Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΤουριστικό [Χρονο]-Γράφημα«Δει δη χρημάτων …. τα έσοδα του τουρισμού πρέπει να είναι σημαντικότερα από τις αφίξεις»

«Δει δη χρημάτων …. τα έσοδα του τουρισμού πρέπει να είναι σημαντικότερα από τις αφίξεις»

«Δει δη χρημάτων ….
τα έσοδα του τουρισμού πρέπει να είναι σημαντικότερα από τις αφίξεις»

του Χρήστου Πετρέα

«Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων», Δημοσθένης

Ενώ η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού κάνει φιλότιμες προσπάθειες κάθε μήνα αφενός με τα στατιστικά στοιχεία, αφετέρου με τις προβλέψεις κρατήσεων τελευταίας στιγμής, να διασκεδάσει τις ανησυχίες των τουριστικών επαγγελματιών σε σχέση με τις προοπτικές της συνολικής διαμόρφωσης της κίνησης και των εσόδων μέχρι το τέλος του έτους, τα στοιχεία και στη χώρα μας και σε γειτονικούς προορισμούς παραμένουν «αμείλικτα», έστω και αν οι αριθμοί δείχνουν μερικές φορές, λιγότερο αρνητικοί από τις αρχικές προβλέψεις.

Όμως τα «νούμερα» των αφίξεων, έστω και αν είναι ο κατΆ εξοχή δείκτης της τουριστικής κίνησης στον παγκόσμιο τουρισμό, είναι ανεπαρκή για να δείξουν την πραγματική επίπτωση που έχει ο τουρισμός στις οικονομίες των διαφόρων προορισμών και χωρών υποδοχής τουριστών. Τα οικονομικά δεδομένα είναι πιο δύσκολα να μετρηθούν, αλλά πιο ουσιαστικά στην ένδειξη των πραγματικών ωφελειών του τουρισμού, και ακόμη πιο σημαντικά όταν βρισκόμαστε σε μία περίοδο – κοινά αποδεκτής – οικονομικής κρίσης.

Απλά και μόνο οι αφίξεις δεν καλύπτουν αντίστοιχα τις ανάγκες και υποχρεώσεις της οικονομικής λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων και δεν εξασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας του τουριστικού τομέα. Η προσφορά μας πρέπει να είναι τέτοια που ο πελάτης να πληρώνει την αξία της με ευχαρίστηση – και να αισθάνεται ότι βγήκε κερδισμένος (δηλαδή ότι και λίγο πιο ακριβή να ήταν η τιμή – η υπηρεσία ή προϊόν  που αποκόμισε άξιζε να το πληρώσει).

Ο στόχος μας λοιπόν, ανεξάρτητα από τα πλήθη των αφικνούμενων ή διακινουμένων τουριστών, πρέπει να είναι η διατήρηση, ή και αύξηση (μάλλον απίθανο για φέτος), των τουριστικών εισπράξεων. Σέβομαι τις δυσκολίες και την πολυπλοκότητα για τις μετρήσεις αυτές, και τις προσπάθειες με τον δορυφόρο λογαριασμό, κ.α. και ελπίζω και εγώ ότι θα μπορέσουμε να έχουμε πιο ουσιαστικά οικονομικά τουριστικά στοιχεία στο μέλλον.

Αλλά είμαστε στο παρόν, και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, με αποδοχή του γεγονότος ότι οι αριθμοί των αφίξεων είναι σημαντικοί αλλά πρέπει να κοιτάζουμε και την οικονομική απόδοσή τους. Και η Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοεί το μεγάλο ποσοστό των αφίξεων του «μαζικού – οργανωμένου» τουρισμού, που αποτελεί επί δεκαετίες την κύρια βάση της τουριστικής μας κίνησης, ενώ σωστή είναι και η προσπάθεια ανάπτυξης των ειδικών – εναλλακτικών μορφών τουρισμού (που εκτιμάται ότι μπορούν να ενισχύσουν την άμβλυνση των ζήτησης, και να βοηθήσουν και τις υπό ανάπτυξη τουριστικές περιοχές).

Η κίνηση του «μαζικού τουρισμού» του οργανωμένου πακέτου, δυστυχώς επηρεάζεται σημαντικά, όχι μόνο από την σχετική τιμή (ως προς τις περιλαμβανόμενες υπηρεσίες και προϊόντα), αλλά και από την απόλυτη τιμή που αυτό προσφέρεται στον τελικό καταναλωτή, αλλά και από το αναμενόμενο περιθώριο κέρδους του tour operator, που εξαρτάται από τη διαμόρφωση του κόστους των επιμέρους στοιχείων του πακέτου όπου η αεροπορική μεταφορά και το κατάλυμα είναι τα σημαντικότερα.

