Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΚολοσσός: Κρίση και διπλωματία «Το όραμα του Κολοσσού – Όραμα ειρήνης στην περιοχή»

Κολοσσός: Κρίση και διπλωματία «Το όραμα του Κολοσσού – Όραμα ειρήνης στην περιοχή»

Κολοσσός: Κρίση και διπλωματία
«Το όραμα του Κολοσσού – Όραμα ειρήνης στην περιοχή»

Με αφορμή την επικρατούσα ειδησεογραφία* σχετικά με τις φλέγουσες εξελίξεις στη Λιβύη, την Αίγυπτο και τις άλλες βορειοαφρικανικές χώρες και τον ισχύοντα προβληματισμό του τι μπορεί να σημαίνουν αυτές για τα εθνικά μας συμφέροντα και πως εμείς εν μέσω κρίσης μπορούμε να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να αξιοποιήσουμε τα πιθανά οφέλη, πείθομαι όλο και περισσότερο ότι η παρούσα χρονική συγκυρία είναι ίσως η πιο κατάλληλη για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την υλοποίηση του έργου της Αναβίωσης του Κολοσσού.

Ενώ αρχικά η πρόταση αυτή ακούγεται παράλογη διότι πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα δυσχερή συγκυρία κατά την οποία η χώρα μας δοκιμάζεται από τις τραυματικές συνέπειες της χειρότερης μεταπολεμικά οικονομικής κρίσης καλούμενη ταυτόχρονα να εδραιώσει διεθνώς τα ερείσματα της πολιτισμικής και τουριστικής της υποδομής, θεωρώ ότι εντούτοις είναι πιθανόν η προσφορότερη προς την κατεύθυνση της μεγιστοποίησης των επιδιωκόμενων ωφελειών και πλεονεκτημάτων.

Σε μια περίοδο που επικρατεί στην κοινή γνώμη η άποψη ότι εξαναγκαζόμαστε επαχθώς να εκποιήσουμε την περιουσία μας και να «ξεπουλήσουμε τα ασημικά μας» για να αποπληρώσουμε τους δανειστές μας έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την άυλη και αμύθητη περιουσία μας και να εξελίξουμε τη χώρα μας με ένα εμβληματικό έργο, ενισχύοντας σημαντικά τη φήμη μας και την πληγείσα ανταγωνιστικότητά μας.

Εκ παραλλήλου, η επικρατούσα σήμερα γενική αναταραχή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για τη συλλογική ανάληψη ενός μεγαλεπήβολου έργου ειρήνης αντάξιου να αποστείλει προς την παγκόσμια κοινότητα ένα μήνυμα δυναμικής παρουσίας της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις και να επιβεβαιώσει την σύγχρονη εξελικτική προοπτική του ελληνικού πολιτισμού.

Η Ρόδος με την πολυπολιτισμική της ταυτότητα και την εξέχουσα στρατηγική της θέση, ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, καθίσταται ιδανική έδρα γεφύρωσης ιδεών και πολιτισμών, εδραίωσης ελεύθερου διαλόγου καθώς και προώθησης του οικουμενικού και διαχρονικού ιδανικού της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών.

Ένα τέτοιο έργο μπορεί να θωρακίσει τη χώρα στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου έναντι πιθανής επιβουλής, να δημιουργήσει προοπτικές για στενές συμμαχικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες όπως την Τουρκία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και τις Αραβικές χώρες, να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ειρηνευτικό ρόλο μεταξύ των ισχυρών οικονομικά συμμαχιών όπως η Αμερική και η Ενωμένη Ευρώπη μέσω της άσκησης μίας ήπιας αλλά ταυτόχρονα πολύ αποτελεσματικής διπλωματίας.

Έτσι λοιπόν μπορούμε να έχουμε ένα κατ’εξοχήν έργο υπέρβασης της κρίσης και ένα έργο ειρήνης στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη γεωγραφικά περιοχή.

Όπως εξάλλου οι πλέον διορατικοί πολιτικοί ηγέτες και οι οξύτεροι οικονομικοί παρατηρητές επισημαίνουν, «H βαθιά κρίση και μαζί η απώλεια της ευκαιρίας προς αξιοποίησή της αποτελεί τεράστια σπατάλη» («A crisis is a terrible thing to waste» – Paul Romer).

Συνοπτική ανάλυση και βασικοί άξονες του εγχειρήματος
Ο Κολοσσός είναι ο αιώνιος μύθος που φέρει η πόλη της Ρόδου στον οποίο τώρα επιχειρείται να επαναπροσδωθεί υπόσταση, χωρίς όμως να αλλοιωθεί με τη δημιουργία ενός στείρου και αναχρονιστικού αντιγράφου με αρχαιολογικές προεκτάσεις.
Η σύλληψη του εγχειρήματος ενδείκνυται να στηριχθεί στην κατασκευή ενός σύγχρονου δημιουργήματος με μοντέρνα καλλιτεχνική έκφραση και διαστάσεις τεχνικού επιτεύγματος οπτικής και εκδοχής 21ου αιώνα.

