Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΣυνέντευξηΝτίνος Αστράς: Η ελληνική συνεδριακή αγορά πενθεί

Ντίνος Αστράς: Η ελληνική συνεδριακή αγορά πενθεί

Η εικόνα της εθνικής συνεδριακής αγοράς είναι από θλιβερή έως τραγική, δηλώνει σε συνέντευξή του στο traveldailynews ο πρόεδρος του HAPCO κ. Ντίνος Αστράς, με τη μείωση των διεθνών διοργανώσεων για το 2013 να αναμένεται στο 60%.

TDN: Ποια είναι η εικόνα της ελληνικής συνεδριακής αγοράς, τόσο για τα εθνικά όσο και τα διεθνή συνέδρια, στο τέλος του 2012 και ποιες οι πρώτες ενδείξεις για το 2013;

Ντίνος Αστράς: Η ελληνική συνεδριακή αγορά πενθεί. Η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, οι δραματικές μειώσεις των χορηγών εταιριών, αλλά και οι παρεμβάσεις του ΕΟΦ έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας, αναποφασιστικότητας και κυρίως απροθυμίας των εν δυνάμει Οργανωτών Συνεδρίων να προβούν σε οποιαδήποτε δράση διοργάνωσης. Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Ιωάννης Τούντας, στον πρόλογο της νέας Εγκυκλίου, που αναρτήθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο αναφορικά με τη διοργάνωση ιατρικών συνεδρίων, αναφέρει ότι το 2011 οι αιτήσεις για διοργανώσεις συνεδρίων ανήλθαν σε 1.088 έναντι 2.000 το 2010.

Είναι προφανές ότι αυτή η μείωση κατά 50% -ο HAPCO θεωρεί ότι το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο– έχει προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις οργάνωσης συνεδρίων. Έχει χαθεί ένας σοβαρός αριθμός θέσεων εργασίας και το κράτος έχει απολέσει σημαντικά έσοδα. Με βάση λοιπόν τα ανωτέρω, η εικόνα της εθνικής συνεδριακής αγοράς είναι από θλιβερή έως τραγική.

Σε εποχές που η πρωτεύουσα και όχι μόνον, έχει αρνητικό πρόσημο στις διανυκτερεύσεις, η απώλεια τόσο μεγάλου αριθμού συνεδρίων αποτελεί ένα βροντερό “χαστούκι” στις προσπάθειες ανάκαμψης και ανάπτυξης της μοναδικής μεγάλης βιομηχανίας της χώρας, που ακούει στο όνομα τουρισμός.

Τα πράγματα στον τομέα προσέλκυσης διεθνών συνεδρίων στη χώρα μας είναι ακόμη χειρότερα. Σύμφωνα με στοιχεία από πρόσφατη έρευνα του HAPCO στις εταιρείες-μέλη του, το ποσοστό μείωσης των διεθνών διοργανώσεων για το 2013 σε σχέση με αυτές του 2009 και 2010 αναμένεται να ανέλθει στο 60% και τούτο γιατί εκτός των ανωτέρω λόγων, που επηρεάζουν τα εθνικά συνέδρια υπάρχουν δυστυχώς ακόμα και άλλοι, που καταβαραθρώνουν τις διεθνείς διοργανώσεις στην Ελλάδα.

Η ελληνική Πολιτεία και συγκεκριμένα οι υπουργοί Τουρισμού, Υγείας και Οικονομικών μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, αν ενθαρρύνουν τους Οργανωτές Συνεδρίων να εμπλακούν δυναμικά στις συνεδριακές διοργανώσεις. Πρόκειται άλλωστε για μία ενέργεια, που δεν στοιχίζει τίποτα απολύτως και αντίθετα προσφέρει πολλά!

TDN: Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, υπάρχει κάποιο κομμάτι της αγοράς MICE που φαίνεται να αντιστέκεται στην κρίση;

Ντ.Α.: Προσωπικά, δεν μπορώ να διακρίνω κανένα κομμάτι αυτής της αγοράς να αντιστέκεται. Ευτυχώς, από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, αντιστέκεται ο κλασικός παραθεριστικός τουρισμός.

TDN: Πώς αντικατοπτρίζεται η δυσμενής οικονομική πορεία της Ελλάδας στις επαφές των Ελλήνων επαγγελματιών με τη διεθνή αγορά; Υπάρχει αλλαγή στις απαιτήσεις ή στις τάσεις, όσον αφορά στη διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων κ.λπ. στη χώρα μας;

Ντ.Α.: Η κατάσταση στις απαιτήσεις των διεθνών decision makers δεν έχει βελτιωθεί ακόμα, αφού ζητούν από τον Έλληνα PCO παράλογα πράγματα και τούτο γιατί δεν έχουν εκλείψει ακόμη οι λόγοι που προκάλεσαν αυτή την πρακτική (σταθερότητα στο κοινωνικό / πολιτικό / οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας).

