Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΟι αναζητήσεις του ΜορφέαΕπεισόδιο 9ο:Γευστικές μπαλωθιές στο Grecotel Amirandes

Επεισόδιο 9ο:Γευστικές μπαλωθιές στο Grecotel Amirandes

Επεισόδιο 9ο:
Γευστικές μπαλωθιές στο Grecotel Amirandes

O Μορφέας, ειδικός συνεργάτης του Travel Daily News, απολαμβάνει να ταξιδεύει και να ανακαλύπτει νέα μέρη. Ιδίως τον έχει γοητεύσει ο μικρόκοσμος των καλών ξενοδοχείων, όπου χαίρεται τον ύπνο και το φαγητό. Δεν θα πει όχι σε μια περιποίηση spa, ωστόσο αποφεύγει συστηματικά τα γυμναστήρια. O μυστηριώδης αυτός κύριος επισκέπτεται τους σύγχρονους ναούς του ύπνου και γράφει για τις εμπειρίες του.

Πριν από λίγες ημέρες ημέρες διάβασα για την πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ να ανοίξει τη συζήτηση σχετικά με τη γαστρονομία που προσφέρουν οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις στους επισκέπτες της χώρας. Θέλοντας να μετάσχω στο δημόσιο διάλογο για αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα, σάς περιγράφω στο παρόν επεισόδιο μια πρόσφατη γαστρονομική εμπειρία που είχα επισκεπτόμενος με εκλεκτή παρέα ένα ξενοδοχείο της Κρήτης. Πρόκειται για ένα δείπνο στο ξενοδοχείο Grecotel Amirandes στις Γούβες Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο κρητικό εστιατόριο Ξαστεριά.

Όσοι ταυτίζουν το μεγαλύτερο ξενοδοχειακό όμιλο της χώρας με το μαζικό τουρισμό, έχουν χάσει επεισόδια. Η Grecotel τα τελευταία χρόνια αναβάθμισε και μετέτρεψε μερικά από τα ξενοδοχεία της σε πραγματικές μονάδες πέντε αστέρων (και όχι σε δήθεν “πεντάστερα” που δυστυχώς κάνουν θραύση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα) στοχεύοντας σε άλλου τύπου πελατεία. Το Amirandes αποτελεί ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για αυτόν το μετασχηματισμό της Grecotel.

Αυτή λοιπόν η ξενοδοχειακή μονάδα του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη και της TUI προσφέρει κάτι που κανένα από τα μοδάτα ελληνικά boutique resorts δεν αποτόλμησε: αυθεντική τοπική κουζίνα και μάλιστα σε πολυτελή εκδοχή.

Το εστιατόριο Ξαστεριά

Το concept του εστιατορίου είναι απλό. Στην Ξαστεριά προσφέρεται ένα μενού tabledhôte με αυθεντικότατες κρητικές συνταγές για 70 ευρώ το άτομο (χωρίς τα ποτά) ή όπως μας είπε με πολύ αφοπλιστικό ύφος ο μαιτρ κατά την υποδοχή μας, “Επιλογή δεν έχετε· θα φάτε ό,τι θέλουμε εμείς”. Ευτυχώς, γιατί δεν θα μπορούσα φανταστώ καλύτερη επιλογή από τον καταιγισμό πιάτων και γεύσεων που ετοίμασε εκείνο το βράδυ η ομάδα της Ξαστεριάς.

Για αρχή μας έφεραν πέντε είδη παραδοσιακού ψωμιού με πλούσια συνοδευτικά, δηλ. τριών ειδών ελιές, ξύγαλο, πατζάρια, φάβα, ασκορδούλακους, αγκιναράκια, ταραμοσαλάτα, πολτό ελιάς και άλλα παρεμφερή. Επίσης μας έφεραν τριών λογιών λάδι (έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο ψυχρής εκθλίψεως καθώς και λάδι με άρωμα λεμόνι και νεράντζι) για να αρωματίσουμε τις σαλάτες, δηλ. τα βραστά λαχανικά (βλήτα και κολοκυθάκια) και μια φρέσκια σαλάτα με τομάτα, μαρούλι, πιπεριά, καρότο και κρεμμύδι.

Στα ορεκτικά περιλαμβάνονταν τηγανιτό συκώτι, φέτα με φρέσκια ρίγανη, απάκι με τυροκαυτερή, τηγανιτές πατάτες με χοντρό αλάτι αλλά και αυγό με τομάτα. Φυσικά, δεν παραλείψαμε να λαδωθούμε, καθώς παλεύαμε με τους μπουμπουριστούς χοχλιούς, όμορφα αρωματισμένους με δεντρολίβανο.

Η ιδέα να προσφερθεί μια καθημερινή χωριάτικη κουζίνα σε ένα εστιατόριο πολυτελείας είναι του ιδρυτή της Grecotel κ. Νίκου Δασκαλαντωνάκη. Από τον τρόπο που οι συνεργάτες του στο εστιατόριο παρουσιάζουν αυτά τα μάλλον ταπεινά, αλλά πεντανόστιμα φαγητά, γίνεται ολοφάνερη η αγάπη και κυρίως η περηφάνια που νιώθουν οι Κρητικοί για την κουζίνα και τις παραδόσεις του τόπου τους.

