Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΠαρουσιάσεις εξοπλισμούΣεντόνια, σωστή επιλογή

Σεντόνια, σωστή επιλογή

Tα ποιοτικά σεντόνια κάνουν τη διαφορά στην οπτική αισθητική και στο επίπεδο άνεσης του χώρου. Παρακάτω παρατίθενται τεχνικές πληροφορίες και συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν για κάνετε σωστή επιλογή των σεντονιών.

Το υπνοδωμάτιο είναι ένας χώρος χαλάρωσης, αφιερωμένος στις προσωπικές μας στιγμές. Η βασική του διακόσμηση είναι τα σεντόνια και γενικά τα λευκά είδη. Εάν δε υπολογίσουμε ότι το 1/3 της ζωής μας κοιμόμαστε, τότε θα συνειδητοποιήσουμε πως τα σεντόνια που επιλέγουμε είναι μια αρκετά σοβαρή υπόθεση καθώς αγκαλιάζουν το σώμα μας και παράλληλα είναι το πιο ορατό μέρος ενός κρεβατιού. Γι’ αυτό τα ποιοτικά σεντόνια κάνουν τη διαφορά στην οπτική αισθητική και στο επίπεδο άνεσης του χώρου.
 
Τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε σεντόνια
Παραθέτουμε τεχνικές πληροφορίες και συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν για κάνετε σωστή επιλογή των σεντονιών. 
 
Α. Επιλέξτε την κατάλληλη ποιότητα 
Τα βαμβακερά σεντόνια είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για καθημερινή χρήση γιατί είναι ανθεκτικά, “αναπνέουν” καλύτερα και είναι κατάλληλα για όλες τις εποχές. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λινά ή μεταξωτά ή και σύμμεικτα ανάλογα με το γούστο και την οικονομική σας δυνατότητα. 
 
Βαμβακερά απλά: Κατασκευασμένα από 100% βαμβάκι. Η πυκνότητα ύφανσής τους δεν ξεπερνά τις 180 κλωστές ανά τετραγωνική ίντσα. Είναι τα οικονομικότερα βαμβακερά σεντόνια. 
Βαμβακερά πενιέ: Το βαμβάκι πενιέ από τη στιγμή της συγκομιδής του υπόκειται σε ειδική επεξεργασία. Οι ίνες του βαμβακιού τοποθετούνται σε σειρά και μετά από ειδική επεξεργασία αφαιρούνται τυχόν υπολείμματα και μένουν για χρήση οι πιο μακριές και γερές ίνες με τελικό αποτέλεσμα την παραγωγή σεντονιών από καθαρό μακρόινο βαμβάκι που δεν «κομπιάζει» εξαιρετικής ποιότητας και ανθεκτικότητας, με απαλότερη υφή από το κλασικό απλό βαμβακερό. Ωστόσο με αυτή την ειδική επεξεργασία “χάνεται” σχεδόν το 15% της αρχικής ποσότητας, γεγονός που αυξάνει το κόστος του, άρα και την τιμή του ως προϊόν. 
Βαμβακερά περκάλι: Τα περκάλι είναι μια άλλη κατηγορία σεντονιών, η οποία αποτελείται από βαμβακερά υφάσματα, με πυκνή ύφανση από 200 κλωστές και πάνω ανά τετραγωνική ίντσα, πολύ ανθεκτικά στις φθορές, απαλά στην υφή, με όψη ματ και δροσερά όταν έρχονται σε επαφή με το σώμα μας.
Βαμβακερά σατέν: Τα βαμβακοσατέν σεντόνια είναι μία από τις καλύτερες κατηγορίες βαμβακερών σεντονιών. Οι 240 κλωστές ανά τετραγωνική ίντσα που συνήθως χρησιμοποιούνται στην ύφανσή τους, δίνουν στιλπνή όψη και μια διακριτική γυαλάδα που χαρίζει ένα ωραίο αισθητικά αποτέλεσμα. Παράλληλα είναι ιδιαίτερα απαλά στην αφή, με λεία επιφάνεια.
Βαμβακερά φανέλα: Είναι μια κατηγορία βαμβακερών σεντονιών, που διαθέτουν ειδική ύφανση η οποία τους χαρίζει μία επιφάνεια με διακριτική αίσθηση σαν χνούδι. Είναι απαλά, άνετα, και ιδιαίτερα ζεστά για τις κρύες μέρες του χειμώνα. 
Λινά: Από τις ίνες του φυτού λιναριού παράγεται η συνώνυμη κλωστή, η οποία είναι ανθεκτική με υπέροχη γυαλάδα. Τα σεντόνια από λινάρι είναι πιο ανθεκτικά και γυαλιστερά από το βαμβακερά, καθώς το λινάρι είναι ένα από τα πιο παλιά γνωστά ανθεκτικά υλικά. Είναι ιδανικά για το καλοκαίρι, γιατί είναι δροσερά και απορροφητικά αφήνοντας το σώμα να αναπνεύσει ελεύθερα, αφού το λινάρι έχει την ικανότητα να απορροφά και να απελευθερώνει υγρασία. Τσαλακώνονται σχετικά εύκολα, σε αντίθεση με τα λινά με συνθετικές προσμίξεις. Ωστόσο οι τσακίσεις που δημιουργούνται με τη χρήση τους τονίζουν τον πολύ κομψό αλλά ταυτόχρονα και casual χαρακτήρα του λινού υφάσματος.
Μεταξωτά: Το μετάξι είναι ένα από τα πιο γνωστά και ακριβά φυσικά υφάσματα στο χώρο της μόδας. Κατασκευάζονται από μια στιλπνή υφαντική κλωστή που προέρχεται από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα και απαιτείται επίπονη και σκληρή δουλειά σε όλα τα στάδια της παραγωγής έτσι ώστε να επιτευχθεί η ομοιομορφία και η ανθεκτικότητα του νήματος. Τα μεταξωτά σεντόνια είναι δροσερά, με βελούδινη συνήθως υφή, απαλά και ανθεκτικά. Μπορεί να είναι γυαλιστερά, ματ, «άγρια», ή μαλακά, ανάλογα με την επεξεργασία τους. Τσαλακώνονται όμως σχετικά εύκολα και θέλουν προσεκτική μεταχείριση στο καθάρισμα, ενώ είναι ευαίσθητα στο σιδέρωμα και στα αποσμητικά. 
Σύμμεικτα Βαμβάκι-πολυέστερ: Είναι τα σεντόνια που περιέχουν ένα ποσοστό πολυεστέρα στη σύνθεσή τους. Ένα σετ σεντονιών με σύνθεση βαμβάκι-πολυέστερ μπορεί να είναι εύκολο στο καθημερινό σιδέρωμα και να έχει δελεαστική τιμή ωστόσο δεν μπορεί να μας χαρίσει τη μαλακή αίσθηση και τη δροσιά του βαμβακερού σεντονιού, αφού δεν είναι 100% από φυσικό υλικό ενώ δεν αναπνέει σωστά το σώμα μας.
Microfiber: Τα σεντόνια από microfiber, είναι από μικρές πολυεστερικές μικροΐνες σφιχτά πλεγμένες μεταξύ τους και φιλικές στο ανθρώπινο δέρμα. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά, στεγνώνουν και σιδερώνονται ευκολότερα από τα βαμβακερά, και έχουν μια στιλπνή και απαλή υφή. Όμως είναι ζεστά, οπότε ίσως να μην τα προτιμήσετε τους καλοκαιρινούς μήνες και φυσικά παρ’ όλη την ευκολία τους στην καθημερινή χρήση, δεν προέρχονται από αγνές πρώτες ύλες όπως το βαμβάκι, το λινάρι και το μετάξι.
 
