Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΣυνέντευξηΣταύρος Χατζάκος, ΟΛΠ: Στόχος η μετατροπή του Πειραιά σε home port διεθνούς κρουαζιέρας

Σταύρος Χατζάκος, ΟΛΠ: Στόχος η μετατροπή του Πειραιά σε home port διεθνούς κρουαζιέρας

Ο κ. Σταύρος Χατζάκος, γενικός διευθυντής του ΟΛΠ ΑΕ και πρόεδρος του MedCruise, μιλά για την εξέλιξη του έργου επέκτασης του επιβατικού λιμένος Πειραιώς, με στόχο τη δημιουργία 6 θέσεων πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων 'νέας γενιάς', τον ανταγωνισμό και τις συνεργασίες με τα άλλα λιμάνια της Μεσογειου, αλλά και το μνημόνιο συνεργασίας με τον ΔΑΑ 'Ελ. Βενιζέλος', για την αποφυγή διπλών ελέγχων αποσκευών, που αναμένεται να λειτουργήσει από την άνοιξη του 2013.

TDN: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της επέκτασης του νότιου μέρους του κεντρικού λιμένα Πειραιώς (χρόνος αποπεράτωσης, τελικής παράδοσης του έργου κ.λπ.);

Σταύρος Χατζάκος: Το έργο αφορά την επέκταση του επιβατικού λιμένος Πειραιώς προς τη νότια πλευρά του με στόχο τη δημιουργία 6 θέσεων πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων “νέας γενιάς” που υπερβαίνουν σε μήκος τα 300 μ. και σε δυνατότητα φιλοξενίας τα 4.000 άτομα. Το έργο αφορά βασική λιμενική υποδομή και περιλαμβάνει την κατασκευή εξωτερικού λιμενοβραχίονα (κυματοθραύστες) συνολικού μήκους 3.400μ. με ωφέλιμο βάθος 18,00μ. και τη δημιουργία χερσαίων χώρων (αποβάθρες) συνολικής επιφάνειας 160.000 τ.μ.
 
Το έργο πρόκειται να κατασκευαστεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά στην κατασκευή δύο θέσεων πρόσδεσης και έχει περίοδο υλοποίησης που συμπίπτει χρονικά με την περίοδο επιλεξιμότητας των δαπανών του ΠΕΠ Αττικής 2007–2013 (31/12/2015 στο οποίο θα προταθεί για ένταξη), ενώ η δεύτερη φάση κατασκευής αφορά την περίοδο 2016–2020. Η πρώτη φάση κατασκευής του έργου θα είναι απόλυτα λειτουργική.
 
Με τη δημιουργία των νέων θέσεων πρόσδεσης ο λιμένας Πειραιώς θα καλύψει την αυξημένη ζήτηση που δημιουργεί ο ταχέως αναπτυσσόμενος τουριστικός κλάδος της κρουαζιέρας στον χώρο της Μεσογείου, που καταγράφει ρυθμούς ανόδου επιβατών της τάξης του 10% την περίοδο 2000–2010.

Η υφιστάμενη δυναμικότητα του λιμένος του Πειραιά σε θέσεις ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων μεγάλου μήκους έχει πλήρως κορεσθεί και αδυνατεί να καλύψει τις απαιτήσεις που δημιουργεί η συνεχής αύξηση της ζήτησης για κρουαζιέρα στην περιοχή της Μεσογείου και η δρομολόγηση νέων πλοίων, με σημαντικά αυξημένες διαστάσεις που εντάσσονται στην κατηγορία panamax και post-panamax.

TDN: Με τη νέα επέκταση –και τη δυνατότητα ελλιμενισμού των μεγάλων κρουαζερόπλοιων νέας γενιάς- ποιες ανάγκες πιθανόν να “γεννηθούν” όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών κατά τη διακίνηση και παραμονή των επιβατών τους στο λιμάνι;

Στ.Χ.: Οι νέες υποδομές θα δημιουργήσουν την ανάγκη για νέο επιβατικό σταθμό για την παροχή του συνόλου των σχετικών υπηρεσιών όπως διαχείριση βαλιτσών, τελωνειακό έλεγχο, έλεγχο διαβατηρίων κ.λπ. Βεβαίως, σε επίπεδο τουριστικής κίνησης θα δημιουργηθούν πολλαπλές ανάγκες σε τουριστικές υπηρεσίες σε σημαντικά μεγαλύτερο μέγεθος καθώς θα αυξηθεί ο όγκος των τουριστών που θα εισρεύσουν στην Αττική αλλά και σε Ελληνικά νησιά που θα αποτελέσουν επόμενους ή προηγούμενους σταθμούς.

