Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςFocus σε ένα ΘέμαΓραφεία ΕΟΤ ΕξωτερικούΑισιόδοξα τα μηνύματα των διεθνών αγορών για την Ελλάδα

Γραφεία ΕΟΤ ΕξωτερικούΑισιόδοξα τα μηνύματα των διεθνών αγορών για την Ελλάδα

Γραφεία ΕΟΤ Εξωτερικού
Αισιόδοξα τα μηνύματα των διεθνών αγορών για την Ελλάδα

Συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, ο ελληνικός τουρισμός, όπως όλα καταδεικνύουν, φαίνεται πως θα κλείσει με θετικό πρόσημο και την τρέχουσα χρονιά, ενώ αισιόδοξα είναι τα μηνύματα των διεθνών αγορών για την Ελλάδα και το 2008, σύμφωνα με τους Προϊσταμένους των Γραφείων ΕΟΤ εξωτερικού.

Ισπανία

Μετά από ένα πολύ ικανοποιητικό έτος 2006 που έκλεισε με αύξηση 33,70% ισπανών τουριστών προς την Ελλάδα έναντι του 2005, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και παρά το γεγονός ότι στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται οι κρουαζιέρες (από τις πρώτες προτιμήσεις των ισπανών τουριστών στα ελληνικά νησιά), οι εκτιμήσεις και για το 2007 κινούνται στα ίδια επίπεδα. .

Οι εκτιμήσεις αυτές, όπως επεσήμανε η Προϊσταμένη του Γραφείου ΕΟΤ στη Μαδρίτη, κα Δώρα Μακρή, ενισχύονται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι από τις 26 Ιουνίου 2007 η ισπανική εταιρία χαμηλού κόστους vueling ξεκίνησε με 6 εβδομαδιαίες πτήσεις από Μαδρίτη και Βαρκελώνη μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ενώ από τέλη Αυγούστου διπλασίασε τις πτήσεις αυτές μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου. Η πληρότητα που παρουσίασε στη θερινή περίοδο έφθασε το 87%, ποσοστό που την οδήγησε στην απόφαση να συνεχίσει από τον Οκτώβριο του 2007 μέχρι και τον Μάρτιο του 2008 4 και 3 εβδομαδιαίες πτήσεις από Μαδρίτη και Βαρκελώνη αντίστοιχα. .

Το γεγονός της διείσδυσής τους στην αγορά και στον προορισμό της Αθήνας είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των τιμών στα αεροπορικά εισιτήρια κάτι που ευνόησε ιδιαίτερα τον ισπανό τουρίστα στο να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά μέσα στο καλοκαίρι τα εισιτήρια για Αθήνα έφθασαν μέχρι και τα 100 ευρώ, όταν την ίδια περίοδο τόσο η Ολυμπιακή όσο και η Ιberia είχαν τριπλάσιες και τετραπλάσιες τιμές. Ήδη η Iberia από τις αρχές Οκτωβρίου βάζει στην ελληνική αγορά και τη δική της θυγατρική εταιρία χαμηλού κόστους clickair, η οποία θα αρχίσει 3 εβδομαδιαίες πτήσεις από Βαρκελώνη για Αθήνα λόγω της ιδιαίτερης κίνησης που παρουσιάζεται από την ισπανική συμπρωτεύουσα προς την Αθήνα. .

Η πρόκληση των φθηνών αεροπορικών εισιτηρίων, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά από την εικοσαετή λειτουργία του Γραφείου Τουρισμού Ισπανίας, αποτελεί, κατά την κα Μακρή, μία εξαιρετική βάση για την προσέλευση στη χώρα μας ισπανών τουριστών και επιπλέον με τη διατήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους καθιστά τη χώρα μας ως έναν από τους πρώτους προορισμούς στις προτιμήσεις των ισπανών τουριστών. «Από τις 14 εβδομαδιαίες πτήσεις από την Ισπανία για Ελλάδα πριν από ενάμιση χρόνο βρισκόμαστε στις 38 και υπολογίζουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2008 θα γίνουν 48» πρόσθεσε. .

Αναφερόμενη τέλος στις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, η κα Μακρή, υπογράμμισε πως δεν επηρέασαν αρνητικά την τουριστική κίνηση και δεν υπήρξε καμία ακύρωση από τους ισπανούς Τ/Ο, οι οποίοι μάλιστα μιλούν για αυξημένη κίνηση το πρώτο εξάμηνο του 2007. .

Βέλγιο – Λουξεμβούργο

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΑΒΤΟ (Ένωσης Βέλγων Tour Operators) για την περίοδο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, που καλύπτουν ένα στατιστικά σημαντικό αριθμό Βέλγων που διακινούνται μέσω των μελών της και αφορούν στον οργανωμένο τουρισμό, αλλά και την παρακολούθηση των αναχωρήσεων από τις αεροπορικές εταιρίες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της BIAC, της εταιρίας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, η κίνηση προς Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση +13,9%. Αυτό ερμηνεύεται σε απόλυτους αριθμούς σε 277.626 πωλήσεις (περίπου το 10% της συνολικής αγοράς). Στην ιεράρχηση των αγορών από πλευράς μεριδίου της αγοράς η Ελλάδα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση μετά την Ισπανία, την Τουρκία και την Ιταλία. .

