Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΜελέτες και ΈρευνεςΚαλές επιδόσεις για τα ξενοδοχεία-θέρετρα το α' 6μηνο του 2016, μεγάλη η ζημιά στο Ανατ. Αιγαίο

Καλές επιδόσεις για τα ξενοδοχεία-θέρετρα το α' 6μηνο του 2016, μεγάλη η ζημιά στο Ανατ. Αιγαίο

Βελτίωση του RevPAR κατά 1,2% το β' τρίμηνο του 2016 στα ξενοδοχεία της Αθήνας δείχνουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την gbr Consulting. Στη Θεσσαλονίκη η αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων είχε θετική επίδραση στα επίπεδα πληρότητας της πόλης, ωστόσο η κρίση στην Τουρκία θα επηρεάσει τα τουριστικά κύματα από τη γείτονα χώρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της gbr Consulting για την εικόνα της ελληνικής τουριστικής αγοράς για το α’ εξάμηνο του 2016, η συνεχής αύξηση των διεθνών τουριστικών αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας από τον Μάιο του 2013 σταμάτησε τον Απρίλιο του 2016, όταν καταγράφηκε ετήσια πτώση 1,2%. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα πληρότητας μειώθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2016, αλλά λόγω των μικρών αυξήσεων στις τιμές των δωματίων, το RevPAR (έσοδο ανά διαθέσιμο προς πώληση δωμάτιο) βελτιώθηκε κατά 1,2% το β’ τρίμηνο του 2016.

Στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κατά 6,2% για το β’ τρίμηνο του 2016, το οποίο είχε θετική επίδραση στα επίπεδα πληρότητας της πόλης, καθώς οι τιμές των δωματίων αυξήθηκαν ελαφρά. Μέχρι τον Ιούνιο του 2016 το RevPAR βελτιώθηκε κατά 4,8%. Ωστόσο η κρίση στην Τουρκία θα επηρεάσει τα τουριστικά κύματα από την Τουρκία προς την Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα γενικότερα. Για τη Θεσσαλονίκη, η Τουρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού μετά την Κύπρο σε ό,τι αφορά στις διανυκτερεύσεις σύμφωνα με στοιχεία του 2015 και του α’ μισού του 2016.

Συνολικά, τα ξενοδοχεία-θέρετρα έχουν καλές επιδόσεις μέχρι τώρα, στο α’ μισό του 2016, υπάρχουν όμως τεράστιες περιφερειακές διαφορές. Η Λέσβος έχει επηρεαστεί σκληρά και σε μεγάλο βαθμό από την εικόνα των μεταναστών και παρά το γεγονός ότι η κατάσταση έχει ηρεμήσει, οι τουρίστες μένουν μακριά από το νησί, όπως έδειξε μείωση κατά 63% των διεθνών αφίξεων μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Το νησί της Σάμου σημείωσε μείωση 39% και η Κως μείωση 18% για την ίδια περίοδο.

Από την άλλη μεριά, τα 4 αεροδρόμια της Δυτικής Ελλάδας, της Κέρκυρας, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και του Άκτιου που παρέχουν αεροπορικές πτήσεις για τα Ιόνια νησιά, σημείωσαν αύξηση 10% στις διεθνείς πτήσεις για την περίοδο μέχρι τον Ιούνιο του 2016, σε σύγκριση με την ίδια εποχή του προηγούμενου έτους. Η Κρήτη δέχθηκε 11% περισσότερες πτήσεις, η Ρόδος 8% και η Σαντορίνη και η Μύκονος μαζί 16% κατά το α’ μισό του 2016.

