Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΑνάπτυξη της οικονομίας μέσω του τουρισμού. Νέα δέσμη πολιτικών για τον τουρισμό

Ανάπτυξη της οικονομίας μέσω του τουρισμού. Νέα δέσμη πολιτικών για τον τουρισμό

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ακράδαντα, ότι ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να παίξει σημαίνοντα ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη και στην ανάπτυξη της πατρίδας μας. Είναι αναμφίβολα το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, ο δυνατός μας πυλώνας, πυλώνας όμως που χρειάζεται ενίσχυση, προσαρμογή στις νέες συνθήκες, στην καινοτομία και θέλει νέες επενδύσεις.

Η φράση “ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας” είναι μία μάλλον τετριμμένη φράση, που λέγεται από τους πολιτικούς, κυρίως προεκλογικά, για να “χαϊδέψουν” τα αφτιά όσων ασχολούνται με τον τουρισμό και να εκμαιεύσουν ψήφους. Όσοι όμως καταγόμαστε από τουριστικά μέρη ή ζούμε εκεί, βιώνουμε καθημερινά τη σημασία και την σπουδαιότητα της τουριστικής βιομηχανίας και κατανοούμε την τεράστια συμβολή της στην εθνική μας οικονομία.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ακράδαντα, ότι ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να παίξει σημαίνοντα ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη και στην ανάπτυξη της πατρίδας μας. Είναι αναμφίβολα το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, ο δυνατός μας πυλώνας, πυλώνας όμως που χρειάζεται ενίσχυση, προσαρμογή στις νέες συνθήκες, στην καινοτομία και θέλει νέες επενδύσεις.

Για αυτόν το λόγο, στον Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, εργαστήκαμε συστηματικά και ζητήσαμε την συμβολή ειδικών για να επεξεργαστούμε ένα πρόγραμμα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Συνεργαστήκαμε με ανθρώπους που έχουν πολυετή εμπειρία στον τουρισμό και διαμορφώσαμε ένα σχέδιο, που θα μας χρησιμεύσει ως οδηγός, στην κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί με κορμό την Νέα Δημοκρατία την προσεχή Δευτέρα.

Πρώτη και κύρια δέσμευσή μας είναι η επανασύσταση ενός αυτόνομου Υπουργείου Τουρισμού με διευρυμένες αρμοδιότητες. Κατά την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2012-2014, όταν δηλαδή υπήρχε το αυτόνομο Υπουργείο Τουρισμού, έγινε μία σοβαρή και αποτελεσματική δουλειά, που έφερε σημαντική ανάπτυξη στον Τουρισμό, καταγράφοντας το ένα ρεκόρ αφίξεων μετά το άλλο και ανοίγοντας νέες συνεργασίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Επιπλέον, επεξεργαστήκαμε ένα Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, που θα χρηματοδοτεί επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στον τομέα του Τουρισμού. Θα έχει ισχύ σε όλες τις περιοχές της ςπικράτειας, χωρίς περιορισμούς, θα συμπεριλαμβάνει τους νέους επιχειρηματίες αλλά και τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις. Στόχος μας είναι με αυτό τον νόμο να ενισχυθεί η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός όλων των ειδών τουριστικών καταλυμάτων και η δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνουμε επενδυτικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, ώστε να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.

Άλλο ένα ενδεικτικό σημείο του προγράμματός είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης. Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο τουρισμός μπορεί να μας προσφέρει 300.000 νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που συνδέεται άρρηκτα με την  αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης. Για αυτό προτείνουμε την δημιουργία αγγλόφωνων και ελληνόφωνων τμημάτων Διοίκησης Τουρισμού στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αιγαίου. Επίσης, οι Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων προτείνουμε να μετατραπούν σε Τουριστικές Ακαδημίες που θα προσφέρουν υψηλή εξειδίκευση στους σπουδαστές. Επιπλέον, θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κέντρο Τουριστικής Εκπαίδευσης της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Στοχεύουμε λοιπόν στην προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών και σπουδαστών, που θα καταβάλλουν δίδακτρα και με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουμε μία επιπλέον πηγή εσόδων.

Το πρόγραμμά μας προβλέπει την φορολογική αποκλιμάκωση, την μείωση φόρων, όπως και την μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Θα εργαστούμε και για την διαμόρφωση ενός δικού μας, ελληνικού all inclusive, στο οποίο θα ενταχθούν υπηρεσίες όπως οι υπηρεσίες εστίασης εκτός των ξενοδοχείων, οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων, οι θαλάσσιες περιηγήσεις, τα εισιτήρια εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους και πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α. Κατά αυτόν τον τρόπο θα στηριχθούν και οι τοπικές οικονομίες στο σύνολό τους και δεν θα επωφελούνται μόνο οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Στόχος μας είναι επίσης η διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος επενδύοντας σε νέες μορφές τουρισμού, όπως είναι ο αστικός, ο συνεδριακός, ο πολιτιστικός, ο θαλάσσιος τουρισμός, αλλά και ο τουρισμός υγείας. Εξάλλου μπορούν να προωθηθούν και να αναπτυχθούν – σε επίπεδο χώρας – και άλλες εναλλακτικές μορφές, όπως είναι ο καταδυτικός, ο γαστρονομικός και ο θρησκευτικός τουρισμός.

Αυτά τα ενδεικτικά σημεία του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τον τουρισμό αποδεικνύουν, ότι το κόμμα μας έχει όραμα, αλλά κυρίως έχει σχέδιο. Ξέρουμε πολύ καλά, ότι για να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία και για να έρθει  η ανάπτυξη θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά και αποτελεσματικά. Στον Τομέα του Τουρισμού η ΝΔ έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες προεργασίες, καταθέτοντας, δέσμη πολιτικών για την τουριστική ανάπτυξη που θα βοηθήσουν σημαντικά στην ανάταξη της οικονομίας μας.

Αρκεί την Κυριακή οι Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν με την λογική….

Ο Στέφανος Σωτ. Γκίκας είναι υποψήφιος βουλευτής Κέρκυρας ΝΔ, μέλος Τομέα Τουρισμού ΝΔ.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024