Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραAthens city break: Η "φιλική" πόλη και η ασφάλεια του επισκέπτη

Athens city break: Η "φιλική" πόλη και η ασφάλεια του επισκέπτη

Ο χαρακτηρισμός "φιλική πόλη" στο επίπεδο της ασφάλειας ελέγχεται ιδιαίτερα αυστηρά. Κι αυτό γιατί ο επισκέπτης αφενός χρειάζεται την ασφάλεια για να απολαύσει τις διακοπές του, αφετέρου δε θα μπορούσε να τις απολαύσει σε μια αστυνομοκρατούμενη -υποθετικά- πόλη.

Κάνοντας μια ανασκόπηση παλαιότερων δημοσιευμάτων σχετικών με την ενίσχυση του προφίλ της Αθήνας ως προορισμού city break (θέμα για το οποίο πράγματι έχουν γραφτεί πολλά) εντόπισα μια είδηση του 2006 (!) στην οποία αναφερόταν το εξής: “Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η έκθεση city break στο τέλος Ιουνίου του 2007 μετά και την επίσημη υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στον Οργανισμό Οικονομικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Αθήνας και της διοργανώτριας εταιρείας…”.

Όσοι παρακολουθούν την αρθρογραφία μου στα media του χώρου γνωρίζουν την ευαισθησία μου στο θέμα αυτό. Ήδη από το 2006 λοιπόν -ίσως και παλιότερα- είχε γίνει αντιληπτό πως πρέπει να επιδιωχθεί συστηματικά ο έλεγχος όλων εκείνων των παραγόντων που καθορίζουν την ποιότητα ενός προορισμού city break. Η Αθήνα, ενώ διέθετε πάντα πολλά δυναμικά στοιχεία που θα της επέτρεπαν μια πολύ καλή θέση στην εν λόγω αξιολόγηση, αντιμετώπιζε συγχρόνως πολύ σημαντικά προβλήματα στα πεδία της ποιότητας των υπηρεσιών και της ασφάλειας. Με την ποιότητα των υπηρεσιών ασχολούμαι συχνά, και όχι μόνο για την Αθήνα. Τα τελευταία δυο χρόνια ασχολήθηκα συστηματικά και με την ασφάλεια στην Αθήνα ως τουριστικό προορισμό και θα ήθελα να παρουσιάσω σύντομα κάποια συμπεράσματα.    

Ο χαρακτηρισμός “φιλική πόλη” στο επίπεδο της ασφάλειας ελέγχεται ιδιαίτερα αυστηρά. Κι αυτό γιατί ο επισκέπτης αφενός χρειάζεται την ασφάλεια για να απολαύσει τις διακοπές του, αφετέρου δε θα μπορούσε να τις απολαύσει σε μια αστυνομοκρατούμενη -υποθετικά- πόλη. Την τελευταία διετία η κατάσταση της ασφάλειας στην Αθήνα έχει διαφοροποιηθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν προχωρήσει σε μια σειρά πρωτοβουλιών και μέτρων, που η αντανάκλασή τους στη ζωή της πόλης και τον τουρισμό της υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική. Η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής αποτελεί μια ιστορική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με συμπαγή συγκρότηση, ομοιογενή επιχειρησιακή δράση και συνεχή θετική προσφορά στον αστυνομικό θεσμό και την ελληνική κοινωνία. Σήμερα περιλαμβάνει και συντονίζει το έργο των περιπολικών αυτοκινήτων, της ομάδας δικύκλων “Ζ” και των νεότερων ομάδων δικύκλων ΔΙ.ΑΣ και ΔΕΛΤΑ. Η επιχειρησιακή της δράση υποστηρίζεται από ένα άρτια οργανωμένο Κέντρο Επιχειρήσεων. Αυτό που πρέπει να κατανοηθεί -και μάλλον δεν έχει γίνει αντιληπτό από τον πολίτη- είναι πως νευραλγικό μέρος της λειτουργίας της υπηρεσίας αποτελούν επίσης όλοι εκείνοι οι αστυνομικοί υπάλληλοι που στελεχώνουν και διαχειρίζονται όλες τις επιμέρους υποστηρικτικές θέσεις ευθύνης, προκειμένου η αστυνόμευση να διεξάγεται απρόσκοπτα και αποτελεσματικά.

Το επιστημονικό μου αντικείμενο και άλλες ειδικές γνώσεις μου επιτρέπουν να αξιολογώ ως ιδιαίτερα σημαντικό και άξιο συγχαρητηρίων το έργο που επιτελείται στην Άμεση Δράση Αττικής. Η διακριτικότητα στην παροχή των υπηρεσιών αστυνόμευσης αποτελούσε πάντα καίριο θέμα και θεωρώ πως την τελευταία διετία υπάρχει σημαντική βελτίωση προς την κατεύθυνση αυτή. Θεώρησα σκόπιμο να μην απευθύνω τον έπαινο επώνυμα σε υψηλόβαθμα στελέχη, αλλά να συγχαρώ όλη την ομάδα, γιατί είναι πλέον αντιληπτό πως η αποτελεσματικότητα είναι έργο ομάδων και αυτές πρέπει να επιβραβεύονται.
Συγχαρητήρια!

Ο Φώτης Παντόπουλος είναι Ερευνητής Στρατηγικής Επικοινωνίας & Οργανωσιακής Συμπεριφοράς και Σύμβουλος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων Επιχειρήσεων. Για τυχόν ερωτήσεις ή παρατηρήσεις, επικοινωνείτε μαζί του στο info@prsolutions.gr.

Εκπαιδευτικός - Επικοινωνιολόγος - Σύμβουλος Ασφαλείας - INVESTIMA LLC | + Άρθρα

Ο Φώτης Παντόπουλος είναι επικοινωνιολόγος, ερευνητής Στρατηγικής Επικοινωνίας & Οργανωσιακής Συμπεριφοράς και Σύμβουλος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων Επιχειρήσεων. Είναι δημιουργός του έργου Innovatebiz στην Ολλανδία και της εταιρείας INVESTIMA στις ΗΠΑ, όπου και δραστηριοποιείται σε πεδία που άπτονται της Επικοινωνίας. Ακόμη, ερευνητής στο Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής Ασφαλείας, Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών (ΙΔΑΦΚ) και επιστημονικός υπεύθυνος του “Σχολείου Διδακτικής”.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024