Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΣυνέντευξηΝίκος Κελαϊδίτης, Passepartout tours–cruises: Αισιόδοξη νότα, όχι πανηγυρισμοί

Νίκος Κελαϊδίτης, Passepartout tours–cruises: Αισιόδοξη νότα, όχι πανηγυρισμοί

Ο κ. Νίκος Κελαϊδίτης, διευθύνων σύμβουλος της Passepartout tours – cruises και ταμίας του HATTA, σκιαγραφεί με τη ματιά του τουριστικού πράκτορα τη σημερινή κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας και δηλώνει πικραμένος από το Υπουργείο Τουρισμού.

TravelDailyNews: Κε Κελαϊδίτη, το Passepartout tours–cruises δραστηριοποιείται στο κέντρο της Αθήνας εξυπηρετώντας κυρίως ξένους τουρίστες. Τι παράπονα έχετε από τους πελάτες σας σχετικά με την Αθήνα;

Νίκος Κελαϊδίτης: Δυστυχώς η εικόνα της Αθήνας εδώ και αρκετά χρόνια δεν είναι καλή. Οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις, η υποδομή της με τα πεζοδρόμια όπου δεν μπορεί κάποιος να περπατήσει, η καθαριότητα, και οι πλανόδιοι πωλητές δημιουργούν ένα άσχημο συναίσθημα στον επισκέπτη. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει ενταθεί περισσότερο δίνοντας μια εικόνα τριτοκοσμικής πόλης. Ακόμα, και στις τριτοκοσμικές πόλεις τα κέντρα των πόλεων είναι σε καλύτερη κατάσταση. Φυσικά καμία πόλη δεν είναι απόλυτα καθαρή, ή με την πιο τέλεια υποδομή, όμως στο κέντρο τους και στα βασικά τουριστικά τους σημεία οι πόλεις προσπαθούν να έχουν μια καλή εικόνα. Εμείς δυστυχώς έχουμε καταφέρει να μεταφέρουμε όλα τα προβλήματα μιας μεγάλης πόλης στο ιστορικό της κέντρο! Ακόμα και τους παράνομους μικροπωλητές δεν μπορούμε να απομακρύνουμε. Μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας η κατάσταση με τους παράνομους μικροπωλητές που έχουν τα προϊόντα τους πάνω στα πεζοδρόμια έχει εκτραχυνθεί. Η ομάδα ΔΙΑΣ δεν ασχολείται καθόλου με το παράνομο εμπόριο και έτσι δρουν ανενόχλητοι. Οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια της πόλης και μάλιστα του ιστορικού της κέντρου είναι σε άθλια κατάσταση. Τα αυτοκίνητα παρκάρουν όπου θέλουν, τα μαγαζιά βάζουν μπάρες για να αποτρέψουν το παρκάρισμα ανεξέλεγχτα, οι μηχανές ανεβαίνουν πάνω στα στενά πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπορούν να περπατήσουν στα πεζοδρόμια και να κατεβαίνουν στους δρόμους!

TDN: Ποια είναι η γνώμη σας για την τουριστική πολιτική της χώρας μας;

Ν.Κ.: Από το Υπουργείο Τουρισμού είμαι πολύ πικραμένος. Δεν υπάρχει καμία πολιτική που να δίνει έμφαση και προσοχή στην Αθήνα. Αποσπασματικές κινήσεις κάνει η Εταιρία Ανάπτυξης της Αθήνας. Από την άλλη πλευρά, σε αδράνεια βρίσκεται η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Είναι άλλωστε γνωστά τα προβλήματα της πολυδιάσπασης της τουριστικής πολιτικής της χώρας μας, με αποτέλεσμα οι όποιες δράσεις γίνονται να αποδυναμώνονται και τα κονδύλια να εξαφανίζονται. Έτσι δεν καταφέρουμε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Δεν έχει εφαρμοστεί μια εννιαία τουριστική πολιτική, ώστε να υπάρχουν μακροχρόνια αποτελέσματα. Η πρωτεύουσα της χώρας μας δεν προωθείται καθόλου, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες που προωθούν την πρωτεύουσα τους. Η Αθήνα έχει τα σημαντικότερα μνημεία και μουσεία και αυτό δεν ακούγεται. Θα έπρεπε ο Δήμος Αθηναίων, η Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Τουρισμού να “καθίσουν στο ίδιο τραπέζι” και να χαράξουν μια κοινή τουριστική προβολή προσφέροντας όλοι τα κονδύλια τους ώστε να γίνουν συντονισμένες κινήσεις που θα επιφέρουν τα μέγιστα.

TDN: Το τελευταίο καιρό έχει σημειωθεί μια άνοδος του τουρισμού, τι πιστεύετε για την Αθήνα;

Ν.Κ.:
Η Αθήνα αποτελεί τελικά σταθμό μεταπιβίβασης, είτε ολιγοώρης επίσκεψης στην Ακρόπολη. Οι διανυκτερεύσεις έχουν πέσει πολύ, το 8,3% που έχει ανακοινώσει το αεροδρόμιο (ΑΙΑ) δεν αφορά την Αθήνα, οι τουρίστες πετούν στο ΑΙΑ και μετά μεταφέρονται σε άλλα κοντινά προς την Αθήνα μέρη. Από την Αθήνα πια έχουν χαθεί τελείως οι Έλληνες τουρίστες που ερχόντουσαν για λίγες μέρες με το αυτοκίνητο τους όπως και οι Κύπριοι τουρίστες που ήταν πραγματικά τονωτικές “ενέσεις” και για τα ξενοδοχεία, αλλά και για τα μαγαζιά της Αθήνας. Το “success story” που ακούγεται είναι απλά η αρχή της αρχής, μια αισιόδοξη θεώρηση για άνοδο του τουρισμού στην Ελλάδα. Είναι νωρίς ακόμα για πανηγυρισμούς.

Ο κ. Νίκος Κελαϊδίτης είναι τουριστικός πράκτορας, διευθύνων σύμβουλος της Passepartout tours – cruises. Το Passepartout tours – cruises βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας από το 1979 εξυπηρετώντας χιλιάδες ξένους τουρίστες, ενώ ο κ. Κελαϊδίτης έχει πολύχρονη εμπειρία στο χώρο του τουρισμού. Είναι επίσης, ταμίας του HATTA και ασχολείται πολλά χρόνια με τον συνδικαλισμό με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τον τουριστικό κλάδο.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024