Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΗ τουριστική πολιτική, οι αριθμοί – Η διολίσθηση του ελληνικού τουρισμού

Η τουριστική πολιτική, οι αριθμοί – Η διολίσθηση του ελληνικού τουρισμού

Θέλετε ποιοτικότερο τουρισμό; Στοχεύσατε νέες αγορές του τρίτου κόσμου με προδιαγραφές. Ποιες; Πότε; Υπάρχουν; Αναμφισβήτητα. Έχετε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό προσέλκυσης; Έχετε συγκριτικά πλεονεκτήματα προσέλκυσης; Ή έχετε μόνο χαρούμενες παρουσίες στις διεθνείς εκθέσεις, με μηδενικά στρατηγικά κίνητρα;

Σχέδια επί χάρτου ξανά και ξανά τώρα και για την περιφερειάρχη Αττικής, αλλά και την ερίτιμο υπουργό Τουρισμού. Θέλουν 12μηνο τουρισμό στην Αττική. Επικαλούνται νέα σχέδια δράσης, στρατηγική προβολή και άλλα μεγαλόσχημα. Ιδιαίτερα η υπουργός κα Έλ. Κουντουρά υπερηφανεύθηκε ότι το 2015 θα αγγίξουμε τα 26 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα. Είπε πως: “…στόχος του υπουργείου είναι η αναρρίχηση της χώρας μας στην πεντάδα των πιο δημοφιλών χωρών παγκοσμίως”.

Λησμόνησε όμως να μας αναφέρει για ποια ποιότητα τουρισμού ομιλεί. Γιατί τα καραβάνια των Βρετανών που καθυβρίζουν τη χώρα μας με τη συμπεριφορά τους και τη διαρκή ελαχιστοποίηση της συνεισφοράς τους στην ελεύθερη τουριστική αγορά, φαίνεται πως τα καταπίνει αμάσητα. Ακόμη, τα 2 και πλέον εκατομμύρια των Γερμανών που είναι όμοια μαζική εισδοχή τουρισμού μικρής προστιθέμενης αξίας για την ελεύθερη αγορά, τα ξεχνά επίσης.

Πιεστικά και σε χρόνια βάση αναμηρυκάζουμε γράφοντας σε κάθε τόνο τα ίδια. Πώς θα φέρετε κυρίες μου τουρισμό σ’αυτήν την πατρίδα 12 μήνες το χρόνο, όταν τα οργανωμένα συμφέροντα των πολυεθνικών κολοσσών σας βλέπουν αφ’υψηλού; Όταν στενάζει η αγορά, τα μαγαζιά, όλες οι μικροεπιχειρήσεις, γιατί τα πακέτα τα’χουν όλα προπληρωμένα; Θέλετε ποιοτικότερο τουρισμό; Στοχεύσατε νέες αγορές του τρίτου κόσμου με προδιαγραφές. Ποιες; Πότε; Υπάρχουν; Αναμφισβήτητα. Έχετε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό προσέλκυσης; Έχετε συγκριτικά πλεονεκτήματα προσέλκυσης; Ή έχετε μόνο χαρούμενες παρουσίες στις διεθνείς εκθέσεις, με μηδενικά στρατηγικά κίνητρα;

Χώρα ανάδελφη είναι η πατρίδα μας πράγματι; Σαφώς όχι! Μπορεί να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον στον παγκόσμιο τουρισμό. Χρειάζεται πλουραλισμός δομών, θάρρος και διάθεση λελογισμένης σύγκρουσης με εκείνους που θέλουν “υπάκουο παιδί” τον ελληνικό τουρισμό.

Πώς όμως τολμάτε να ομιλείτε για ανέβασμα ποιότητας όταν η καθ’υμάς πέμπτη δύναμη του παγκόσμιου τουρισμού στερείται ανώτατης παιδείας στον τομέα; Γιατί επιτρέπετε στους “Mega Carriers” των ελάχιστων Mega ξενοδοχείων να δημιουργούν “κράτος εν κράτει” στη χώρα;

Θα ισχυρισθεί κάποιος, “μα μπορείς να επιβάλλεις ανάσχεση στην ελεύθερη αγορά”; Βεβαίως και όχι. Μπορείς όμως να δώσεις σε νέες δυνάμεις του τομέα δυνατότητες για να συρρικνώσεις την μαύρη εργασία, να δημιουργήσεις τη νέα γενιά στελεχών που θα έχουν άποψη, και δεν θα είναι πειθήνια όργανα των μεγάλων αφεντικών τους.

Η τεράστια αγορά του Ιράν, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Αμερικής, της Μέσης Ανατολής, των χωρών του Κόλπου είναι εδώ. Δώστε τους την ευκαιρία να δείξουν την επιρροή τους. Ανοίξτε νέα μικρά περιφερειακά αεροδρόμια στη χιλιομετρική υπέρβαση του ορίου του μονοπωλίου του AIA. Που θα’ναι φθηνά, θα τους δώσουν οι χρήστες τους με δικά τους κεφάλαια πνοή και χρήση. Γιατί υπάρχουν έτοιμοι τέτοιοι επενδυτές. Δημιουργήστε σχολές πιλότων, επανδρώστε με τεχνοκράτες τη δύστυχη ελληνική πολιτική αεροπορία. Αναπροσανατολίστε τις αγορές κρουαζιέρας. Αφαιρέστε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα από τους γεωπολιτικούς ανταγωνιστές της πατρίδας μας. Γεννήστε το νέο ελληνικό τουρισμό με την προοπτική μιας ουσιαστικής ποιοτικής πορείας. Αφήστε το πραγματικό υπερβατικό θετικό σας στίγμα στη μεγαλύτερη βιομηχανία της Ελλάδας. Τολμήστε, γιατί αλλιώς το τέλμα καραδοκεί. Εδώ εμείς σαν τεχνοκράτες είμαστε αρωγοί. Γέννητω!

Ο Μανώλης Α. Γκύζης ασκεί δικηγορία με τους συνεργάτες του, με ειδίκευση στο Δίκαιο των Αερομεταφορών στην Ελλάδα και διεθνώς, από το 1974.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024