TDN: Πώς επηρεάζουν κατ’ουσίαν οι αλλαγές στις διοργανώσεις ιατρικού περιεχομένου βάσει της πρόσφατης τροποποίησης εγκυκλίου του ΕΟΦ;

Ντ.Α.: Όπως σας ανέφερα και προηγουμένως και οι δύο εγκύκλιοι του ΕΟΦ έχουν συμβάλει στην τρομακτική πτώση των συνεδριακών διοργανώσεων και έχουν κάνει τους Έλληνες Διοργανωτές Συνεδρίων αναποφάσιστους στην ανάληψη της όποιας διοργάνωσης, είτε σε εθνικό, είτε σε διεθνές επίπεδο. Οι διοργανωτές έχουν αποθαρρυνθεί, έχουν “φοβηθεί” και έχουν πάψει να ενδιαφέρονται, όπως στο παρελθόν.

Ενώ δηλαδή οι εγκύκλιοι βρίσκονται σε σωστό δρόμο, κάτι τους έλειψε και έβαλαν και αυτές το “λιθαράκι” τους στη σημερινή εικόνα της συνεδριακής αγοράς. Η τελευταία εγκύκλιος του ΕΟΦ πράγματι περιλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις του HAPCO και τόσο ο πρόεδρος, όσο και η υπεύθυνη του Γραφείου του, άκουσαν πολλά από τα αιτήματά μας και μάλιστα με πολύ καλή και φιλική διάθεση, αποδεικνύοντας ότι όταν το κράτος αγκαλιάζει τους πολίτες, τότε γεννιούνται επιτυχίες.

TDN: Σε τι επίπεδο βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η συνεδριακή εκπαίδευση στην Ελλάδα;

Ντ.Α.: Η απάντηση στην ερώτηση αυτή μπορεί να είναι και μονολεκτική, αφού το επίπεδο είναι σχεδόν ανύπαρκτο. “ΜΗΔΑΜΙΝΟ”! Στην Ελλάδα, η τουριστική εκπαίδευση, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, είναι ακόμη στα σπάργανα, συγκριτικά με τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα του εξωτερικού, γεγονός ιδιαίτερα λυπηρό για το μέλλον του κλάδου. Παρά τις αξιόλογες προσπάθειες του διδακτικού προσωπικού, τόσο στα ΤΕΙ, όσο και στα λίγα πανεπιστημιακά τμήματα με ειδίκευση σε θέματα τουρισμού (κυρίως σε μεταπτυχιακό επίπεδο), η ελληνική τουριστική εκπαίδευση έχει πολύ δρόμο ακόμη, ώστε να καταστεί αποτελεσματική και να προμηθεύσει την αγορά με ικανά στελέχη από την επόμενη κιόλας μέρα της αποφοίτησής τους. Για εκπαίδευση δε στον συνεδριακό τουρισμό, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. ΙΣΩΣ εξαίρεση αποτελούν τα ιδιωτικά κολέγια και τα παραρτήματα γνωστών πανεπιστημίων του εξωτερικού, που διαθέτουν καλά προγράμματα εκπαίδευσης στο “Events Management” και τον κλάδο συνεδρίων & εκδηλώσεων γενικότερα.

TDN: Όσον αφορά στη χρήση εναλλακτικών χώρων (venues) για τη διοργάνωση συνεδρίων -κάτι που θα τόνωνε ασφαλώς και τον τουρισμό-, η Ελλάδα, λόγω ακριβώς του ιστορικού και πολιτιστικού της πλούτου, φαντάζει ιδανικός προορισμός της MICE διεθνούς αγοράς. Παρ’όλα αυτά, μόνο το Ζάππειο ανήκει αυτήν τη στιγμή στο δίκτυο Historic Conferences Centres of Europe, για παράδειγμα. Ποιοι είναι οι ανασταλτικοί παράγοντες της ανάπτυξης προς αυτήν την κατεύθυνση;

Ντ.Α.: Η αξιοποίηση ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων για τις ανάγκες μίας εκδήλωσης ή ενός συνεδρίου (Τελετή Έναρξης / Λήξης, Επίσημο Δείπνο) έχει επισημανθεί πολλάκις από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO στην ελληνική Πολιτεία με σχετικά υπομνήματα, που απώτερο στόχο έχουν την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού. Η χώρα μας διαθέτει μοναδικούς χώρους, ανεκτίμητης ιστορικής, πολιτιστικής και αρχαιολογικής αξίας, που μέσα από το διεθνές πρίσμα ενός συνεδρίου θα αποκτούσαν ακόμη μεγαλύτερη αίγλη στην παγκόσμια κοινότητα – με τον απαραίτητο σεβασμό πάντα από πλευράς των διοργανωτών και των συνέδρων, αφού η εμπειρία ενός συνέδρου μπορεί, όπως έχει αποδειχτεί, να αποτελέσει την καλύτερη διαφήμιση για έναν τόπo. Γραφειοκρατικά εμπόδια και αντιλήψεις του παρελθόντος ωστόσο δεν έχουν φέρει μέχρι σήμερα το επιθυμητό αποτέλεσμα, παρά τις συνεχείς και επίμονες προσπάθειες όλης της ελληνικής συνεδριακής αγοράς και βεβαίως του HAPCO. Απλά ελπίζουμε πλέον να βρεθεί κάποιος στην Κυβέρνηση και να αξιοποιήσει την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας προς όφελος όχι μόνο του παραδοσιακού τουρισμού, αλλά και του συνεδριακού!

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024