Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΑνοιχτή ΓραμμήΑπόψειςΘαλάσσιος τουρισμός«Κάθε λιμάνι (μαρίνα) και καημός»

ΑπόψειςΘαλάσσιος τουρισμός«Κάθε λιμάνι (μαρίνα) και καημός»

Απόψεις
Θαλάσσιος τουρισμός
«Κάθε λιμάνι (μαρίνα) και καημός»
του Σπύρου Α. Σαλβάνου

Είκοσι-δύο Σεπτέμβρη 2007 και η Μαρίνα των Γουβιών σε πλήρη οργασμό. Από τα 460 επαγγελματικά τουριστικά σκάφη που ελλιμενίζονται εδώ, αρκετές δεκάδες, έτοιμα να σηκώσουν πανιά με τους ανυπόμονους ναυλωτές «αιχμάλωτους» της διαδικασίας απόπλου. Ο λιμενικός σταθμός της Μαρίνας έχει ήδη κλείσει για τη φετινή τουριστική περίοδο και όλοι σπεύδουν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο. Όμως στις δώδεκα το μεσημέρι, εν ώρα αιχμής, ο αξιωματικός υπηρεσίας δηλώνει αναρμοδιότητα και διαβεβαιώνει ότι το αρμόδιο όργανο για τον απόπλου είχε βγει(;) για λίγο και ότι θα επέστρεφε σε δέκα λεπτά…

Το όργανο, εν στολή παραλλαγής, επέστρεψε ΜΙΑ ΩΡΑ αργότερα, διέσχισε τον χώρο αναμονής με το γνωστό ύφος χωρίς να χαιρετίσει κανένα και διέταξε να περάσει πρώτος μέσα όποιος είχε σειρά. Μια κοπελίτσα ήταν πρώτη, είχε μόνον να πάρει απόπλου για ένα σκάφος και χρειάστηκε ακριβώς μισή ώρα!

Χάνοντας την υπομονή του για την πρωτοφανή αυτή καθυστέρηση ο δεύτερος της σειράς, ένας εβδομηντάχρονος, επώνυμος επαγγελματίας του χώρου, τόλμησε να μπει στο γραφείο και δέχθηκε την αυστηρή προσταγή του λιμενικού να περάσει έξω.

Και όταν τελείωσε η κοπελίτσα και μπήκε πλέον στο γραφείο, μετά από συνολικά μιάμιση ώρα αναμονής και ταλαιπωρίας, και ο λιμενικός αρνήθηκε για τους δικούς του λόγους να του θεωρήσει τον απόπλου «τα βρόντηξε» εγκαταλείποντας αγανακτισμένος τα έγγραφα του σκάφους του επάνω στο γραφείο και έφυγε φοβούμενος κανένα καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ή στη καλύτερη περίπτωση να βρεθεί ακόμη και με χειροπέδες…

Τριάντα και πλέον χρόνια από ισχύος, κατ’ αρχήν, του Ν. 438/76 κρατάει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση: Απαιτούν π.χ. πανελλαδικά τα κατά τόπους Λιμεναρχεία να σφραγίζουν τα ναυλοσύμφωνα (Ν 2743/99, Αρ. 4, Π. 2α) προκειμένου να είναι ΝΟΜΙΜΑ. Ελέγχονται εξονυχιστικά όλα τα ναυτιλιακά έγγραφα των μικρών (άνευ μονίμου πληρώματος) επαγγελματικών σκαφών με χρονοβόρες, επίπονες έως ταπεινωτικές για τους συναλλασσόμενους διαδικασίες ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ναύλο, ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΘΕ αναχώρηση του σκάφους. Θύματα κυρίως οι ναυλωτές τουρίστες που περνούν εν προκειμένω «υπό ομηρίαν» μέρος των ακριβοπληρωμένων διακοπών τους αναμένοντας τον πολυπόθητο απόπλου. Και να είναι και ευχαριστημένοι διότι σύμφωνα με το Ν 2743/99, Αρ. 4, Π. 4 υποχρεούνται οι ίδιοι να προσέρχονται αυτοπροσώπως στην Λιμενική Αρχή για την εν λόγω διαδικασία!

Τριάντα και πλέον χρόνια κανείς δεν τόλμησε για ευνοήτους λόγους να διαμαρτυρηθεί.

Οι Νόμοι ερμηνεύονται συνήθως κατά το δοκούν. Έτσι ο συγκεκριμένος Λιμενοφύλακας αρνήθηκε να χορηγήσει απόπλου ζητώντας αυθαίρετα και καταχρηστικά να του προσκομιστεί το διαβατήριο του ναυλωτή, επικαλούμενος τον Ν 2743/99 που βέβαια πουθενά δεν το προβλέπει αυτό. Δεν χρειάζεται πλέον δηλαδή ο ευρωπαίος πολίτης διαβατήριο για να περάσει τα σύνορα και χρειάζεται για να νοικιάσει στην Ελλάδα σκάφος!

Εξακόσια ακόμη σκάφη ιδιωτικά ελλιμενίζονται στην ίδια Μαρίνα, τα πιο πολλά ξένων επισκεπτών του νησιού, εγκλωβισμένων και αυτών στη ίδια σχεδόν γραφειοκρατική ταλαιπωρία και αδιαφορία. Ερμητικά κλειστό το γραφείο του Λιμενικού Σταθμού και ούτε ένα σημείωμα στη πόρτα που να πληροφορεί για εναλλακτική δυνατότητα.

Μοναδική πύλη μικρών σκαφών από την Ευρώπη με το Λιμενικό Σταθμό κλειστό τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Είναι γενικώς η τουριστική πολιτική που, μας εκφράζει, που απαξιώνει ό,τι καλό έχουμε να προσφέρουμε αναδεικνύοντας τη μιζέρια μας. Που κλείνει ή προσπαθεί να κλείσει την πόρτα στο ποιοτικό τουρισμό ανοίγοντάς την διάπλατη στην φθήνια και την ευτέλεια.

Ο κ. Σπύρος Α. Σαλβάνος είναι από το 1971 πράκτορας τουρισμού, από το 1976 ασχολείται κυρίως με το yachting και παράλληλα είναι κύριος μέτοχος (97%) της εταιρίας Σαλβάνος Α.Ε. (Τουριστική Ναυτιλιακή & Εμπορική Επιχείρηση).

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024