Δημοφιλέστεροι ελληνικοί προορισμοί παραμένουν η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κως, ενώ προορισμοί που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη άνοδο κατά το 2007 είναι η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική με 46% και 66% αντίστοιχα, τα Χανιά (16,8%), η Κέρκυρα (14,6%), η Ζάκυνθος (9,8%) και η Σαντορίνη (9,1%)..

Αξίζει να αναφερθεί πως οι διακοπές των Βέλγων στα short and medium haul ταξίδια, στα οποία περιλαμβάνεται και η χώρα μας, παρουσιάζουν αύξηση +14,3%..

Αν και είναι νωρίς για προβλέψεις, όσον αφορά στην τουριστική κίνηση το 2008, ο Προϊστάμενος του Γραφείο ΕΟΤ Βελγίου – Λουξεμβούργου, κ. Θεόδωρος Χαρτοματσίδης, βασιζόμενος στο γεγονός πως από τα τέλη Μαρτίου έχουν προστεθεί άλλες δύο καθημερινές πτήσεις προς Αθήνα από την Brussels Airlines, αλλά και ότι η Αθήνα για τρίτη συνεχή χρονιά εμφανίζει αύξηση (+112,7%) ως προορισμός citytrip, δηλώνει αισιόδοξος, με την προϋπόθεση βεβαίως πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες αναβάθμισης των υποδομών. .

«Ευελπιστούμε πως εντός του 2008 θα υπάρξει και νέα αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους, η οποία θα πετά σε καθημερινή βάση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γεγονός που θα επιφέρει σημαντική περαιτέρω αύξηση τουριστικού ρεύματος στην χώρα μας» πρόσθεσε ο κ. Χαρτοματσίδης, ενώ πλέον σοβαρά εξετάζεται το ενδεχόμενο από τον Thomas Cook Belgium της προσθήκης πτήσεων από την ερχόμενη τουριστική περίοδο στα αεροδρόμια Καβάλας και Θεσσαλονίκης. .

Οι προκλήσεις ως προς τον τουρισμό το 2008 είναι, κατά τον κ. Χαρτοματσίδη, άμεσα συνυφασμένες με τις γενικότερες προκλήσεις αναδιάρθρωσης της ελληνικής κοινωνίας για μια Ελλάδα διεθνώς ανταγωνιστική με επίκεντρο την ποιότητα και με μέτρο τον άνθρωπο. .

Ελβετία

Θετικά παρουσιάζονται τα μηνύματα και από την Ελβετία, αφού οι τρεις μεγαλύτεροι ελβετικοί τουριστικοί Οργανισμοί HOTELPLAN, KUONI, TUI, δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την συνολική ζήτηση της τρέχουσας χρονιάς, που μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, κατά +3% στον 1ο, κατά +12% στον 2ο και κατά +20% στον 3ο οργανισμό. Αύξηση σε σχέση με πέρσυ εμφανίζουν στους περισσότερους οργανισμούς και οι φετινές πωλήσεις για την Ελλάδα. .

Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα των μεγάλων τουριστικών οργανισμών οι παραπάνω εξελίξεις δεν αφήνουν αδιάφορους τους εκπροσώπους του μαζικού τουρισμού. «Είναι κοινή η διαπίστωση», όπως υπογραμμίζει ο Προϊστάμενος του Γραφείου ΕΟΤ Ελβετίας, κ. Γιώργος Κοντογιαννόπουλος, «ότι η κάποτε αυστηρά ελεγχόμενη απ’ αυτούς παραγωγή του τουριστικού προϊόντος, τόσο στον τομέα της αερομεταφοράς, όσο και στον τομέα των καταλυμάτων έχει σήμερα και άλλους διεκδικητές, όπως το internet, αλλά και τις αεροπορικές εταιρίες»..

Η Ελλάδα ανήκει και φέτος στους κερδισμένους της χρονιάς στην ελβετική τουριστική αγορά. Ο πλουραλισμός των δικτύων πώλησης, οι ενισχυμένες πτήσεις από την Ελβετία προς την Ελλάδα με την καθιέρωση των δρομολογίων της Air Berlin δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες προώθησης των πωλήσεων για την χώρα μας φέτος και κατάλληλες προϋποθέσεις για μία δυναμική παρουσία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και το 2008. «Δεν είναι συμπτωματικό», σημειώνει ο κ. Κοντογιαννόπουλος, «ότι ο μεγάλος τουριστικός οργανισμός KUONI σε νέα συνεργασία με τον ταξιδιωτικό οργανισμό Aaretal Reisen δρομολογεί το 2008 δύο φορές εβδομαδιαία πτήσεις από την Βέρνη για την Πρέβεζα, με στόχο να επεκτείνει την προσφορά του για την Ελλάδα στην Πάργα και την Λευκάδα»..

