Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΣυνέντευξηΣπύρος Δανέλλης: Η υιοθέτηση αρχών κοινωνικά δίκαιου τουρισμού από τους TOs θα εμπλούτιζε το τουριστικό πακέτο

Σπύρος Δανέλλης: Η υιοθέτηση αρχών κοινωνικά δίκαιου τουρισμού από τους TOs θα εμπλούτιζε το τουριστικό πακέτο

Για την ανάγκη υιοθέτησης κανόνων λειτουργίας του συστήματος «All Inclusive» μιλάει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών & Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Σπύρος Δανέλλης.

Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών & Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Σπύρος Δανέλλης θίγει το εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα της αναγκαιότητας υιοθέτησης κανόνων λειτουργίας του συστήματος «All Inclusive». Απαντώντας στις ερωτήσεις του TravelDailyNews, ο κ. Δανέλλης μιλά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στρέβλωσης ανταγωνισμού και υποβάθμισης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, αλλά και την υιοθέτηση ρυθμίσεων, απαραίτητων για την τουριστική αγορά, τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

tdn: Στην ερώτησή σας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρετε ότι η μέθοδος του all-inclusive επισκιάζει την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, στις οποίες καταγράφεται μια κατακόρυφη πτώση στις μικρές μονάδες, με αντίστοιχες επιπτώσεις στις υπηρεσίες εστίασης, διασκέδασης, εμπορίου και ευρύτερης ανάπτυξης των τουριστικών περιοχών. Πώς θα μπορούσαν οι τοπικές κοινωνίες να δράσουν και να ωφεληθούν πολλαπλά, αντί να πληγούν, από το all-inclusive (π.χ. ανάπτυξη οικολογικού τουρισμού, προβολή τοπικών αξιοθέατων κ.λπ.), σε συνεργασία με τις ξενοδοχειακές μονάδες;

ΣΔ: Ο τουρισμός είναι πηγή πλούτου και ευμάρειας, αλλά ταυτοχρόνως αιτία υποβάθμισης της καθημερινότητας των τοπικών κοινωνιών των τουριστικών προορισμών. Μεταξύ των αρνητικών συνεπειών που οι τοπικές κοινωνίες υφίστανται είναι η κατασπατάληση φυσικών πόρων, όπως το νερό, αυξημένες ανάγκες διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, ηχορρύπανση, αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων και παραγωγή αερίων ρύπων, αύξηση του κόστους ζωής λόγω ακρίβειας, δημιουργία διαφόρων κοινωνικών προβλημάτων κ.λπ. Η ανάπτυξη και στήριξη της τοπικής αγοράς σε όλο της το πλέγμα, ως αντιστάθμισμα, συνιστά όρο απαράβατο.

Η υιοθέτηση αρχών κοινωνικά δίκαιου τουρισμού από πλευράς των tour operators θα μπορούσε να εμπλουτίσει το περιεχόμενο του πακέτου με δράσεις περιβαλλοντικές-πολιτιστικές, προς αμοιβαίο όφελος επισκεπτών και τοπικής κοινωνίας. Είναι όμως μακριά από την επικρατούσα λογική της απολύτου μείωσης του κόστους.

tdn: Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα η μέθοδος του all-inclusive βρίσκεται ακόμη σε ανοδική πορεία ή έχει φτάσει στο μέγιστο της διείσδυσής της στην τουριστική αγορά;

ΣΔ: Η οικονομική κρίση, τα χρόνια-δομικά προβλήματα ποιότητας του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της χώρας μας, ο βασικός προσανατολισμός στο μαζικό τουρισμό και η υπερπροσφορά καταλυμμάτων δημιουργούν ευνοϊκότατες συνθήκες περαιτέρω εξάπλωσής του.

tdn: Κατά τη γνώμη σας, γιατί το φαινόμενο all-inclusive παρατηρείται κατά το πλείστον στις χώρες ευρωπαϊκού νότου;

ΣΔ: Βασικότερο λόγο νομίζω ότι αποτέλεσε το γεγονός ότι το μεσογειακό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης βασίστηκε στο «ήλιος και θάλασσα», προνομιακό πεδίο διάδοσης του All Inclusive. Τα φαινόμενα ακρίβειας και αισχροκέρδειας που συνόδεψαν την άνοδο του τουρισμού στις τουριστικές περιοχές και βεβαίως η οικονομική ανασφάλεια του πελάτη, κυρίως οικογενειάρχη, στο να ελέγξει και να περιορίσει το κόστος των διακοπών σε περίοδο οικονομικής κρίσης, υπερδιόγκωσαν το σύστημα.

tdn: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει έως τώρα κάποιες δράσεις, προκειμένου να ρυθμίσει την αγορά all inclusive;

ΣΔ: Σήμερα, που επιχειρούμε να περάσουμε από το άθροισμα των εθνικών τουριστικών πολιτικών στην κοινή ευρωπαϊκή τουριστική πολιτική, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, αλλά και η υποχρέωση να θεσμοθετηθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ρυθμιστικών κανόνων που θα βασίζεται σε κοινούς – του βιώσιμου και δίκαιου τουρισμού, θα σέβεται τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού της αγοράς και δεν θα αποστερεί τον τουρισμό από την κοινωνική – πολιτισμική του διάσταση.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τουρισμός είναι πολύ περισσότερα πράγματα από μια απλή οικονομική δραστηριότητα. Ελπιδοφόρο στοιχείο αποτελεί η εμπλοκή πλέον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα ζητήματα τουριστικής πολιτικής.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024