Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΣυνέντευξηΕύα Μερκουριάδη – Howald, SITEC: Εκπαίδευση υψηλής ποιότητας με ακαδημαϊκά προγράμματα παγκόσμιας κλάσης στην Ελβετία

Εύα Μερκουριάδη – Howald, SITEC: Εκπαίδευση υψηλής ποιότητας με ακαδημαϊκά προγράμματα παγκόσμιας κλάσης στην Ελβετία

H Εύα Μερκουριάδη – Howald, διευθύντρια του SITEC (Γραφείου Ελβετικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα) μιλά για τις προοπτικές των Ελλήνων σπουδαστών στην Ελβετία και τη δυναμική που έχει η παροχή τουριστικής εκπαίδευσης από το Swiss Education Group, SEG σε όσους επιθυμούν μια επιτυχημένη καριέρα στη διεθνή τουριστική βιομηχανία.

TravelDailyNews: Ποιες βλέπετε να είναι οι προτεραιότητες των υποψήφιων σπουδαστών τουριστικών σχολών τα τελευταία χρόνια; Αυξάνονται οι αιτήσεις για τουριστικές σπουδές στην Ελβετία από την Ελλάδα;

Εύα Μερκουριάδη – Howald: Η κύρια προτεραιότητα προς τους μαθητές είναι να πάρουν μια εκπαίδευση υψηλής ποιότητας με ακαδημαϊκά προγράμματα παγκόσμιας κλάσης, σε συνδυασμό με επαγγελματική πρακτική και ευκαιρίες διεθνούς σταδιοδρομίας. Το Swiss Education Group, SEG, ένα δίκτυο από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα ξενοδοχειακών σπουδών στην Ελβετία, συμπεριλαμβανομένων των Cesar Ritz Colleges, HIM, IHTTI, SHMS και το Culinary Arts Academy, συνδυάζει αυτές τις βασικές αξίες.

Κάθε χρόνο ο αριθμός των ερωτήσεων για σπουδές στην Ελβετία αυξάνεται σημαντικά, ενδιαφέρον που προέρχονται κυρίως από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, κατόχους πτυχίων από διαφορετικά εκπαιδευτικά υπόβαθρα και επαγγελματίες που αναζητούν εξέλιξη στη σταδιοδρομία τους.

Επιλέγοντας SEG, επωφελούνται από τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

  • Διασφάλιση Ακαδημαϊκής Ποιότητας. Όλες οι σχολές SEG υπόκεινται στους αυστηρούς κανόνες ακαδημαϊκής ποιότητας – κάτι άλλωστε που θεωρείται δεδομένο για τα ελβετικά ιδρύματα. Οι στενοί δεσμοί με κορυφαίες εταιρείες φιλοξενίας εξασφαλίζουν ότι τα ακαδημαϊκά προγράμματα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας, ενώ συνεργασίες με άλλα πανεπιστήμια επιτρέπουν στους σπουδαστές να αποκτήσουν ένα βρετανικό ή αμερικανικό τίτλο σπουδών μαζί με την ελβετική εκπαίδευση.
  • Σύγχρονες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες. Το μαθησιακό περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο. Οι σχολές SEG προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της στέγασης και της πλήρους διατροφής, διάφορες ξένες γλώσσες, κοινωνική ασφάλιση, ιατρική βοήθεια, κέντρα υποστήριξης των φοιτητών, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, καθώς και τις καλύτερες εγκαταστάσεις για τουριστικές σπουδές στην Ελβετία.
  • Πρόγραμμα υποτροφιών στα Αγγλικά. Το Πρόγραμμα Υποτροφιών στα Αγγλικά της SEG είναι εν μέρει επιδοτούμενο για τη βελτίωση του επιπέδου της αγγλικής γλώσσας.
  • Επένδυση χαμηλού κόστους. Τα σχολεία SEG έχουν προσαρμόσει τα προγράμματα σπουδών τους στις ανάγκες των ξένων φοιτητών. Τα εντατικά προπτυχιακά προγράμματα, συνεπώς, ολοκληρώνονται σε τρία μόλις χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής άσκησης σε δυο-τρεις θέσεις, το οποίο σημαίνει χαμηλότερο κόστος και πρώιμο ξεκίνημα της επαγγελματικής πορείας των σπουδαστών.