Σαν ενδιάμεσο πιάτο μας πρόσφεραν γεμιστά και κολοκυθοανθούς με γιαούρτι, αλλά φοβούμενοι μην τυχόν δεν έχουμε ακόμη σκάσει, μας έβγαλαν και μια τσιπούρα με μπάμιες. Αυτό που ιδιαίτερα απολαύσαμε καθΆόλη τη διάρκεια του γεύματος ήταν τα ευγενικά πειράγματα από τους σερβιτόρους, αλλά και τις πληροφορίες που μας έδιναν για κάθε φαγητό. Ιδιαίτερα τόνιζαν την προέλευση και την ποιότητα των υλικών. Έτσι μάθαμε ότι το κατσικίσιο γιαούρτι φτιάχτηκε στη Νεάπολη, οι μπάμιες καλλιεργήθηκαν στα Μάλια, ενώ πολλά από τα βιολογικά προϊόντα προέρχονταν από τη φάρμα Agreco, που δημιούργησε η Grecotel έξω από το Ρέθυμνο.

Στη συνέχεια κατέφθασαν τα κυρίως πιάτα. Την ημέρα που πήγαμε στην Ξαστεριά αυτά περιελάμβαναν γιουβέτσι με κοτόπουλο καθώς και αρνάκι οφτό με πατάτες. ¶λλες ημέρες μπορεί να σερβίρεται κατσικάκι, χοιρινό ή μοσχαράκι. Υπάρχουν συνολικά τρία μενού που αλλάζουν καθημερινά, ώστε να διαφοροποιούνται οι γεύσεις όταν κάποιος πελάτης του ξενοδοχείου επισκεφτεί ξανά την Ξαστεριά. Μερικές ημέρες της εβδομάδας υπάρχει επίσης ζωντανή κρητική μουσική στο χώρο.

Ο ανήφορος που ανεβήκαμε εκείνο το βράδυ δε φαινόταν, πάντως, να έχει τελειωμό, αφού και το επιδόρπιο ήρθε σε δύο κύματα. Απόβαση στο τραπέζι μας έκανε κατΆαρχήν μια σφακιανόπιτα με κυδώνι και κουκουνάρι, κατσικίσιο γιαούρτι, δίπλες με μέλι και μια τεράστια γαβάθα με φρούτα. Έπειτα ήρθε ένα καροτσάκι με γκαζάκι και μπρίκι για καφέ, διάφορα γλυκά του κουταλιού και βεβαίως τέσσερις παραλλαγές ρακής (παραδοσιακή, με μύρτιλο, με λεμόνι και πορτοκάλι, καθώς και ρακόμελο). Και επειδή πάνω στην κουβέντα αναφερθήκαμε στα τυριά της Κρήτης, μας ήρθε και μια σχετική ποικιλία για δοκιμή.

Αυτά τα ολίγα -άκρως παραδοσιακά και αυθεντικά- μας προσφέρθηκαν για βρώση. Ωστόσο, η Ξαστεριά είναι συνεπής και στο θέμα των ποτών. Σερβίρει αποκλειστικά κρητικά κρασιά, ενώ ακόμη και τα αναψυκτικά είναι τοπικά. Έτσι δεν παρέλειψα να δοκιμάσω μια παραδοσιακή γκαζόζα “Γεράνι”.

Προτρέπω τους επαγγελματίες του τουρισμού και ιδίως τα ξενοδοχειακά στελέχη να επισκεφτούν την Ξαστεριά και να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι πως μια ταπεινή χωρική κουζίνα μπορεί να μετατραπεί σε μια πέρα για πέρα πειστική, άκρως απολαυστική και φυσικά επικερδή πρόταση πολυτελούς εστίασης. Επίσης αποτελεί ένα άκρως διδακτικό παράδειγμα για το πώς το σωστά καταρτισμένο προσωπικό του εστιατορίου υπό την καθοδήγηση του Executive Chef Γιάννη Κουναλάκη και του Στάθη Σαββίδη, διευθυντή Τροφίμων και Ποτών στο Αmirandes, μπορεί με χιούμορ, εγκαρδιότητα και γνώση να προσφέρει σέρβις υψηλής κλάσης.

Κοντολογίς, σκάσαμε από το πολύ φαγητό, αλλά το καταχαρήκαμε. Περάσαμε μια ιδιαίτερα απολαυστική βραδιά με πολλές γευστικές ανακαλύψεις και έχοντας ως εξαιρετική παρέα την ομάδα της Ξαστεριάς. Θα ξανάρθουμε οπωσδήποτε!

Το ξενοδοχείο

Το Grecotel Amirandes άνοιξε το 2007 εκεί που άλλοτε λειτουργούσε το Grecotel Creta Sun. Το παλιό ξενοδοχείο γκρεμίστηκε και στη θέση του ανεγέρθηκε μια πολυτελής μονάδα που έφερε μια νέα ξενοδοχειακή αισθητική στην Ελλάδα. Το συγκρότημα της υποδοχής με την τεράστια ξύλινη πόρτα, οι κοινόχρηστοι χώροι, καθώς επίσης το τρεχούμενο νερό και οι διακοσμητικές πισίνες που καλύπτουν μια μεγάλη έκταση εντός του συγκροτήματος εντυπωσιάζουν με το καλό τους γούστο και παραπέμπουν σε ασιατικά resorts. Τα καταλύματα περιλαμβάνουν πολυτελή δωμάτια και σουίτες και ακόμη πιο πολυτελείς βίλες με ιδιωτικές πισίνες και καμπάνες στην παραλία. Από το ξενοδοχείο δε λείπουν οι ανέσεις στην οργανωμένη πλαζ, οι συνεδριακές και αθλητικές εγκαταστάσεις, το παιδικό χωριό και το spa.

http://www.amirandes.com/

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024