Μόσχα

Σημαντικά ενισχυμένες παρουσιάζονται οι τουριστικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων χρόνων, που παρουσιάζουν μια αυξητική τάση και εμπεριέχουν έναν πολλά υποσχόμενα για την Ελλάδα δυναμισμό. Πέρυσι, το 2006, είχαμε μία αύξηση της τάξεως 36% σε σχέση με το 2005 και περίπου 200 χιλ. Ρώσοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα, ενώ για το 2007 με στοιχεία του 8μήνου η αύξηση σε σχέση με το 2006 είναι της τάξεως περίπου του 21% και οι αριθμοί αυτοί γίνονται ακόμα μεγαλύτεροι αν υπολογίσουμε και τους Ρώσους που επισκέπτονται την Ελλάδα μέσω του συμφωνίας Σέγκεν. .

«Παρά τα θετικά αυτά στοιχεία αριθμητικώς και ποιοτικώς οι δυνατότητες είναι πολύ μεγαλύτερες», επισημαίνει ο Προϊστάμενος του γραφείου ΕΟΤ Μόσχας, κ. Ζαβιτσάνος Περικλής..

Όπως εξήγησε, τα τελευταία χρόνια η παρουσία της Ελλάδος στα τουριστικά δρώμενα της Ρωσίας είναι διαρκής και αναβαθμισμένη. Υπεγράφησαν με τις ρωσικές αρχές συμφωνίες τουριστικού περιεχομένου, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις τουριστικού αλλά και πολιτιστικού χαρακτήρα, που αφενός ανέδειξαν την χώρα μας σε έναν από τους πιο δημοφιλείς και ταυτόχρονα προτιμητέους προορισμούς για τους Ρώσους, αφετέρου δε τόνωσαν το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για την τουριστική αγορά της Ρωσίας, αφού οι πάντες πλέον σπεύδουν στην Ρωσία, συμμετέχουν σε τουριστικές εκθέσεις, ανοίγουν δικές τους αντιπροσωπείες, οργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις όπως συνεντεύξεις τύπου, βραδιές ελληνικής τοπικής κουζίνας κ.α. .

Σύμφωνα με στοιχεία της Ρωσικής Υπηρεσίας Συνόρων, αυξητικός είναι και ο αριθμός των Ρώσων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ρωσία σήμερα μετατρέπεται σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές εξερχόμενου τουρισμού παγκοσμίως, με την Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των πρώτων προτιμήσεων των Ρώσων τουριστών. .

«Η ιδιαίτερα προσεγμένη πολιτική του Υπουργείου Τουριστικής ανάπτυξης και του ΕΟΤ στην Ρωσία, αλλά και στις άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και νυν χώρες της κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Χωρών (ΚΑΚ) αποφέρει καρπούς», κατά τον κ. Ζαβιτσάνο, αλλά προσοχή χρειάζεται στο θέμα των θεωρήσεων εισόδου στην χώρα μας, αφού οι ελληνικές προξενικές αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμες να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για βίζες, που την ερχόμενη διετία, όπως δείχνουν οι τάσεις, θα ξεπεράσουν τις 400 χιλιάδες. Απαιτείται, σημειώνει ο κ. Ζαβιτσάνος, «περισσότερο προσωπικό στα προξενεία μας αλλά και σύγχρονη τεχνολογία»..

«Οι αρμόδιοι φορείς και τουριστικοί παράγοντες της Ελλάδας θα πρέπει», προσθέτει ο κ. Ζαβιτσάνος, «να είναι έτοιμοι για μια τέτοια αύξηση, αφού όπως φαίνεται για το 2008 η αύξηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από 20%, αλλά και για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αφού οι Ρώσοι τουρίστες ταξιδεύουν μαζικά από τον Μάιο μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο».

Γαλλία

Θετικό πρόσημο εμφανίζει προς Ελλάδα και η τουριστική κίνηση από την Γαλλία, αφού μέχρι στιγμής ο αριθμός Γάλλων, που έχουν επισκεφτεί την χώρα μας έχει ανέλθει σε 851.227 (αύξηση 11%), όταν το 2006 ήταν 766.871 και το 2005 ήταν 738.644. .
Στόχος του γραφείου ΕΟΤ Γαλλίας, όπως μας ανέφερε ο Προϊστάμενος του, κ. Στέφανος Μαυροκορδάτος, είναι το 2008 να επισκεφτούν τη χώρα μας 1.000.000 Γάλλοι και να περάσουμε στην 7η θέση προτιμώμενου προορισμού από τη Γαλλία.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024