Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςFocus σε ένα ΘέμαΗ συμβολή της Πυρηνικής Κρίσης στην Ιαπωνία στον Ατομικό Τουρισμό

Η συμβολή της Πυρηνικής Κρίσης στην Ιαπωνία στον Ατομικό Τουρισμό

Η συμβολή της Πυρηνικής Κρίσης στην Ιαπωνία στον Ατομικό Τουρισμό

Και όμως μπορεί εμείς να μην έχουμε συνηθίσει αυτό τον όρο (ιδίως στις ειδικές μορφές τουρισμού που πολλά είδη που τελειώνουν σε -ικος εμφανίζονται) όμως η διεθνής βιβλιογραφία και δημοσιογραφία τον αποδέχεται. Θα τον βρείτε είτε ως Ατομικό Τουρισμό (Atomic Tourism) είτε ως Τουρισμό Καταστροφών (Disaster Tourism) και από ότι φαίνεται γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μιας και όλο και περισσότερα ταξιδιώτες ψάχνουν για κάτι διαφορετικό, πιο περιπετειώδες, και πιο αμφιλεγόμενο. Το Γραφείο Ατομικού Τουρισμού (υπάρχει και αυτό) διαθέτει λίστες ατομικών μουσείων και περιοχών που έχουν γίνει ατομικές δοκιμές για ενημέρωση εκείνων που θέλουν να τις επισκεφθούν. Ακόμα και οι πυρηνικοί σταθμοί παρουσιάζουν στην αυξανόμενη δημοτικότητα για τουριστικές επισκέψεις ιδίως εκείνοι που συνδέονται και με μια καταστροφή. Η περιοχή Fukushima θα γίνει μια από αυτές;

Τσερνομπίλ, Ουκρανία

Η πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986 ήταν χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο. 25 χρόνια μετά, οι 30 χιλιομέτρων ζώνη αποκλεισμού εξακολουθεί να υφίσταται. Παρά το γεγονός αυτό, το Τσερνομπίλ ως τουριστικός προορισμός παρουσιάζει σταθερά αυξανόμενους ρυθμούς. Εκδρομές στη ζώνη αποκλεισμού γίνονται από το 2002, παρόλο που η κυβέρνηση επιμένει ότι είναι παράνομες.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε δικά της σχέδια για την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή το 2011. Επίσημες εκδρομές θα περιλαμβάνουν την εγκαταλελειμμένη πόλης της Pripyat, στην οποία παλαιότερα ζούσαν 50.000 άτομα, και  πολλά εγκαταλειμμένα χωριά. Ο αντιδραστήρας υφίσταται και σήμερα ενώ τριγύρω αναπτύσσεται χλωρίδα και πανίδα. Μάλιστα ανακοινώθηκε ότι θα επισκευασθεί νέα σαρκοφάγος για τον αντιδραστήρα που θα ολοκληρωθεί το 2015. Μέχρι στιγμής η  περιοχή δέχεται περίπου 6.000 επισκέπτες το χρόνο, αριθμός που η κυβέρνηση της Ουκρανίας πιστεύει ότι θα αυξηθεί πολύ. Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της κυβέρνησης μέσω της υπεύθυνης του κ. Yulia Yurshova, έρχεται σε επαφή με μεγάλους Tour Operators των Δυτικών κρατών για την προσέλκυση τουριστών μιας και υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε αυτές τις χώρες για επίσκεψη στο Τσερνομπίλ. Η επίσκεψη στην περιοχή επιτρέπεται μόνο σε οργανωμένες ομάδες. Όταν κάποιος επισκέπτεται την περιοχή, η οποία αποκαλείται The Zone, πρέπει να συμφωνήσει ότι δεν θα φάει τίποτα ούτε καν θα καπνίσει. Γεύμα δίνεται στο γκρουπ αλλά είναι έτοιμο και προέρχεται από άλλη περιοχή. Χαρακτηριστικό σημείο της πόλης Pripyat είναι το κεντρικό ρολόι της πλατείας το οποίο σταμάτησε το 1986, μετά την έκρηξη. Η πόλη είναι εγκαταλελειμμένη από ανθρώπους αλλά παντού υπάρχουν ζώα και πουλιά που ζουν και πολλαπλασιάζονται ευτυχισμένα, όπως αναφέρουν μαρτυρίες τουριστών. Όλοι οι τουρίστες ενέχονται για ραδιενέργεια κατά την επιστροφή τους ιδίως για την περίπτωση που αποφασίσουν να πάρουν μαζί τους κάποιο αντικείμενο από την πόλη σαν σουβενίρ γεγονός που φυσικά απαγορεύεται. Μερικά μάλιστα πριν πάνε παίρνουν μαζί τους ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, γιατί αφήνουν τα παπούτσια τους στην πόλη ως σημείο αναφοράς της επίσκεψης τους.

