτιμάται ιδιαίτερα αυξημένος, γεγονός στο οποίο συμβάλλει ουσιαστικά το πλήθος των απευθείας προσφερόμενων αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Αξίζει να αναφερθεί πως σήμερα εκτελούνται συνολικά 38 απευθείας πτησεις.

Ανάλογη η εικόνα και στην Γερμανία, όπου δεν σημειώθηκε καμία ακύρωση, σύμφωνα με πληροφορίες του Προϊσταμένου του γραφείου ΕΟΤ, κ. Ηλία Γαλανού. Οι περισσότεροι Γερμανοί, όπως μας ενημέρωσε, έχουν επιστρέψει από τις διακοπές στην πατρίδα τους, με τα σχολεία να έχουν ανοίξει ήδη από την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι διακοπές ίσως συνεχίζονται για μερικούς Βαυαρούς, χωρίς ωστόσο αυτό να αλλάζει τις τουριστικές συνήθειες της γερμανικής αγοράς στο σύνολο της. Ο γερμανικός τύπος ήταν ενημερωτικός καθ’ όλη τη διάρκεια των πυρκαγιών, παρουσιάζοντας την κατάσταση ως έχει, χωρίς να πανικοβάλλει ή να παραπλανεί την κοινή γνώμη από την πραγματικότητα.

Στο πλευρό της Ελλάδας, καταννοώντας απόλυτα τη δοκιμασία που περνάει, στάθηκε ο ιταλικός λαός, που θρήνησε και αυτός 12 άτομα από 2 μεγάλες φωτιές το φετινό καλοκαίρι, ανέφερε ο Προϊστάμενος του γραφείου ΕΟΤ Ιταλίας (Ρώμη), κ. Σκληβανιώτης. Τα ταξίδια προς Ελλάδα πραγματοποιούνται κανονικά, χωρίς να έχει αναφερθεί κάποια ακύρωση κράτησης μέχρι στιγμής, με τους Ιταλούς να τηλεφωνούν στο γραφείο για ενημέρωση.

Χωρίς προβλήματα συνεχίζει η τουριστική περίοδος για την Ελλάδα και από την πλευρά της τσέχικης αγοράς, κατά τον Προϊστάμενο του Γραφείου ΕΟΤ Πράγας, κ. Θεοδώρου, καθώς δεν υπάρχουν ακυρώσεις για ταξίδια στη χώρα μας. Το γραφείο ενημερώνει καθημερινά τους Τσέχους για την κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ αναμεταδόσεις από διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και ανταποκρίσεις των τσέχικων ΜΜΕ φροντίζουν για την πληρέστερη πληροφόρηση του κοινού.

Σύσσωμος ο αυστριακός τύπος αναφέρθηκε στο θέμα των πυρκαγιών, ξεκινώντας το Σάββατο 25.8.07 με μικρές ειδήσεις για να καταλήξει σε ολοσέλιδα ρεπορτάζ στις 26.-27.-28.8.07 με περιγραφές των καταστροφών. Η κάλυψη ήταν διαρκής και πολλές φορές οι αναφορές ήταν από τον ελληνικό τύπο ή από αυτόπτες μάρτυρες. Βασικό θέμα ήταν πάντα η κατάσταση στις πυρόπληκτες περιοχές, το μέγεθος της καταστροφής και το ανθρώπινο δράμα των κατοίκων.