Οι νέες αφίξεις ξενοδοχείων…

  • Στις 20 Ιουλίου 2016, άνοιξε το 5άστερο, 83 δωματίων και μόνο για ενήλικες, Domes Noruz στην παραλία των Χανίων, στην Κρήτη. Όπως και το Domes of Elounda, άλλη μία μονάδα της Ledra Hotels and Villas, το ξενοδοχείο έχει ενταχθεί στην Autograph Collection, καθιστώντας την τη δεύτερη ξενοδχοειακή μονάδα υπό την Marriott στην Ελλάδα. Το ξενοδοχείο, συνολικής επένδυσης 15 εκατ. ευρώ, έχει 57 δωμάτια με ιδιωτικές μίνι πισίνες, 5 βίλες με ιδιωτικές πισίνες και 21 δωμάτια με υπαίθριο τζακούζι.
  • Στις 28 Ιουλίου 2016, το 111 δωματίων Athens Tiare Hotel άνοιξε τις πόρτες του στην πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα. Το ξενοδοχείο -πρώην 2 Fashion Hotel– είναι μισθωμένο από την Mage Hotels and Resorts για 40 χρόνια. Προηγούμενες ανακοινώσεις αναφέρουν το όνομα Athens Tiffany Hotel.
  • Στις αρχές Σεπτεμβρίου το 5 αστέρων και 216 δωματίων Electra Mitropolis θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στην οδό Μητροπόλεως, στην Πλατεία Συντάγματος.

…και οι τελευταίες εξελίξεις

  • Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η Alpha Bank έλαβε μόνο μία προσφορά για το 506 δωματίων Athens Hilton από μια κοινοπραξία της Tempes, ένα επενδυτικό όχημα που ελέγχεται από την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και τον Όμιλο Dogus με έδρα την Τουρκία. Ο τελευταίος συμμετέχει ήδη σε κοινοπραξία της οποίας ηγείται η Jermyn Street Real Estate Estate IV LP για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του Astir Palace Resort Βουλιαγμένης. Το Ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε τον Ιούλιο το τροποποιημένο σχέδιο. Στο τέλος του 2015 η Dogus απέκτησε ένα ακίνητο που στέγαζε την Καναδική Πρεσβεία στο Κολωνάκι για το ποσό των 4 εκατ. ευρώ.
  • Η δημοπρασία που είχε προγραμματιστεί για τις 13 Ιουλίου 2016 σχετικά με το 314 δωματίων ξενοδοχείο Athens Ledra αναβλήθηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, καθώς δεν υπήρξαν πλειοδότες που να ενδιαφέρθηκαν στην τιμή εκκίνησης των 48. εκατ. ευρώ (ή 153.000 ευρώ ανά δωμάτιο). Υπενθυμίζεται ότι το ξενοδοχείο αναγκάστηκε να κλείσει τον περασμένο Μάιο εξαιτίας χρέους ύψους 6,5 εκατ. ευρώ το χρέος προς την Alpha Bank.
  • Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα προκηρύξει διαγωνισμό για την πώληση του ξενοδοχείου Ηνίοχος, 134 δωματίων. Το ξενοδοχείο, 3 αστέρων, βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ομονοίας και αποτελείται από ισόγειο, μεσοπάτωμα, 9 ορόφους και ένα χώρο στον τελευταίο όροφο.
  • Τον Μάιο του 2016 το ΤΑΙΠΕΔ πούλησε το 25 δωματίων Leto Hotel στη Μύκονο έναντι 16,9 εκατ. ευρώ στην οικογένεια Ντούζογλου. Το ξενοδοχείο, 4 αστέρων, χτίστηκε το 1952 και βρίσκεται σε εξαιρετική τοποθεσία, στο παλιό λιμάνι.
  • Τον περασμένο Ιούνιο υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ κοινοπραξίας με επικεφαλής την Lamda Development και το ΤΑΙΠΕΔ, για την πώληση και τη μακροχρόνια μίσθωση του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας, του Ελληνικού. Η υπογραφή του Μνημονίου ζητήθηκε από τους πιστωτές ως προαπαιτούμενη δράση στην πρώτη επανεξέταση του Προγράμματος Διάσωσης.


1 Τα στατιστικά των διεθνών αφίξεων βασίζονται σε υπολογισμούς του ΣΕΤΕ , συνδυάζοντας στοιχεία από 19 μεγάλα ελληνικά αεροδρόμια, που αντιπροσωπεύουν το 95% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στην Ελλάδα και το το 66% των συνολικών διεθνών αφίξεων. Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης δε διαχωρίζει τις αφίξεις σε εγχώριες και διεθνείς.

2 RevPAR: Revenue per Available Room. Για τα ελληνικά ξενοδοχεία, οι υπολογισμοί βασίζονται στο TRevPAR (Total RevPAR).


 

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024