Δυστυχώς δε, επηρεάζεται και από τις τιμές που προσφέρουν οι ανταγωνιστές (χώρες και προορισμοί) που τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να πετυχαίνουν καλύτερη απόδοση από εμάς.

Η ηγεσία του Υπουργείου έχει κάνει προσπάθειες για μείωση των αεροπορικών τελών ενώ τα διάφορα κυβερνητικά μέτρα προς ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων έχουν βοηθήσει να δοθούν «συμφερότερες» τιμές προς τους tour operators.

Αυτή όμως η συνολική μείωση της τιμής της προσφοράς του Ελληνικού προϊόντος που συνδυάζεται, και με την καμπάνια «Greece – masterpiece you can afford» (που προσωπικά θα προτιμούσα να αναφερόταν στην ποιότητα και όχι στην τιμή: πχ «Greece – value you can enjoy») θα αποτελέσει ένα χαρακτηριστικό της «εικόνας» της Ελλάδας που δεν θα σβήσει εύκολα – και θα το βρούμε μπροστά μας και στα επόμενα χρόνια, όταν με το καλό η οικονομική κρίση θα έχει παρέλθει και εμείς θα ανταγωνιζόμαστε σε «επίπεδο τιμής» και όχι σε επίπεδο ποιότητας τους τουριστικούς ανταγωνιστές μας. Γιατί η ποιότητα πληρώνεται.

Η φετινή απώλεια εσόδων πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να δημιουργήσει πρόσθετα έσοδα στα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς η αξιοποίηση περνάει από τον μονόδρομο της «ικανοποίησης» των φετινών τουριστών-επισκεπτών που πρέπει να γυρίσουν στις χώρες τους:

  1. με την αίσθηση ότι θέλανε οι διακοπές τους να είχαν κρατήσει περισσότερο (φέτος παρατηρείται μείωση του μέσου όρου αριθμού διανυκτερεύσεων) άρα με την θετική διάθεση να ξανάρθουν – να γίνουν επαναλαμβανόμενοι πελάτες
  2. με θετικές αναμνήσεις, εμπειρίες, εντυπώσεις, που θα προβάλουν σε συγγενείς και φίλους (ας μην λησμονούμε ότι συγγενείς και φίλοι αποτελούν το 22 – 25% των παραγόντων- ενημέρωσης για την επιλογή προορισμού)
  3. με την εντύπωση ότι καταναλώσανε ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες που με ευχαρίστηση θα δεχτούν να πληρώσουν «λίγο περισσότερο» (ώστε να είναι έτοιμοι να αποδεχθούν μια λογική αύξηση τιμής στο επόμενο έτος.

Για να πετύχουμε αυτή την «ικανοποίηση»πρέπει συνειδητά να την προσπαθήσουμε και συνειδητά να την καλλιεργήσουμε στους φετινούς πελάτες (κανονικά κάθε χρόνο σε κάθε ευκαιρία πρέπει να το κάνουμε), και βέβαια να αποφύγουμε να πέσουμε στην παγίδα του «επειδή εισπράττω λιγότερα, προσφέρω λιγότερα – άρα ο πελάτης στη συνέχεια εκτιμά ότι δεν απόλαυσε σωστή σχέση τιμής – αξίας – άρα το επόμενο έτος είναι διατεθειμένος να πληρώσει λιγότερα – άρα επειδή θα εισπράξουμε λιγότερα, να προσφέρουμε ακόμη λιγότερα, …».

Όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις, ανάλογα, έχουν δυνατότητες να ξέρουν τους πελάτες τους. Τα καταλύματα, έχουν πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορούν εύκολα να έχουν στοιχεία για τους πελάτες τους (διευθύνσεις επικοινωνίας αλλά και ορισμένα στοιχεία ταξιδιωτικών προτιμήσεων – αν αξιοποιήσουν την επαφή των στελεχών τους με τους πελάτες). Αυτά τα στοιχεία οι επιχειρήσεις μπορούν να τα εκμεταλλευτούν εποικοδομητικά στην περίοδο που οι πελάτες τους επιστρέφουν στους τόπους συνήθους διαμονής τους (και αυτό ισχύει όχι μόνο για τους αλλοδαπούς, αλλά και τους ημεδαπούς – Έλληνες πελάτες).

Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο «λίγο ικανοποιημένος» και ο «λίγο δυσαρεστημένος» τουρίστας δεν εκφράζουν τι αισθάνονται. Ο «πολύ ευχαριστημένος» και ο «πολύ δυσαρεστημένος» εξωτερικεύει και δηλώνει τις εντυπώσεις του. Στον «πολύ ευχαριστημένο» είναι προφανές ότι πετύχαμε να τον ικανοποιήσουμε, ενώ στον «πολύ δυσαρεστημένο» πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια να του αλλάξουμε γνώμη (άλλωστε οι έρευνες λένε ότι ο «ευχαριστημένος πελάτης» μας προβάλλει σε 7, ενώ ο «δυσαρεστημένος» μας δυσφημίζει σε 22).

Οι προσπάθειες μας όμως πρέπει να ενταθούν για να καλύψουμε τους «λίγο δυσαρεστημένους» και να τους κάνουμε τουλάχιστον «λίγο ευχαριστημένους». Και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με συνεχή ένταση-προσπάθεια για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και προϊόντων, σε όλες τις φάσεις της τουριστικής προσφοράς.

Ο «ευχαριστημένος πελάτης» είναι αντίστοιχα «ευχαριστημένος» και με τον tour operator από τον οποίο αγόρασε το πακέτο – και άρα θα τον προτιμήσει ξανά. Και γιατί ο tour operator δεν θα προτιμήσει και αυτός με την σειρά του τον συνεργάτη του (κατάλυμα, πρακτορείο, εστιατόριο, ξεναγό κλπ.) που του εξασφαλίζει ότι ο πελάτης θα φύγει ικανοποιημένος;

Στις περιόδους οικονομικής στενότητας όλοι θέλουμε να αισθανόμαστε ότι καλώς ξοδέψαμε τα χρήματά μας, ιδίως αυτά που με κόπο μαζέψαμε. Και όταν το αισθανόμαστε αυτό, είμαστε διατεθειμένοι να ανταμείψουμε αυτόν μας το προσέφερε.

¶λλωστε και πρόσφατα στοιχεία από έρευνες, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών και προτίθενται να ξαναρθούν, και να μας συστήσουν σε άλλους. Όμως, καλλιεργούμε αυτή την πρόθεση, όταν οι πελάτες αυτοί φύγουν; Τους το υπενθυμίζουμε με κάποια φωτογραφία που ίσως τραβήξαμε εμείς σε κάποια περίσταση; Τους το υπενθυμίζουμε με ενημέρωση για τις τοπικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στην επόμενη περίοδο – σαιζόν, που ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντα τους; Τους το υπενθυμίζουμε προτείνοντας μία νέα επίσκεψη – ταξίδι με τους συγγενείς και φίλους τους, που μπορεί να τους συνοδέψουν (προσφέροντας και κάποια κίνητρα για επανάληψη της επίσκεψης);

Νομίζω ότι συμφέρει, και για την δική μας τσέπη, να φροντίζουμε ότι οι τουρίστες-πελάτες μας, ικανοποιούνται ότι καλώς ξοδέψανε τα χρήματά τους αγοράζοντας τις δικές μας υπηρεσίες και προϊόντα, ώστε να μας ξανα-προτιμήσουν και να ξανα-ξοδέψουν τα χρήματά τους σε μας, και εάν δεν έρθουν οι ίδιοι, πάντως να μας προτείνουν στους συγγενείς και φίλους τους.

Special Features Editor - TravelDailyNews Media Network | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο Χρήστος Πετρέας είναι συνεργάτης Σύνταξης – Special Features Editor του Travel Daily News Media Network. Ως επιστημονικός / επιχειρησιακός / τουριστικός / στρατηγικός / εκπαιδευτικός / σύμβουλος σε υπουργεία, φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επιχειρήσεις, επαγγελματικά ασχολείται με θέματα στρατηγικής επιχειρηματικής, τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης και μάρκετινγκ προορισμών καθώς και ειδικών – εναλλακτικών μορφών, με υπέρ 25ετή εμπειρία στην Ελλάδα και σε ξένες χώρες (Βαλκάνια, Ευρώπη, ΗΠΑ, Αφρική, Μεσόγειο). Έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ και έχει εκτεταμένο επιστημονικό, συγγραφικό και αρθρογραφικό έργο, από το 1988 (>200 συγγραφές – εργασίες – δημοσιεύσεις), στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024