Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΜελέτες και ΈρευνεςΕπικαιροποιημένη μελέτη με θέμα τον αθηναϊκό τουρισμό από την ΕΤΟΑ του Δήμου Αθηναίων

Επικαιροποιημένη μελέτη με θέμα τον αθηναϊκό τουρισμό από την ΕΤΟΑ του Δήμου Αθηναίων

Επικαιροποιημένη μελέτη με θέμα τον αθηναϊκό τουρισμό από την ΕΤΟΑ του Δήμου Αθηναίων

Η Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων (ΕΤΟΑΑ), στο πλαίσιο της λειτουργίας του παρατηρητηρίου τουρισμού για τον αθηναϊκό τουρισμό και τη μόνιμη παρακολούθηση των τουριστικών μεγεθών της πρωτεύουσας, συνεργάστηκε για δεύτερη φορά με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο επικαιροποίησε τα αποτελέσματα της προηγούμενης μελέτης η οποία είχε πραγματοποιηθεί το 2008.

Η νέα μελέτη με τίτλο «Μελέτη για την Πορεία και τις Προοπτικές του Τουρισμού στην Αθήνα και την Αττική» εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΕΤΟΑΑ από το Εργαστήριο Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου το 2010 και για την πλήρη ανάλυση αυτών των εξελίξεων διενεργήθηκαν συνολικά έξι έρευνες που διερευνούν τις θεματικές ενότητες για την τουριστική κίνηση και την εποχικότητα στα ξενοδοχειακά καταλύματα της Αθήνας και της Αττικής, το ξενοδοχειακό δυναμικό της Αθήνας και της Αττικής, την κατάταξη ευρωπαϊκών πόλεων με βάση τον αριθμό συνεδρίων και τη θέση της Αθήνας στη διεθνή συνεδριακή αγορά, το δείκτη REVPAR, καθώς και την επισκεψιμότητα μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Επιπροσθέτως η μελέτη συμπεριλαμβάνει και τα ευρήματα πρωτογενούς έρευνας μεταξύ ξενοδοχείων της Αθήνας και της Αττικής, με στόχο την απόκτηση πληρέστερης εικόνας ως προς την πορεία του τουρισμού στην Αθήνα και την Αττική.

Στη μελέτη υποδεικνύονται συγκεκριμένες στρατηγικές, ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της παρούσας συγκυρίας και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που υπάρχουν στη διεθνή τουριστική αγορά προς όφελος των τουριστικών επιχειρήσεων στην Αθήνα και την Αττική και συνολικά της ελληνικής οικονομίας. Επίσης προσεγγίζονται πρακτικά ζητήματα όπως η διαχείριση της τουριστικής εικόνας της Αθήνας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και η επίτευξη συνεργιών μέσω του «Καλλικράτη».

Παράλληλα, για την αποτελεσματικότερη τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Αθήνας, η μελέτη εστιάζει στην ανάγκη ενός ευνοϊκότερου πλαισίου σύμπραξης και συνένωσης δυνάμεων των τοπικών φορέων η οποία θα συμβάλλει στην κοινή προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών. Για την επίτευξη αυτής της στρατηγικής η ΕΤΟΑΑ, σύμφωνα με την ομάδα των μελετητών, κρίνεται ως ο καταλληλότερος φορέας υλοποίησης αυτού του εγχειρήματος, αφού αποτελεί τον καλύτερο οργανωμένο και στελεχωμένο τουριστικό οργανισμό της Ελλάδας και μπορεί να υλοποιήσει ολοκληρωμένες δράσεις τουριστικού μάρκετινγκ, όχι μόνο για τον Δήμο Αθηναίων, αλλά συνολικά για την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Η μελέτη εκπονήθηκε από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επικεφαλής τους δρα Ανδρέα Παπαθεοδώρου, δρα Δημήτρη Κούτουλα, δρα Πάρη Τσάρτα και δρα Δημήτρη Λαγό.

Δείτε τη σύνοψη της μελέτης εδώ

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024