TDN: Καθώς παρατηρείται μια επιστροφή των τουριστών -τόσο από τις παραδοσιακές αγορές (Γερμανία, Βρετανία,Σκανδιναβία κ.λπ.) στην Ελλάδα όσο και ένα “άνοιγμα” νέων αγορών (Ρωσία, Κίνα), το γεγονός αυτό αρκεί στους νέους που σπουδάζουν σήμερα τουριστικές επιχειρήσεις ώστε να τους εξασφαλίσει εργασία ή προτιμούν να φύγουν στο εξωτερικό;

E.M.-H: Σε γενικές γραμμές, οι φιλόδοξοι φοιτητές και επαγγελματίες ψάχνουν καλύτερες επιλογές σταδιοδρομίας σε αυτή τη ραγδαία αναπτυσσόμενη παγκόσμια βιομηχανία. Έτσι, επιλέγουν να ξεκινήσουν ένα διεθνές ταξίδι για να ανακαλύψουν την πλήρη δυναμική τους. Λόγω της πολυπολιτισμικότητας των σπουδαστών η δικτύωση ξεκινά από την πρώτη μέρα.

Η Ειδική Ομάδα Σταδιοδρομίας σε κάθε πανεπιστημιούπολη θα συζητήσει τις επαγγελματικές φιλοδοξίες των σπουδαστών, λαμβάνοντας υπόψη το ακαδημαϊκό δυναμικό και την προηγούμενη εργασιακή εμπειρία τους, προσφέροντας συμβουλές και καθοδήγηση για τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες σταδιοδρομίας ανά τον κόσμο. Η ομάδα οργανώνει προσλήψεις μέσα στην πανεπιστημιούπολη, εκθέσεις σταδιοδρομίας και ταξίδια καριέρας στην Ελβετία και το εξωτερικό.

Η SEG έχει αναπτύξει ένα ολοκαίνουργιο δικτυακό τόπο για τους τελειόφοιτους, με μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική πλατφόρμα προσλήψεων, η οποία συνδέει άμεσα τους εργοδότες με τους διευθυντές του αύριο.

Επιπλέον, οι μαθητές και οι απόφοιτοι παρακολουθούν το IRF (Διεθνές Φόρουμ Προσλήψεων), που διεξάγεται δύο φορές το χρόνο στο Montreux, με περισσότερες από 100 διεθνείς εταιρείες να προσλαμβάνουν σε συνεργασία με το SEG. Εκεί έχουν το προνόμιο να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις σταδιοδρομίας, εργαστήρια, να συναντηθούν με εκπροσώπους του κλάδου, να δώσουν συνέντευξη και να προσληφθούν με πλήρη απασχόληση, να γνωρίσουν διευθυντικές θέσεις, να συμμετάσχουν σε προγράμματα κατάρτισης στελεχών επιχειρήσεων και εταιρικής εκπαίδευσης.

TDN: Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η πρακτική τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα και τι επιπλέον θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει;

E.M.-H: Η πρακτική άσκηση στην Ελλάδα ή οπουδήποτε στον κόσμο μπορεί να γίνεται με διάφορους τρόπους. Στο SEG πιστεύουμε στην επιτυχή ελβετική αντίληψη, ότι κάθε φοιτητής κερδίζει από την εμπειρία του σε ένα πραγματικό εργασιακό περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μαθητές θα πρέπει να καθοδηγούνται με στόχο την απασχόληση, από την προετοιμασία της αίτησης και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων σε συνέντευξη μέχρι του πως να δικτυωθούν και πως να παρουσιάσουν τον εαυτό τους καλύτερα σε μελλοντικούς εργοδότες.

Μένοντας πιστοί στις παραδόσεις της ελβετικής διοίκησης επιχειρήσεων φιλοξενίας, όλα τα προγράμματα συνδυάζουν την ακαδημαϊκή μελέτη με την πρακτική εμπειρία και έχουν σχεδιαστεί για να καλύψουν τις ανάγκες των εργοδοτών φιλοξενίας. Κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο, από το πρώτο έτος σπουδών, θα πρέπει να ακολουθούνται από 4-6 μήνες προαιρετικής πρακτικής άσκησης ή από πρόγραμμα εξάσκησης σε διευθυντικές θέσεις διάρκειας 12 ως 18 μηνών, ανάλογα με την προηγούμενη εμπειρία.