Στις 26.8.2007, μας ανέφερε ο Προϊστάμενος του Γραφείου ΕΟΤ Αυστρίας, κ. Διαλυνάς, έγιναν οι πρώτες αναφορές σε τουρίστες, οι οποίες ήταν ανάλογες του πνεύματος και της σοβαρότητας της εφημερίδας με δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας, το οποίο συμβούλευε μεν να μην ταξιδέψουν Αυστριακοί σε κρίσιμες περιοχές (Πελοπόννησο και Εύβοια), αλλά δεν απαγόρεψε τα ταξίδια. Διαρκώς υπήρχε εφησυχασμός ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για Αυστριακούς τουρίστες και ότι τα μέρη που έχουν πληγεί δεν είναι οι πλέον προτιμητέοι τουριστικοί προορισμοί. Στις 28.7.2007, τα άρθρα με αναφορά στις τουριστικές επιπτώσεις αυξάνονται, καθώς και οι Αυστριακοί ρωτούν διαρκώς για την κατάσταση στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας δε δίνει απαγορευτική εντολή για ταξίδια στη χώρα μας, γεγονός που δεν επιτρέπει στους πελάτες την χωρίς οικονομική επιβάρυνση ακύρωση ή αλλαγή προορισμού του. Επίσης τα Μ.Μ.Ε. ανέφεραν διαρκώς ότι τουριστικές περιοχές δεν έχουν πληγεί ούτε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Από δηλώσεις τους στα Μ.Μ.Ε και από πληροφορίες μέσω τηλεφώνου του Γραφείου ΕΟΤ Αυστρίας στους βασικούς Τ.Ο., δεν υπήρχαν ακυρώσεις. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Διαλυνάς, οι όμιλοι Thomas Cook (Neckermann Reisen), Rewe Touristik (ITS Billa Reisen-Jahn Reisen), και οι Τ.Ο. Bentour είχαν ερωτήσεις από πελάτες τους για την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά καθώς δεν έχουν πρόγραμμα για τις κρίσιμες περιοχές δεν είχαν και ακυρώσεις. Μικρότεροι Τ.Ο. όπως Gats Reisen (εκπρόσωποι και των Μινωικών Γραμμών στην Αυστρία), Lato Reisen με πρόγραμμα για μεμονωμένους τουρίστες και ειδικά στην Πελοπόννησο είχαν πολυάριθμες ερωτήσεις, αλλά μηδαμινές ακυρώσεις, ακόμη και για τις κρίσιμες περιοχές. Επίσης, ο υπεύθυνος της μεγαλύτερης αλυσίδας τουριστικών γραφείων κ. Martin Bachlechner της Verkehrsburo Touristik δήλωσε ότι δεν υπήρχαν ακυρώσεις από Αυστριακούς. Ο κυριότερος Τ.Ο. στην Αυστρία, ο όμιλος TUI (TUI, Gulet, 1-2-fly, Magic Life) που έχει πρόγραμμα στην Πελοπόννησο (π.χ. Κυλλήνη) είχε πολλές ερωτήσεις, αλλά μηδαμινές ακυρώσεις.

“Η τουριστική εικόνα της χώρας δεν έχει πληγεί” κατά τον κ. Διαλυνά “αλλά η δυνατότητα αντιμετώπισης προβληματικών και κρίσιμων καταστάσεων στην Ελλάδα”. `Αλλωστε, όπως σημείωσε, αγαπημένοι προορισμοί των Αυστριακών είναι κατά σειρά προτίμησης η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, η Κέρκυρα, η Χαλκιδική και οι Κυκλάδες, όπου δεν σημειώθηκε εξάλλου κανένα πύρινο μέτωπο.

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον και των Ισραηλινών για την Ελλάδα, με πρώτο θέμα στον τύπο να παραμένουν άρθρα για τις πυρκαγιές. Αν και στις ελληνικές περιοχές (Κω, Ρόδο, Κρήτη, Σαντορίνη, Ζάκυνθο) που εκτελούνται πτήσεις από το Ισραήλ δεν εκδηλώθηκαν φωτιές, ο κόσμος συνεχώς καλεί στο γραφείο του ΕΟΤ στο Ισραήλ για ενημέρωση, ανέφερε ο Προϊστάμενος, κ. Βαλλιάνος. “Αν και είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν και πόσο θα επηρεαστεί η κίνηση προς την Ελλάδα”, σημείωσε, “πιθανόν να επηρεαστούν οι κεντρικές πτήσεις προς Αθήνα”. Ακυρώσεις πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν και όλες οι εκδρομές είναι πουλημένες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, όπως μας είπε, πολλοί οργανισμοί ρωτούν στο γραφείο του ΕΟΤ για να προσφέρουν βοήθεια και είναι περήφανοι που ομάδα συμπατριωτών τους βοήθησαν στο έργο της κατάσβεσης.

Κανονικά συνεχίζουν να εκτελούνται τα προγράμματα και της βρετανικής τουριστικής αγοράς για Ελλάδα, όσον αφορά στους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο – χωρίς να επηρρεάζονται από τις πυρκαγιές – όπως άλλωστε και όλη η θερινή περίοδος μέχρι τώρα, σε
σύγκριση με πέρσι, όπως μας ενημέρωσε ο Προϊστάμενος του Γραφείου ΕΟΤ Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας, κ. Πέππας.

“Πολλοί είναι αυτοί” πρόσθεσε “που ενισχύουν την προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης των πυρόπληκτων με εμβάσματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί για το λόγο αυτό”. Όσον αφορά στους ιδιώτες που έρχονται σε επαφή με το Γραφείο του ΕΟΤ είτε τηλεφωνικώς είτε με τη φυσική παρουσία τους, ο κ. Πέππας επισημαίνει “ενημερώνονται ότι μπορούν να
ταξιδεύσουν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας με μεγάλη ασφάλεια,ενώ είναι αξιοσημείωτη η συμπαράσταση που δείχνουν. Πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν επιθυμία να επισκεφτούν την περιοχή της Πελοποννήσου έχοντας πλέον ακούσει τόσα πολλά για αυτή. Πληροφορίες προς τους Βρετανούς πολίτες για οικονομική ενίσχυση αναγράφονται στην ιστοσελίδα του Γραφείου μας”
.