Οι Tour Operators υπόσχονται ότι η εκδρομή δεν θα είναι όπως οι συνηθισμένες εκδρομές, όπου απλά τραβάμε μερικές φωτογραφίες, βλέπουμε τα αξιοθέατα, και τελικά τα ξεχνάμε όλα σε μια εβδομάδα. «Δεν θα δείτε, ενημερώνουν, ζόμπι, ή ζώα και τρία κεφάλια, θα δείτε κάτι ακόμα πιο τρομακτικό (!) αποδείξεις της μεγαλύτερης στον κόσμο καταστροφής που προκλήθηκε από την τεχνολογία, και θα αντιμετωπίσετε πρόσωπο με πρόσωπο το μαγνητικό κενό που δημιουργείται. Φρικιαστικά και παράξενα αισθήματα θα σας κυριεύσουν που δεν θα τα ξεχάσετε ποτέ…. Μετά από αυτό το ταξίδι θα νιώθετε ότι κάτι έχει αλλάξει μέσα σας. Ανεξήγητες νέες σκέψεις θα σας έρχονται στο μυαλό. Δε θα ξανανιώσετε ο ίδιος ξανά ποτέ. Αυτό το ταξίδι θα σας δημιουργήσει παράξενες σκέψεις και ερωτηματικά στα οποία δεν θα είσαστε σε θέση να απαντήσετε. Θα εκλιπαρείτε να έρθετε πάλι για να νιώσετε το πνεύμα της εγκατάλειψης.», τονίζουν τα ενημερωτικά των Tour Operators (!)

Για πολλούς, μια τουριστική επίσκεψη στο Τσερνομπίλ αποτελεί τη συνάντηση με την βιβλική καταστροφή, μια γνωριμία με μια περιοχή που παρουσιάζει εκτεταμένες συνέπειες τόσο στο χώρο όσο και στο χρόνο, από την κακοδιαχείριση της πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο, ένα τέταρτο του αιώνα μετά το συμβάν, η πυρηνική τεχνολογία έχει αναμφίβολα προχωρήσει, αλλά υπό το πρίσμα της τρέχουσας πυρηνικής κρίσης της Ιαπωνίας, όπου κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει, γελιούνται ερωτηματικά για το αν μάθαμε κάτι από το Τσερνομπίλ.

Η καταστροφή στο Τσερνομπίλ ήταν το αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους, ενώ η κρίση της Ιαπωνίας έχει προκύψει από μια φυσική καταστροφή. Ωστόσο, εάν οι πιθανές συνέπειες είναι οι ίδιες, δεν θα πρέπει να υπάρξουν διδάγματα από την προηγούμενη κατάσταση για να διασφαλισθούμε στο μέλλον από τα χειρότερα, ανεξάρτητα από την αιτία;