Η πρακτική εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης, μια και προσφέρει στους φοιτητές την ευκαιρία να αποκτήσουν πραγματική εμπειρία στον κλάδο και να εξασκήσουν τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσουν κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών τους σπουδών. Αποφοιτώντας, οι μαθητές έχουν ένα σαφές πλεονέκτημα, καθώς εισέρχονται στον κόσμο της απασχόλησης με σημαντική εμπειρία στον κλάδο.

Οι Γραφεία Πρακτικής Εκπαίδευσης SEG βοηθούν τους μαθητές να βρουν την κατάλληλη θέση στην Ελβετία ή στο εξωτερικό. Οι φοιτητές που έχουν ολοκληρώνουν την πρακτική τους στην Ελβετία λαμβάνουν μισθό πάνω από 2.000 ελβετικά φράγκα. Σε άλλες θέσεις ανά τον κόσμο οι μισθοί πρακτικής ποικίλλουν ανάλογα με τις συνθήκες στη χώρα επιλογής. Επιπλέον, οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν μια χώρα για να διευρύνουν και να αναπτύξουν τη γλωσσομάθειά τους.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι όλοι οι μαθητές παρακολουθούν σε κάθε έτος σπουδών το Διεθνές Φόρουμ Προσλήψεων, για να δικτυωθούν και να συναντηθούν με κορυφαίες διεθνείς εταιρείες για την επιλογή των καλύτερων θέσεων για την πρακτική τους. Και καθώς το SEG συνδέεται με την τουριστική βιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο, θέσεις πρακτικής άσκησης προσφέρονται όλο το χρόνο.

TDN: Τι προσφέρει ένα πτυχίο τουριστικής κατεύθυνσης από ιδιωτικό φορέα επαίδευσης στην Ελβετία; Τι εξασφαλίζουν σε έναν Έλληνα σπουδαστή τα πτυχία του SEG στη σημερινή αγορά;

E.M.-H: Το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον απαιτεί σήμερα υψηλά διοικητικά προσόντα, με στόχο την επεξεργασία πολύπλοκων υπηρεσιών σε ένα πολυπολιτισμικό και διεθνές περιβάλλον.

Το SEG έχει εξελιχθεί σε σύγχρονο δίκτυο εκπαίδευσης στον κόσμο της φιλοξενίας. Με εξαιρετική επιτυχία το SEG έχει θέσει νέα πρότυπα στην εκπαίδευση των τουριστικών επιχειρήσεων και προσφέρει έμπνευση στους αποφοίτους του.

Το SEG καλωσορίζει κάθε χρόνο στις εγκαταστάσεις του πάνω από 5.000 φοιτητές από 80 διαφορετικές εθνικότητες χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους στην έρευνα και την εκπαίδευση. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για υψηλό επίπεδο σταδιοδρομίας για ηγέτες σε αυτήν την ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία.

Τα βασικά συστατικά της επιτυχίας για τους αποφοίτους μας είναι:

  • Οι απόφοιτοι του SEG έχουν διεθνώς αναγνωρισμένα προσόντα, διεθνή εμπειρία, διοικητική ικανότητα και επαγγελματισμό.
  • Μια σημαντική δεξιότητα στη τουριστική βιομηχανία είναι η ικανότητα επικοινωνίας σε πολλές γλώσσες. Οι απόφοιτοί μας έχουν μια εξαιρετική γλωσσική εκπαίδευση με τα αγγλικά ως επίσημη γλώσσα διδασκαλίας μαζί με γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και κινεζικά.
  • Πρόσβαση των αποφοίτων στις υπηρεσίες σταδιοδρομίας. Οι απόφοιτοι των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του SEG βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση στη διεθνή αγορά εργασίας, καθώς το SEG διαθέτει ισχυρούς δεσμούς με τις κορυφαίες ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις.
  • Δύο φορές το χρόνο, οι απόφοιτοι του SEG έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τους ηγέτες της τουριστικής βιομηχανίας από όλο τον κόσμο στο Διεθνές Φόρουμ Προσλήψεων στο Montreux, να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις και να προσληφθούν με πλήρη απασχόληση σε όλο τον κόσμο.

