Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΜελέτες και ΈρευνεςΣτο 84,3% ο δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα το α' εξάμηνο του 2015

Στο 84,3% ο δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα το α' εξάμηνο του 2015

Το τελευταίο τεύχος (Ιούλιος 2015) του SETE Intelligence Newsletter – Data, περιλαμβάνει:
– Αναλυτικά στοιχεία διεθνών αφίξεων στα ελληνικά αεροδρόμια,
– Αναλυτικά στοιχεία διεθνών αφίξεων δια θαλάσσης από Ιταλία,
– Αναλυτικά στοιχεία ακτοπλοΐας Αιγαίου,
– Στοιχεία ποιοτικής αξιολόγησης των ελληνικών ξενοδοχείων και ανταγωνιστικών προορισμών

Στη σχέση ποιότητας – τιμής η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κύπρος. Ως προς τους υπόλοιπους δείκτες (εξυπηρέτηση, εστίαση, GRI) η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση υστερώντας έναντι των ανταγωνιστών πλην Τουρκίας, που βρίσκεται στην τελευταία θέση στις αντίστοιχες κατηγορίες. Η Γαλλία έχει τον υψηλότερο δείκτη ικανοποίησης με 90,4%, ενώ στα ίδια υψηλά επίπεδα βρίσκεται και η εξυπηρέτηση με 90,8% και η κατηγορία εστίασης που εκτινάσσεται στο 92%.

Αεροπορικές Αφίξεις Ιούνιος 2015
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία Ιανουαρίου – Ioυνίου 2015 για τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, το εξάμηνο Ιανουάριος – Ιούνιος έκλεισε με θετικό πρόσημο +6,7% για τις αφίξεις στο σύνολο της χώρας (ή +1% αν δεν υπολογιστεί η Αθήνα).

Ανοδικά στο εξάμηνο κινήθηκαν η Αθήνα (+25,9%), η Πελοπόννησος (+24,8%), οι Κυκλάδες (+17,9%), το Ιόνιο (+3,9%) και τα Λοιπά αεροδρόμια (+7,9%). Επίσης ανοδικά κινήθηκε και η Θεσσαλονίκη (+6,5%), πλην όμως η αύξηση οφείλεται εξ ολοκλήρου στους 3 πρώτους μήνες (προφανώς ως προορισμός city break), ενώ από τον Απρίλιο και μετά (παραθεριστικός προορισμός) παρατηρείται μείωση.

Ειδικά τον Ιούνιο, αύξηση παρουσίασε η Αθήνα (+25,6%), το Ιόνιο (5%) και οι Κυκλάδες (+15%), και τα Λοιπά αεροδρόμια (+9,9%) ενώ μείωση παρουσίασαν η Θεσσαλονίκη (-0,8%),  τα Δωδεκάνησα (-7,2%), η Κρήτη (-3,8%) και η Πελοπόννησος (-16,8%).

Θαλάσσιες Αφίξεις Μάιος 2015
Διεθνείς Αφίξεις από Ιταλία
Από τα υπάρχοντα στοιχεία προκύπτει μείωση της επιβατικής κίνησης τη περίοδο Ιανουαρίου – Μάιου κατά -9%, αλλά δεν υπάρχει κατανομή του ποσοστού αυτού μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών. H εκτίμηση των αφίξεων αλλοδαπών για το
2014 βασίζεται στην υπόθεση εργασίας ότι όλοι ταξιδεύουν μετ’επιστροφής και άρα οι αφίξεις ισούνται με το 50% της συνολικής επιβατικής κίνησης

Κίνηση Εσωτερικής Ακτοπλοΐας
Στους ακόλουθους πίνακες αποτυπώνονται οι ποσοστιαίες μεταβολές στην κίνηση επιβατών εσωτερικής ακτοπλοΐας. Οι ποσοστιαίες μεταβολές βασίζονται σε δειγματοληπτικά στοιχεία τα οποία απεικονίζουν τις επικρατούσες τάσεις. Το πρώτο πεντάμηνο του 2015 η επιβατική κίνηση από και προς Κρήτη παρουσιάζει μείωση κατά -12,2%, ενώ μικρή αύξηση εμφανίζουν και οι Κυκλάδες κατά 3%. Αύξηση κατά 11% παρατηρείται στους επιβάτες στο Βόρειο Αιγαίο και 4,4% στα Δωδεκάνησα.

