Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςFocus σε ένα ΘέμαΥπουργείο Τουρισμού Αλλαγές στην προσέγγιση της διαφημιστικής καμπάνιας

Υπουργείο Τουρισμού Αλλαγές στην προσέγγιση της διαφημιστικής καμπάνιας

Υπουργείο Τουρισμού
Αλλαγές στην προσέγγιση της διαφημιστικής καμπάνιας

«Αλλαγή πλεύσης» σε ό,τι αφορά την προβολή της χώρας στο εξωτερικό διαμήνυσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος

Σύμφωνα με τον υπουργό:

  • δε θα αναδεικνύεται πλέον κάθε χρόνο και διαφορετική διαφημιστική καμπάνια, αλλά θα υπάρχει συνέχεια και εξέλιξη σε αυτήν που «τρέχει» ήδη (YouinGreece)
  • Επίσης, ξεκίνησε σκιαγράφηση των χαρακτηριστικών της κάθε αγοράς ξεχωριστά, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της (αγγλική, γερμανική, ρωσική, κινεζική κ.λπ.)
  • Σταματά και η αποκλειστική πορβολή του διπτύχου “ήλιος-θάλασσα” με την προβολή και άλλων, εναλλακτικών προορισμών της χώρας.
  • Σε 10 μέρες περίπου ανακοινώνεται ένα νέο πρόγραμμα, το Athens Every Week, το οποίο θα είναι, ουσιαστικά, ενημέρωση των δρώμενων της Αθήνας, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί ο τουρισμός city break.
  • Συνεχίζεται η προβολή της Ελλάδας με στοχευεμένα fam trips τουρθστικών πρακτόρων και ΜΜΕ από το εξωτερικό, ειδικά από απομακρυσμένες χώρες.
  • Ειδικά για την πολλά υποσχόμενη κινεζική αγορά, η επαναλειτουργία της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνα – Πεκίνο, μπορεί να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα από τη μακρινή χώρα.

Project mygreece
Το νέο διαδικτυακό project my-greece αποτελεί μετεξέλιξη του youingreece και της δράσης «Συμμαχία για την Ελλάδα». Το microsite αυτό έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να λειτουργεί ως ένα αυτόνομο site με δικό του url, που θα προβάλλεται μέσα από το Visitgreece.gr. Βάση του καινούργιου αυτού εγχειρήματος, θα είναι ένας εύχρηστος ψηφιακός χάρτης (google map), όπου ο χρήστης θα καλείται να «ανεβάζει» τις αγαπημένες του φωτογραφίες και τα βίντεό του, με σκοπό να αναδείξει ο ίδιος την Ελλάδα που αγαπά. Το υλικό θα συνοδεύεται και από ένα μικρό κείμενο (25 περίπου λέξεων), μέσα στο οποίο ο χρήστης θα μας συστήνει το αγαπημένο του μέρος, ενώ με μια σύντομη περιγραφή των εμπειριών που έζησε εκεί θα μας εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή.

Σκοπός του project my-greece:

  1. να ενεργοποιήσει / κινητοποιήσει τους ίδιους τους Έλληνες, προκειμένου να εμπλακούν στην προβολή και προώθηση της χώρας μας στο εξωτερικό. Για πρώτη φορά, όλοι εμείς καλούμαστε να διαμορφώσουμε την καμπάνια της χώρας μας και να γίνουμε οι πρωταγωνιστές των ιστοριών που αφηγηθούμε. Έτσι, θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε την Ελλάδα από την αρχή και να την αγαπήσουμε και πάλι.
  2. Να αξιοποιήσει ένα από τα πλέον αποτελεσματικά εργαλεία διαφήμισης και προώθησης τουριστικών προορισμών, το λεγόμενο “word-of-mouth”.
  3. Να κάνειχ ρήση σύγχρονων μορφών επικοινωνίας με τις δυνατότητες που μας δίνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media: youtube, facebook, flickr), αλλά και οι πιο πρόσφατες mobile εφαρμογές. Έτσι οι χρήστες θα μπορούν να ανεβάζουν το υλικο και από το κινητό τους.
  4. Να προσφέρει συγκεκριμένα widgets για να μπορεί όποιος επιθυμεί να ενσωματώνει το my-greece στο site του.
  5. Να είναι το site δίγλωσσο, μέσα από δύο διακριτές χρονικά φάσεις: αρχικά ό,τι ανεβαίνει στα ελληνικά θα μεταφράζεται στα αγγλικά. Στη συνέχεια, όταν θα καλέσουμε όσους επισκέπτονται τη χώρα μας να μοιραστούν τις δικές τους αγαπημένες εμπειρίες, θα μας εξηγούν και αυτοί μέσα από τις αφηγήσεις τους γιατί η Ελλάδα «θα μείνει για πάντα στην καρδιά τους». Σε αυτήν τη χρονική φάση, τα κείμενα θα μεταφράζονται στα ελληνικά.