Forsmark, Πυρηνικό εργοστάσιο στη Σουηδία

Η λίστα είναι μεγάλη …..
Το Πυρηνικό εργοστάσιο Forsmark στη Σουηδία απευθύνεται σε εκείνους τους τουρίστες που ενθουσιάζονται περισσότερο με την απειλή μιας ενδεχόμενης πυρηνικής καταστροφής, σε αντίθεση με εκείνους που έλκονται από τους κινδύνους που υπάρχουν σε μια τοποθεσία όπου έχει ήδη συμβεί. Έτσι λοιπόν το Forsmark αποτελεί μια χρυσή τομή. Η περιοχή προσελκύει περίπου 15.000 τουρίστες το χρόνο, παρά το γεγονός ότι είχε μια-δυο επείγουσες παύσεις λειτουργίας. Οι επισκέπτες επιτρέπεται να έχουν μαζί τους προσωπικά δοσίμετρα (όπως ονομάζονται) για να μετρούν μόνοι τους της έκθεση σε ακτινοβολία Η επίσκεψη στο Κέντρο Ενημέρωσης του εργοστασίου είναι δωρεάν, και παρέχονται εκπαιδευτικά σεμινάρια για την πυρηνική ενέργεια.  Η επίσκεψη επιτρέπεται σε άτομα πάνω των 16 ετών ή με τη συνοδεία των γονέων τους.

Τα εκπαιδευτικά τουρ περιλαμβάνουν:

  • Επίσκεψη στον προσομοιωτή της αίθουσας έλεγχου
  • Επίσκεψη στο Biotestsjon, το μοναδικό ερευνητικό κέντρο
  • Επίσκεψη στο χώρο αποθήκευσης των χαμηλής και μέσης περιεκτικότητας αποβλήτων που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο μέσα στην θάλασσα και σε βάθος 50 μέτρων.
  • Ξενάγηση σε ένα παλιό σιδηρουργείο που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.

Πυρηνικά εργοστάσια στην Τσεχία

Οι Τσέχοι αναρωτιούνται αν η επίσκεψη σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο αυτόματα δηλώνει και την αποδοχή της λειτουργίας του από την πλευρά των επισκεπτών, ή απλά γίνεται από ανάγκη για εκπαίδευση και ενημέρωση γύρω από την πυρηνική επιστήμη…..
Τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά εργοστάσια της Τσεχίας που λειτουργούν χωρίς να έχουν ποτέ αναφέρει κάποιο ατύχημα ή διαρροή συνεχίζουν να προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες με ανοδική μάλιστα πορεία του αριθμού τους. Το 2009, κάθε ένα από αυτά προσέλκυσε πάνω από 27.000 τουρίστες στο κέντρο ενημέρωση του. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος από τους επισκέπτες στα αξιοθέατα της τριγύρω περιοχής.

Το Πυρηνικό Μουσείο στο Λας Βέγκας

Στο Μουσείο αυτό υπάρχουν εκθέματα ατομικών βομβών, για εκείνους που δεν θέλουν να επισκεφθούν μολυσμένες περιοχές. Παρόλα αυτά κοντά υπάρχει η περιοχή της Νεβάδα όπου οι Αμερικάνοι έκαναν πυρηνικές δοκιμές από το 1951 ως το 1992. Στην περιοχή της Νεβάδα έγιναν 928 δοκιμές όπου πολλές φορές οι πέτρες έφταναν μέχρι το Λας Βέγκας. Το Μουσείο διαθέτει μια αίθουσα προσομοίωσης το Ground Zero Theatre, όπου προσομοιώνεται μια υπέργεια πυρηνική έκρηξη. Οι επισκέπτες μπαίνουν σε ένα δωμάτιο όπου βλέπουν μια ταινία, που δεν εξηγεί μόνο την ιστορία των ατομικών βομβών αλλά αναπαριστά και τα αποτελέσματα της έκρηξης. Όταν η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά και το έδαφος τρέμει και βρυχάται, ακόμα και αν οι επισκέπτες ξέρουν ότι αυτή είναι μια προσομοίωση, τα αποτέλεσμα είναι σπασμένα νεύρα, και τρομερός φόβος.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024