Παράλληλα, στόχος του ΟΛΠ ΑΕ είναι η ενίσχυση της από-επιβίβασης (home port) επιβατών που εκκινούν ή ολοκληρώνουν την κρουαζιέρα τους από τον Πειραιά το οποίο θα έχει σημαντικά πολλαπλασιαστικά οικονομικά οφέλη για την εθνική οικονομία.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που συντάχθηκε για λογαριασμό του ΟΛΠ τα ευρύτερα οικονομικά οφέλη αναμένονται να ανέρθουν σε περίπου 2δις Ευρώ σε παρούσες αξίες για περίοδο 25 ετών.

TDN: Πόσες θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι θα απορροφήσει η νέα επέκταση και σε ποιες ειδικότητες;

Στ.Χ.: Το έργο, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν συνταχθεί για λογαριασμό του ΟΛΠ, αναμένεται να δημιουργήσει 4500 περίπου θέσεις απασχόλησης σε κατά την φάση της κατασκευής και 4600 κατά τη φάση λειτουργίας σε όλο το εύρος οικονομικής δραστηριότητας και όχι μόνο στο τουριστικό τομέα καθώς περιλαμβάνει και θέσεις στο τομέα επισκευών  και προμηθειών πλοίων.

TDN: Αυτήν τη στιγμή, ποιο μεσογειακό λιμάνι είναι ο μεγαλύτερος “ανταγωνιστής” αυτού του Πειραιά και για ποιους λόγους υπερτερεί (ίσως) έναντι του ελληνικού;

Στ.Χ.: Η κρουαζιέρα αποτελεί μια ιδιαίτερη λιμενική αγορά, καθώς τα λιμάνια κρουαζιέρας είναι ταυτόχρονα “συνεργάτες” και “ανταγωνιστές”. Αυτό διότι στα πλαίσια των δρομολογίων κρουαζιέρας το πλοίο καταπλέει σε περισσότερα του ενός λιμάνια ώστε το ταξίδι να είναι ελκυστικό για τους επιβάτες με πολλαπλούς προορισμούς και αξιοθέατα. Σε αυτό το πλαίσιο τα λιμάνια απαιτείται να αλληλοσυμπληρώνονται και να συνεργάζονται για την από κοινή προώθηση της βιομηχανίας. Από την άλλη μεριά, τα ίδια τα λιμάνια ανταγωνίζονται για την παροχή ικανοποιητικών υπηρεσιών με στόχο να ενταχθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερα δρομολόγια κρουαζιέρας. Στα πλαίσια αυτού του σκεπτικού ο Πειραιάς δρα συμπληρωματικά και ανταγωνιστικά με τα περισσότερα λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου, αλλά δέχεται τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό από τα λιμάνια της Τουρκίας.

TDN: Το λιμάνι του Πειραιά υποδέχθηκε 2.517.371 επιβάτες το 2011, από 621.961 επιβάτες το 2002 (αφιξο-αναχωρήσεις), Πώς κινήθηκε το 2012 από πλευράς επιβατών κρουαζιέρας και ποιος είναι ο στόχος για το 2013;

Στ.Χ.: To 2012 αποτέλεσε ύφεσης για το σύνολο της ευρωπαϊκής Μεσογείου και παράλληλα περίοδο εύρεσης νέας ισορροπίας στις μη ευρωπαϊκές χώρες της περιοχής, όπως η Τυνησία, η Αίγυπτο κ.λπ., που αποτελούν σταθμούς των δρομολογίων κρουαζιέρας. Σε αυτό το αρνητικό πλαίσιο, ο Πειραιάς παρά τη μείωση που σημειώνεται σε επίπεδο επιβατών, κατάφερε να διατηρήσει ηγετική θέση στην αγορά της Μεσογείου και να παραμείνει εντός των 3-4 μεγαλύτερων λιμένων κρουαζιέρας με θετικές προοπτικές για το μέλλον.   

TDN: Σχετικά με μνημόνιο συνεργασίας με τον Διεθνή Αεροδρόμιο Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος”, για την αποφυγή διπλών ελέγχων αποσκευών (παράδοση αποσκευής του επιβάτη από το αεροδρόμιο επιβίβασης στην κουκέτα του πλοίου, χωρίς ενδιάμεσους ελέγχους), έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις και πότε αναμένεται η υπογραφή και η πρακτική εφαρμογή του;

Στ.Χ.: ΟΛΠ ΑΕ και ΔΑΑ ΑΕ βρίσκονται σε συνεργασία για την υλοποίηση της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας, που θα ενισχύσει την προσπάθεια μετατροπής του Πειραιά σε home Port διεθνούς κρουαζιέρας. H διαδικασία περιλαμβάνει και τις αεροπορικές εταιρείες που εμπλέκονται στη μεταφορά επιβατών κρουαζιέρας και έτσι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αρκετά χρονοβόρα. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα στη νέα σεζόν, από την άνοιξη του 2013.

Ο κ. Σταύρος Χατζάκος είναι γενικός διευθυντής του ΟΛΠ ΑΕ και προεδρος του MedCruise (Association of Mediterranean Cruise Ports).

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024