Β. Επιλέξτε τον αριθμό κλωστών
Όταν επιλέγετε μια σειρά σεντονιών, το πιο σημαντικό κομμάτι για να αρχίσετε είναι η επιλογή ενός σεντονιού υψηλού αριθμού νημάτων. Ο αριθμός κλωστών TC (thread count) ανά τετραγωνική ίντσα υφάσματος, είναι κατά κάποιο τρόπο ενδεικτικός της ποιότητας ενός σεντονιού. Για το πιο απαλό και ανθεκτικό σεντόνι, ο στόχος σας θα πρέπει να είναι ένας αριθμός κλωστών από 200 και πάνω (200+TC) Σημείωση: Θα πρέπει να δείχνετε μεγάλη προσοχή στον δείκτη TC καθώς πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν διαφορετικά κριτήρια για την μέτρηση του, όπως για παράδειγμα τετραγωνικά εκατοστά αντί για τετραγωνικές ίντσες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται τα προϊόντα τους με υψηλό δείκτη, ενώ ουσιαστικά η μέτρηση να είναι παραπλανητική.
 
Γ. Επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος
Τα περισσότερα στρώματα έρχονται σε τυποποιημένα μεγέθη, όπως λόγου χάρη διπλά, υπέρδιπλα, ή κατά παραγγελία στρώματα με μαξιλάρια στην κορυφή και άλλα εξαρτήματα. Είναι λογικό λοιπόν να χρειαστούν μεγαλύτερα σεντόνια απ’ ότι τα κανονικά διαθέσιμα στην αγορά. Άρα, είναι καλύτερα να μετρήσετε πρώτα το κρεβάτι και το μέγεθος του στρώματος που χρησιμοποιείτε εκ των προτέρων, έτσι ώστε τα σεντόνια που θα επιλέξετε να έχουν το κατάλληλο μέγεθος. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε το ύψος του στρώματος. Θα πρέπει να αγοράζετε ένα σετ που έχει φάσα 20-30 εκατοστά περιμετρικά ώστε να “αγκαλιάζουν” το στρώμα και να μπαίνουν από κάτω για να αποφύγετε τη διολίσθησή του στις γωνίες αν είναι μικρό και το “μάζεμα” στο κέντρο του κρεβατιού όταν είναι μεγάλο. Φυσικά μεγάλη ευκολία παρέχουν τα σεντόνια με λάστιχα στις γωνίες ή γύρω-γύρω ώστε να μην υπάρχουν “διολισθήσεις” και “μαζέματα”.
 
Δ. Επιλέξτε το κατάλληλο χρώμα
Συνδυάστε τα σεντόνια με το πάπλωμα, τις κουρτίνες και τα χαλιά που ενδεχομένως έχετε στην κρεβατοκάμαρα σας. 
 
Επιλέξτε με υπευθυνότητα την ποιότητα και το υλικό που θα βάλετε στο κρεβάτι σας καθώς έρχεται καθημερινά σε άμεση επαφή με το σώμα σας.
 
Πηγή : Θανάσης Κάβδας > Crist – Bed Linen Industry

 

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024