Δείκτες Ποιότητας Ιανουάριος – Ιούνιος 2015
Το α’ εξάμηνο του 2015 ο δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα βρίσκεται στο 84,3%. Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με ποσοστό 88,6% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με ποσοστό 88%. Για το σύνολο της χώρας, ο δείκτης ικανοποίησης είναι υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών, αν και σημειώνει μια μικρή μείωση κατά 0,10% σε σχέση με το 2014.
 
Σημαντική αύξηση κατά 1,0% παρουσίασε ο δείκτης εστίασης στην Ελλάδα, ενώ μείωση παρουσίασαν οι δείκτες Σχέσης Ποιότητας Τιμής -0,4% και Τοποθεσίας -0,8%. Η σημαντικότερη μείωση εμφανίζεται στο τομέα της εξυπηρέτησης -4,9%. Στους ανταγωνιστές, σημαντική αύξηση παρουσίασε ο δείκτης εστίασης κατά 2,10%. Η Σαντορίνη, η Μύκονος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και η Χαλκιδική υπερτερούν σημαντικά των ανταγωνιστικών τους προορισμών ενώ, σε μικρότερο βαθμό, το ίδιο ισχύει και για τους άλλους παραθεριστικούς προορισμούς σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Από την άλλη πλευρά η Αθήνα υστερεί έναντι της Κωνσταντινούπολης και της Βαρκελώνης ενώ υπερτερεί έναντι της Ρώμης. Η Θεσσαλονίκη είναι η μόνη περιοχή με δείκτη ποιότητας κάτω από το 80% και υστερεί έναντι της Μπολόνια και της Σμύρνης. Η Κύπρος υπερτερεί έναντι όλων των ανταγωνιστικών προορισμών.

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στο δείκτη ικανοποίησης και στο δείκτη σχέσης ποιότητας – τιμής. Στην εστίαση μοιράζεται τη δεύτερη θέση με τη Γαλλία,  υστερώντας και οι δύο έναντι της Κύπρου, ενώ στο τομέα της εξυπηρέτησης βρίσκεται στη τέταρτη θέση πίσω από την Τουρκία, την Ισπανία και την Κύπρο.

Σύγκριση ξενοδοχείων 5 αστέρων
Στη σχέση ποιότητας – τιμής η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κύπρος. Ως προς τους υπόλοιπους δείκτες (εξυπηρέτηση, εστίαση, GRI) η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση υστερώντας έναντι των ανταγωνιστών πλην Τουρκίας, που βρίσκεται στην τελευταία θέση στις αντίστοιχες κατηγορίες. Η Γαλλία έχει τον υψηλότερο δείκτη ικανοποίησης με 90,4%, ενώ στα ίδια υψηλά επίπεδα βρίσκεται και η εξυπηρέτηση με 90,8% και η κατηγορία εστίασης που εκτινάσσεται στο 92%.

Σύγκριση ξενοδοχείων 4 αστέρων
Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στο GRI και στον τομέα της εξυπηρέτησης. Στους δείκτες σχέσης ποιότητας – τιμής και εστίασης βρίσκεται στη πέμπτη θέση μπροστά από την Ιταλία και τη Γαλλία. Σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων η Γαλλία στη κατηγόρια εστίασης έχει την πιο χαμηλή βαθμολογία που δεν ξεπερνάει το 50%, ενώ οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται πάνω από το 81%.

Σύγκριση ξενοδοχείων 3 αστέρων
Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στο GRI, στο τομέα της εξυπηρέτησης και μοιράζεται τη πρώτη θέση μαζί με τη Κύπρο στη σχέση ποιότητας – τιμής. Μόνο στη ν κατηγορία της εστίασης βρίσκεται στη τρίτη θέση υστερώντας έναντι
της Κύπρου και της Κροατίας.

SETE Intelligence 2015-07

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024