Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΚυπριακή τουριστική βιομηχανία: Τεράστια συμβολή στα κρατικά ταμεία και την αγορά εργασίας

Κυπριακή τουριστική βιομηχανία: Τεράστια συμβολή στα κρατικά ταμεία και την αγορά εργασίας

Τα έσοδα για όλη τη χρονιά, εάν δεν προκύψει κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση των δεδομένων τους επόμενους μήνες, αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 2,4 και 2,5 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό από μόνο του, αλλά κυρίως το ποσοστό αύξησής του –συγκρινόμενο με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας– δείχνει τη σημασία και τη βαρύτητα του κλάδου στην προσπάθεια της κυπριακής οικονομίας για επάνοδο στην σταθερή ανάπτυξη.

Το 2016 αναμένεται, εκτός απροόπτου, να είναι με διαφορά η καλύτερη χρονιά της τουριστικής μας βιομηχανίας. Οι αφίξεις μέχρι τον Αύγουστο κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 19%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015, ενώ τα έσοδα μέχρι τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 14,95%.

Τα έσοδα για όλη τη χρονιά, εάν δεν προκύψει κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση των δεδομένων τους επόμενους μήνες, αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 2,4 και 2,5 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό από μόνο του, αλλά κυρίως το ποσοστό αύξησής του –συγκρινόμενο με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας– δείχνει τη σημασία και τη βαρύτητα του κλάδου στην προσπάθεια της κυπριακής οικονομίας για επάνοδο στην σταθερή ανάπτυξη.

Κατανομή των εσόδων
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή αυτών των εσόδων. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, κατανεμήθηκαν ως εξής: Ποσοστό 51,8% έξοδα διαμονής, ποσοστό 2,2% επιπρόσθετες δαπάνες εντός του χώρου διαμονής και ποσοστό 46% δαπάνες εκτός του χώρου διαμονής, δηλαδή εστιατόρια και καφετέριες, ένδυση και υπόδηση, μεταφορικά, ψυχαγωγία κ.ά.

Τα στοιχεία αυτά, πρώτα απ’ όλα διορθώνουν την εσφαλμένη εντύπωση που θέλει περίπου όλα τα έσοδα να καταλήγουν στα ξενοδοχεία και τους ξενοδόχους. Το κυριότερο όμως που επιβεβαιώνουν είναι την τεράστια συμβολή της τουριστικής βιομηχανίας στο σύνολο της οικονομίας. Ποσό πέραν του €1 δις από τα έσοδα που αναμένεται να φέρει στον τόπο ο τουρισμός το 2016, θα διοχετευτεί σε παρεμφερείς με τη βιομηχανία κλάδους.

Για συμπλήρωση της εικόνας και εξαγωγή πιο ασφαλών συμπερασμάτων, θα πρέπει να ληφθούν επίσης υπόψη τα εξής:

  • Το 52% των εσόδων που αφορά στη διαμονή, δε διοχετεύεται κατ’ανάγκη μόνο σε αδειοδοτημένες ξενοδοχειακές μονάδες.
  • Σημαντικό μέρος των εσόδων των ξενοδοχείων επιστρέφει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στα κρατικά ταμεία (φορολογίες, εισφορές, τέλη προς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα συμβούλια υδατοπρομήθειας, ενεργειακό κόστος κ.ά.).
  • Ένα εξίσου σημαντικό μέρος των εσόδων της ξενοδοχειακής βιομηχανίας καταβάλλεται στις τράπεζες για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων που σχετίζονται με τις σημαντικές επενδύσεις του κλάδου, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.  

Αγορά εργασίας
Η τεράστια συμβολή της τουριστικής βιομηχανίας επιβεβαιώνεται επίσης από τις θέσεις εργασίας που προσφέρει και από τη σημαντική αύξηση που αυτές καταγράφουν. Ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2016 το σύνολο των εργαζομένων στην Κύπρο ανερχόταν  σε 370.743 έναντι 360.809 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 (αύξηση 3%), οι θέσεις εργασίας στην κατηγορία “Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης” από 29.904 το 2015 αυξήθηκαν φέτος σε 35.414 (+16%). Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τη σημασία αυτής της αύξησης, σε σχέση με τα ποσά που το κράτος εξοικονομεί, από τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας ή ΕΕΕ, ή εισπράττει από φορολογίες.  

Η παράθεση των πιο πάνω στοιχείων και δεδομένων, όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, δεν γίνεται ούτε με διάθεση πανηγυρισμών ούτε ασφαλώς επιτρέπει τον όποιο εφησυχασμό. Επιβεβαιώνει τις δυνατότητες, τις προοπτικές και τη βαρύτητα του κλάδου και αναδεικνύει την ανάγκη ορθής –εκ μέρους μας– διάγνωσης του περιβάλλοντος της βιομηχανίας, ούτως ώστε οι σχεδιασμοί και οι κινήσεις μας να ενισχύουν περαιτέρω το ρόλο της ως ατμομηχανής ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.   

Ο Χάρης Λοϊζίδης είναι πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ.).

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024