Θετική χαρακτηρίζεται και η αντίδραση της Καναδικής αγοράς, που εξακολουθεί να δείχνει σημαντική ανοδική πορεία, χωρίς διαφοροποιήσεις σε κρατήσεις και προγράμματα ταξιδίων, όπως ανέφερε η Προϊστάμενη του ΕΟΤ Καναδά, κυρία Κατερίνα Χαραλαμπίδη.

Τα τηλεφωνήματα στο γραφείο του ΕΟΤ στο Τορόντο για τις καταστροφές αφορούν περισσότερο πληροφορίες για προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μέσα μαζικής συγκοινωνίας (αν υπάρχουν ακυρώσεις, αν λειτουργούν τα μουσεία, αν οι συγκοινωνίες γίνονται κανονικά κλπ).

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του θέματος των πυρκαγιών στην Ελλάδα από τον Καναδικό τύπο, η κα Χαραλαμπίδη σημείωσε πως υπάρχει εκτεταμένη αρθρογραφία στον ημερήσιο τύπο, αλλά χωρίς ανησυχία ή αρνητικά σχόλια.

`Αμεση και δραστική ήταν και η αντίδραση του γραφείου ΕΟΤ Μόσχας στο άκουσμα των δυσάρεστων ειδήσεων από την Ελλάδα. “Προωθήσαμε όλες τις ενημερώσεις τύπου από την Ελληνική Κυβέρνηση και τον ΕΟΤ σε όλα τα δημοσιογραφικά μέσα της Ρωσίας και ενημερώσαμε κατόπιν όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες, όπως φυσικά και τους tour operators, στους οποίους στείλαμε με fax ή με email όλο το σχετικό υλικό ενημέρωσης” ανέφερε από το γραφείο ΕΟΤ Μόσχας ο κ. Ηλίας Τσόνος. Αξίζει να αναφερθεί πως για την Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2007, έχει προγραμματισθεί συνέντευξη τύπου στη Μόσχα για την κατάσταση στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του γραφείου ΕΟΤ Μόσχας και του Προϊσταμένου του, κ. Prikli Ζαβιτσάνο.

Όσον αφορά στις αγορές του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, η τουριστική κίνηση προς Ελλάδα, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Θεόδωρος Χαρτοματσίδης, Διευθυντής του γραφείου ΕΟΤ Βελγίου-Λουξεμβούργου, “όχι μόνο παραμένει αμετάβλητη, σύμφωνα με τα στοιχεία των tour operators, αλλά παρουσιάζει και μεγαλύτερη ζήτηση με την έννοια πως δεχόμαστε καθημερινά πλήθος από ερωτήματα για τις συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν”. “Σε καθημερινή επικοινωνία μου με τους βασικούς tour operators που δραστηριοποιούνται στο Βέλγιο περισσότερο, λιγότερο στο Λουξεμβούργο” πρόσθεσε ο κ. Χαρτοματσίδης, “δεν σημειώθηκε καμία απολύτως ακύρωση κράτησης στις προγραμματισμένες μετακινήσεις των βέλγων τουριστών προς την χώρα μας και ειδικότερα προς την Νότια και Δυτική Πελοπόννησο”. “Αυτό που πράγματι είναι αξιοσημείωτο” καταλήγει “είναι η συμπαράσταση ανώνυμων – απλών πολιτών, φίλων της πατρίδας μας που επέδειξαν από την πρώτη στιγμή την συμπαράστασή τους και την αλληλεγγύη τους προς τους πυροπαθείς συμπατριώτες μας με την αθρόα αποστολή επιστολών και τηλεγραφημάτων”.

Ελάχιστες ακυρώσεις για τις επόμενες εβδομάδες υπάρχουν τέλος από την Ελβετική αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες του Προϊσταμένου του γραφείου ΕΟΤ Ελβετίας (Ζυρίχη), κ. Κοντογιαννόπουλου, έπειτα από επικοινωνία με τους Τουριστικούς Οργανισμούς της χώρας. Για όσους προγραμμάτιζαν διακοπές στις πληγείσες περιοχές, οι tour operators τους πρότειναν εναλλακτικές διαδρομές ή άλλους ελληνικούς πάντα προορισμούς. Όπως μας μετέφερε ο κ. Κοντογιαννόπουλος κανένας από τους πελάτες τους, που βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα δεν ζήτησε να διακόψει τις διακοπές του και να επιστρέψει στην Ελβετία, λόγω των πυρκαγιών. Όσον αφορά στον ημερήσιο τύπο, υπάρχει αρθρογραφία για τις πυρκαγιές, ενώ στον τουριστικό τύπο αναμένονται δημοσιεύσεις μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς τα σημαντικότερα επαγγελματικά περιοδικά εκδίδονται σε εβδομαδιαία βάση.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024