Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΣΤΕΚΔέκα Χρόνια Προσφοράς

ΣΤΕΚΔέκα Χρόνια Προσφοράς

ΣΤΕΚ
Δέκα Χρόνια Προσφοράς
του Ρένου Σολομίδη

Φέτος κλείσανε 10 χρόνια ύπαρξης του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου. Oι εκάστοτε αξιωματούχοι, τα Μέλη αλλά και η Γραμματεία του Συνδέσμου εργάσθηκαν με συνέπεια, αποτελεσματικότητα και διορατικότητα για τη διεκπεραίωση των ψηλών στόχων που έθεσε εξαρχής ο Σύνδεσμος για τον Τουρισμό γενικά και την Ξενοδοχειακή Βιομηχανία ειδικά. Αδιάλειπτα ενεργός ήταν η εμπλοκή του στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για μια ανταγωνιστική και αειφόρο ξενοδοχειακή και γενικότερα τουριστική ανάπτυξη.

Θέσεις και απόψεις ετύγχαναν μελέτης προτού προωθηθούν με μεθοδικότητα και σοβαρότητα σε κρατικό και ιδιωτικό επίπεδο με τη συμμετοχή και εκπροσώπηση στις διάφορες επιτροπές, συμβούλια και ομάδες εργασίας διαφόρων Κρατικών και άλλων Φορέων. Έτσι, ο ΣΤΕΚ προστάτευσε όχι μόνο τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Μελών του αλλά και γενικά του κυπριακού τουρισμού.

Ο ΣΤΕΚ ήταν – και συνεχίζει να είναι – μια α-πολιτική και καθαρά επαγγελματική οργάνωση, χωρίς κομματική απόχρωση και πολιτική ανάμιξη.  Γι’ αυτό ουδέποτε δίστασε να πάρει αντικειμενικά θέση και να ασκήσει εποικοδομητικά δημόσια κριτική. Όμως, με στόχο πάντοτε την ευαισθητοποίηση των αρμοδίων και την ενημέρωση του κοινού, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Ουσιαστικές προσπάθειες καταβλήθηκαν όσον αφορά κυρίως την επίλυση των διαρθρωτικών και των άλλων σύνθετων και πολυ-επίπεδων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Κυπριακός Τουρισμός και η Ξενοδοχειακή Βιομηχανία ειδικότερα. Πιστεύεται ότι ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του ΣΤΕΚ ήταν και η καλλιέργεια σε όλους τους αρμόδιους φορείς, στον τουριστικό ιδιωτικό τομέα και στην κοινή γνώμη, της αποδοχής του αξιώματος ότι «ο ποιοτικός τουρισμός αποτελεί μονόδρομο». Ο ΣΤΕΚ κατάφερε να κάνει αυτή τη συνθηματική θέση όχι μόνο κοινά αποδεκτή αλλά και δεδομένη προϋπόθεση για το τουριστικό μέλλον της χώρας.

Πάντοτε με διορατικότητα, χωρίς προσωπικά συμφεροντολογικά κίνητρα και λαϊκισμούς, ο Σύνδεσμος καθοδήγησε με περίσκεψη τα Μέλη του για διάφορα θέματα τουριστικής πολιτικής προς εξασφάλιση έτσι επιχειρηματικής επικερδότητας, παροτρύνοντάς τα να προσφέρουν ποικιλία ποιοτικών υπηρεσιών σε προσιτές τιμές και με όσο το δυνατό εκπαιδευμένο κυπριακό προσωπικό. Επίσης, από τον καιρό της ίδρυσής του, ο ΣΤΕΚ διαπραγματεύθηκε σχετικό εκσυγχρονισμό των συνθηκών απασχόλησης μέσα από τέσσερις συλλογικές συμβάσεις.  Έτσι εξασφαλίσθηκε όχι μόνο βελτίωση των όρων εργασίας αλλά και σχετική αύξηση της τόσον αναγκαίας παραγωγικότητας.

Η ελεύθερη δημόσια έκφραση απόψεων και θέσεων αποτελεί τον λόγο ύπαρξης του ΣΤΕΚ. Γιατί πριν από 10 χρόνια, λίγοι εκλεκτοί Κύπριοι επιχειρηματίες της ποιοτικής ξενοδοχειακής βιομηχανίας, με κοινά σημεία την αγάπη και τα οράματα για τον Τουρισμό της χώρας μας, ίδρυσαν τον ΣΤΕΚ για ν’ αποτελέσει ακριβώς μίαν αντικειμενική και α-πολιτική τολμηρή φωνή και μια βαρύνουσα παρουσία στο τουριστικό μας γίγνεσθαι. Σήμερα, η επιδίωξη αυτή έχει επιτευχθεί. Τώρα, με τη δεκάχρονή του γνώση και εμπειρία, ο Σύνδεσμος προχωρεί με σθένος και αποφασιστικότητα για την επίτευξη του στόχου της αειφορίας στον τουρισμό μας με credo, μετά το αρχικό «ο ποιοτικός τουρισμός είναι μονόδρομος», το τρίπτυχο: «Ποιότητα–Παραγωγικότητα– Δημιουργικότητα».

Ο κ. Ρένος Σολομίδης είναι πρώην υπουργός Οικονομικών και Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΤΕΚ.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024