Ιδεολογικό περιεχόμενο
Φιλοσοφία και φιλοδοξία του πολλά υποσχόμενου αυτού εγχειρήματος το οποίο έχει υιοθετηθεί με ομόφωνες αποφάσεις δύο διαφορετικών δημαρχιακών αρχών από το 1999 μέχρι σήμερα, είναι να αποτελέσει εξελικτική ιδεολογική συνέχεια του αρχαίου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην ειρήνη και την ελευθερία, να προσλάβει πανεθνικό χαρακτήρα και να υποβληθεί ως το ελληνικό επισφράγισμα των πανανθρώπινων και διαχρονικών ιδεών της οικουμενικής ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών, με προοπτική να εξελιχθεί σε παγκόσμιο ορόσημο και σημείο αναφοράς.

Υλοποίηση
Το έργο αυτό ενδείκνυται να προκύψει από το αποτέλεσμα ενός ανοιχτού παγκόσμιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, το οποίο θα προκριθεί από μία διεθνή επιτροπή επιλογής που θα συγκροτηθεί από εξέχουσες προσωπικότητες προερχόμενες από τους χώρους της πολιτικής, του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών και της τεχνολογίας και θα τεθεί υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού αλλά και την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εξασφάλιση του διεθνούς κύρους και της απολύτου διαφάνειας των διαδικασιών.

Χρηματοδότηση-Αποφυγή Εμπορευματοποίησης
Προς την κατεύθυνση της συλλογής οικονομικών πόρων προτείνεται το έργο να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω μιας διεθνούς εκστρατείας εξεύρεσης πόρων, που θα συγκεντρώσει χρήματα από πηγές όπως χορηγίες από μείζονα Ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού, επιδοτήσεις από επίσημους φορείς και διεθνείς οργανισμούς, την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίξεις περιφερειακών και δημαρχιακών αρχών, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται η αξιοποίηση δωρεών από εύπορους Έλληνες, ομογενείς της διασποράς, αλλά και φιλέλληνες πολίτες απανταχού της γης που θα επιθυμούσαν να συνδράμουν στην υλοποίηση της ιδέας.

Προτείνεται επίσης, προς αποφυγή πάσης φύσεως εμπορευματοποίησης, τα μελλοντικά έσοδα του έργου να επανεπενδύονται προς την κατεύθυνση της διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου συνάντησης παγκόσμιας ειρήνης που θα φιλοξενεί σημαντικές διοργανώσεις, εκδηλώσεις και events.

Ο Γιώργος Α. Μπαρμπούτης, M.Sc., M.B.A., D.E.S.S. (CORNELLESSEC), είναι εκπρόσωπος Έργου Κολοσσού Δήμου Ροδίων, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Τουρισμού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και γενικός διευθυντής Marketing & Επικοινωνίας του Rodos Palace.

* ΠΗΓΕΣ -ΑΡΘΡOΓΡΑΦΙΑ
Παπαχελάς, Αλέξης. «Γεωστρατηγικοί Ελιγμοί, «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 06Ιουνίου,2011.
(http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_06/02/2011_431597.)
– Κύρτσος, Γιώργος. «Η Ελλάδα αντιμέτωπη με τρεις διεθνείς κρίσεις», Free Sunday, 5 Φεβρουαρίου, 2011. (http://www.citypress.gr/freesunday/index.html?action=article&article=520.)
– ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων). «Ελληνικός Τουρισμός 2020. Δίκτυα Επιρροής. Ο τουρισμός ως διπλωματικό εργαλείο». (http://www.greektourism2020.gr/1905.html)
– Rosenthal, Jack. «A crisis is a terrible thing to waste». Τhe New York Times Magazine. July 31, 2009.(http://www.nytimes.com/2009/08/02/magazine/02FOB-onlanguage-t.html)
– Rahm, Emanuel. «Never Let a Serious Crisis Go to Waste». November 19, 2008.(http://vodpod.com/watch/1177723-rahm-emanuel-obama-administration-to-throw-long-and-deep.)

**
Η πλήρης ανάπτυξη της πρότασης έχει εγκριθεί με ομόφωνα ψηφίσματα του Δήμου Ροδίων και έχει κατατεθεί στο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) τον Ιούλιο του 2010 κατά τη διάρκεια της Περιφερειακής Συνέλευσης στη Ρόδο.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να περιηγηθείτε στους κάτωθι συνδέσμους:
http://www.traveldailynews.gr/makeof.asp?central_id=1896&permanent_id=52.
http://www.advertising.gr/Article/1183/To-orama-tou-Kolossou/?ArticlePage=1.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_4_19/11/2010_422982.
http://www.protothema.gr/files/1/kyriakatikoPDF/311bs.pdf

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024