Project 90 εμπειρίες
Στόχος της ανάπτυξης των 90 εμπειριών είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οποτικού και λεκτικού περιεχομένου, που θα αποτελέσει τη βάση του branding-positioning του ελληνικού τουρισμού και τον επανασχεδιασμό του, με άξονα αυτήν τη φορά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι «ένας προορισμός με απαράμιλλες εναλλαγές και ανεξερεύνητες αντιθέσεις, ένα τόπος ανεξάντλητων εμπειριών», τόσο για παραθαλάσσιο και ναυτικό τουρισμό, όσο και για τουρισμό κοντά στή φύση, επισκέψεις σε πόλεις, πολιτισμό, περιηγήσεις, υπηρεσίες υγείας και ευεξίας και επαγγελματικά δρώμενα.

Η ανάπτυξη της νέας στρατηγικής
Η νέα τοποθέτηση της Ελλάδας -ως ενός «προορισμού με απαράμιλλες εναλλγές και ανεξερεύνητες αντιθέσεις, ενός τόπου ανεξάντλητων εμπειριών»- επιτάσσει την ανάδειξη μοναδικών, διαφοροποιημένων «εμπειριών-πρεσβευτών», οι οποίοι αριθμητικά ορίζονται 10 για καθένα από τους 9 τουριστικούς κλάδους (nautical, meetings, seaside, Athens & Thessaloniki, cultur, luxury, nature, touring, wellness).

Με τον όρο «εμπειρία-πρεσβευτής» εννοούμε το συνδυασμό διαφόρων τουριστικών πόρων (δραστηριοτήτων, θεαμάτων, αξιοθέατων κ.λπ.) σε μια ενιαία, βιωματική λογική, στην οποία θα αποκρυσταλλώνεται ο χαρακτήρας της συνολικής εμπειρίας του κάθε επιμέρους τουριστικού κλάδου σε συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας, π.χ. εμπειρία ναυτικού τουρισμού στο Ιόνιο ή τουρισμού υπαίθρου στα Ζαγοροχώρια.

Η κάθε «εμπειρία-πρεσβευτής» θα πρέπει να διέπεται από τα βασικά χαρακτηριστικά της ποικιλομορφίας και των αντιθέσεων, προκειμένου να εκφράζει την επιθυμητή εικόνα για τη χώρα. Η προσπάθεια για εδραίωση μιας νέας εικόνας της Ελλάδας ως προορισμού απαιτεί άμεσα τη δημιουργία και χρήση οπτικού και λεκτικού περιεχομένου υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, τα οποία θα εκφράζουν με ακέραιο και σαφή τρόπο τη νέα στρατηγική.

Στο πλαίσιο του έργου θα εκπονηθούν τα εξής:

  1. Έρευνα σε βάθος αναφορικά με τους υπάρχοντες τουριστικούς πόρους της χώρας, προκειμένου να συγκροτηθούν μοναδικές, ελκυστικές «εμπειρίες-πρεσβευτές», έξι έως οκτώ ανά στρατηγικό τουριστικό κλάδο, βασισμένες σε υπάρχουσες ιδιότητες της Ελλάδας.
  2. Δημιουργία υψηλής ποιότητας διεθνών προδιαγραφών περιεχομένου, το οποίο θα τροφοδοτήσει πολλές καιδοαφορετικές εφαρμογές επικοινωνίας του ελληνικού τουρισμού, για παράδειγμα video-spot, καταχωρήσεις, φυλλάδια, διαδίκτυο, εκδόσεις κ.λπ. Το περιεχόμενο θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία λόγου, εικόνας και ήχου, καθώς και ειδικές εφαρμογές (land-pages,summaries, main body of copy, related images και videos, testimonial narratives, wiki-like links, taxonomy tags).

Ο ΕΟΤ έχει προκηρύξει δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου του συγκεκριμένου έργου, με το τίτλο «Δημιουργία ολοκληρωμένου οπτικού και λεκτικού περιεχομένου για 90 εμπειρίες που εκφράζουν τη στρατηγική branding – positioning του ελληνικού τουρισμού». Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται έως το ποσό των 190.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024