Στο SEG είμαστε περήφανοι για την πλατφόρμα αποφοίτων μας αλλά και τους αποφοίτους μας, πολλοί από τους οποίους πετυχαίνουν στην επιλεγμένη επαγγελματική τους πορεία. Με αποφοίτους σε πάνω από 80 χώρες, η αντίστοιχη σελίδα του SEG είναι ένα σημαντικό σημείο επαφής για τους αποφοίτους του σχολείου. Τα τμήματα αποφοίτων διεθνώς βοηθούν τους αποφοίτους να κρατήσουν επαφή και να επεκτείνουν τις δυνατότητες δικτύωσής τους.

TDN: Η Ελβετία είναι γνωστή για την ποιότητα των τουριστικών της σπουδών. Πώς διατηρεί την καλή αυτή φήμη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;

E.M.-H: Η φήμη της Ελβετίας ως έδρα της διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων, “στήνεται” πάνω από εκατό χρόνια, όταν χτίστηκαν τα πρώτα ξενοδοχεία-παλάτια. Αυτά τα ξενοδοχεία φιλοξενούσαν την υψηλή κοινωνία, αριστοκράτες και πλούσιους ιδιώτες που δελεάζονταν από τις Άλπεις και τον ορεινό τουρισμό. Οι επισκέπτες εκείνης της εποχής απαιτούσαν τα υψηλότερα επίπεδα άριστης εξυπηρέτησης και η ηγεσία των Ελβετών ξενοδόχων απάντησε με συστηματοποίηση των διαδικασιών για τη λειτουργία των ξενοδοχείων. Οι διαδικασίες αυτές ήταν η βάση για την αξιοζήλευτη φήμη της Ελβετίας στη διαχείριση των επιχειρήσεων φιλοξενίας.

Το προφίλ του διεθνούς ταξιδιώτη μπορεί να έχει αλλάξει από τότε, αλλά οι αρχές της ορθής διαχείρισης του ξενοδοχείου παραμένουν οι ίδιες. Πρακτική καινοτομία, άψογη ακρίβεια, διακριτική πειθαρχία, αξιόπιστη ποιότητα, επαγγελματική ηγεσία. Αυτοί είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της “ελβετικής φιλοξενίας”. Η εκπαίδευση στα σχολεία του SEG εξασφαλίζει ότι μαθητές λαμβάνουν μια εκπαίδευση ποιότητας με το διακριτικό ελβετικό στυλ, που είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Στο SEG δίνουμε έμφαση στην εφαρμοσμένη πρακτική εμπειρία, σε συνδυασμό με αρμοδιότητες διαχείρισης. Διδάσκουμε προγράμματα διαχείρισης της ποιότητας φιλοξενίας, που βασίζονται στην ελβετική παράδοση φιλοξενίας. Η ευρεία γκάμα των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων αντικατοπτρίζει τις ανάγκες της βιομηχανίας και την ποικιλομορφία της φιλοξενίας και των επιχειρήσεων του τουρισμού. Οι μαθητές κερδίζουν από την ελβετική εκπαίδευση, σε συνδυασμό με ένα βρετανικό ή αμερικανικό πτυχίο από διεθνώς πιστοποιημένα πανεπιστήμια. Μπορούν να επιλέξουν να ειδικευθούν στους τομείς των διεθνών επιχειρήσεων, το μάρκετινγκ, τη χρηματοδότηση, τους ανθρώπινους πόρους, εκδηλώσεις, τα θέρετρα και spa, την επιχειρηματικότητα, το ηλεκτρονικό επιχειρείν και τη μαγειρική τέχνη.

Το SEG ως το κορυφαίο εκπαιδευτικό δίκτυο φιλοξενίας στην Ελβετία, με 5 πανεπιστήμια, και 7 εκπληκτικές πανεπιστημιουπόλεις σε διάφορες περιοχές, επιτρέπει στον μαθητή να απολαύσει κατά τη διάρκεια των σπουδών του μια πανεπιστημιακή εμπειρία στις γαλλόφωνες και γερμανόφωνες περιοχές της Ελβετίας. Επιπλέον, σημαντικά στοιχεία είναι η ασφάλεια και η ποιότητα της ζωής, η πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία, καθώς και η κεντρική θέση της χώρας στην Ευρώπη.

Τέλος, το SEG καλωσορίζει τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους στις τακτικές παρουσιάσεις του (open houses), ώστε να έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις πανεπιστημιουπόλεις, να πάρουν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα σπουδών, να συναντήσουν φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό και να ανακαλύψουν την Ελβετία ως τόπο σπουδών.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024