Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΕισαγωγή στο USALI – 1ο Μέρος

Εισαγωγή στο USALI – 1ο Μέρος

Αυτό είναι το πρώτο μέρος μιας σειράς άρθρων που θα δημοσιεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από την ιστοσελίδα μας, σε συνεργασία με την εταιρεία PKA Controllers & Consultants, της οποίας οι εφαρμογές και υπηρεσίες της εξειδικεύονται στον χρηματοοικονομικό έλεγχο ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Εισαγωγικά Στοιχεία
Η ξενοδοχειακή βιομηχανία, σύμφωνα με αναφορές κυρίως από την αμερικανική βιβλιογραφία, ήταν ένας από τους πρώτους κλάδους που ανέπτυξαν λογιστικά πρότυπα που παρέχουν συγκεκριμένες οδηγίες και πληροφορίες σε λογιστές και διαχειριστές ξενοδοχείων. Αυτή η ανάγκη προέκυψε από το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα οι Αμερικανικές Γενικά Αποδεκτές Λογιστικές Αρχές (Generally Accepted Accounting Principles, GAAP) δεν έχουν λύσει σημαντικά ζητήματα ομοιομορφίας της παρουσίασης των οικονομικών καταστάσεων. Προέκυψε έτσι η ανάγκη τα εν λόγω πρότυπα να περιέχονται στο κείμενο του Ενιαίου Συστήματος Λογαριασμών για την Ξενοδοχειακή Βιομηχανία (Uniform System of Accounts for the Lodging Industry, USALI) το οποίο εκδίδεται από τον Αμερικανικό Σύνδεσμο Ξενοδοχείων και Καταλυμάτων. Μάλιστα, η πρώτη προσπάθεια σύνταξης ενός τέτοιου ενιαίου συστήματος λογαριασμών έγινε το 1926 και από τότε μέχρι σήμερα έχουμε φτάσει στη 10η έκδοση παράλληλα με την αλματώδη εξέλιξη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.

Αν και οι επαγγελματίες της λογιστικής δεν έχουν αναπτύξει εξειδικευμένα λογιστικά πρότυπα για ξενοδοχειακές μονάδες, το USALI έχει υιοθετηθεί ευρέως στους κόλπους της παγκόσμιας ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Παρ’όλο που διεθνώς δεν υπάρχει καμία απαίτηση – υποχρέωση από τις ξενοδοχειακές μονάδες να χρησιμοποιούν το USALI, ο βαθμός συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με το συγκεκριμένο σύστημα λογαριασμών, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και είναι πλήρως εξελιγμένο, είναι πολύ μεγάλος. Ο κύριος λόγος του τόσου μεγάλου βαθμού διάδοσης του USALI διεθνώς είναι η δυνατότητα άμεσης σύγκρισης που προσφέρει μεταξύ των οικονομικών καταστάσεων. Οι εταιρείες διαχείρισης ξενοδοχείων χρησιμοποιούν τις οικονομικές καταστάσεις των ανταγωνιστών τους σαν σημείο σύγκρισης και αναφοράς (benchmark) για τη δική τους οικονομική απόδοση, μια διαδικασία που θα ήταν αδύνατη χωρίς την ομοιόμορφη παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων κάτω από κοινά αποδεκτούς όρους.

Εξάλλου, αν και το USALI αναπτύχθηκε για την αμερικανική αγορά, είναι πλέον ευρέως διαδεδομένο μεταξύ όλων των διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων σε όλο τον κόσμο. Όσον αφορά την ελληνική πραγματικότητα, σύμφωνα με δειγματοληπτική μελέτη1, μόνο το 12% των ελληνικών ξενοδοχείων τηρούνε τις λογιστικές τους εγγραφές σύμφωνα με το USALI και μάλιστα αυτό το ποσοστό πέφτει στο 2,9% στις ελληνικές ιδιωτικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δε διαχειρίζονται από διεθνείς αλυσίδες και εταιρείες.

Το USALI είναι ένα Ενιαίο Σύστημα Λογαριασμών, το οποίο δίνει μεγάλη σημασία στα κέντρα εσόδων και κόστους με βάση το λειτουργικό τμήμα του ξενοδοχείου από το οποίο προέρχονται (κάτι ανάλογο με τις γραμμές παραγωγής μιας μεταποιητικής μονάδας). Εκτός δηλαδή από τις συνήθεις κατηγορίες που μπορεί να βρει κάποιος σε όλες τις οικονομικές καταστάσεις, οι επαγγελματίες των ξενοδοχείων που χρησιμοποιούν το USALI είναι σε θέση να πουν με ακρίβεια τι ξοδεύτηκε σε υαλικά, αναλώσιμα, ιματισμό, ακόμη και στολές προσωπικού. Όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των τμημάτων ενός ξενοδοχείου αυτά διακρίνονται σε λειτουργικά (operating) και μη-επιμεριζόμενα (overhead).

Στην επόμενη ενότητα θα δούμε αναλυτικότερα αυτές τις δύο κατηγορίες των τμημάτων μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τη φιλοσοφία της διοίκησης ενός ξενοδοχείου μέσω του USALI.

1. [1] Pavlatos and Paggios, (2007), Cost Accounting in Greek Hotel Enterprises: An empirical Approach,. Tourismos: An International Multidisciplinary Journal of Tourism, Vol. 2, No. 2, pp. 39 – 59.

Παύλος Παπαδημητρίου - PKA Controllers & ConsultantsΟ Παύλος Παπαδημητρίου είναι σύμβουλος ξενοδοχείων και ιδρυτικό στέλεχος της εταιρείας PKA Controllers & Consultants της οποίας οι εφαρμογές και υπηρεσίες της εξειδικεύονται στον χρηματοοικονομικό έλεγχο ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. E-mail: ppapadimitriou@pka.gr.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024