Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΠροτάσεις σε σχέση με την προσαρμογή της τουριστικής αντίληψης στα νέα δεδομένα

Προτάσεις σε σχέση με την προσαρμογή της τουριστικής αντίληψης στα νέα δεδομένα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτήν τη στιγμή η παντελής απουσία σχεδίου τουριστικής φιλοσοφίας και σκέψης (αν εξαιρέσουμε κάποιες περιοχές και επιχειρήσεις που λειτουργούν αυτόνομα και με επιτυχία) και αντιμετωπίζουμε κάθε αύξηση αφίξεων η εσόδων πανηγυρικά αγνοώντας πολλές φορές τις βάσεις που στηρίζεται η εγχώρια τουριστική βιομηχανία με απέναντί της την ελληνική κοινωνία και οικονομία μετά από 8 χρόνια ισχυρής κρίσης.

Στην τουριστική Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γίνονται επιμέρους απεγνωσμένες προσπάθειες στην προσαρμογή νέων δεομένων που δημιουργούνται σε σχέση με την τουριστική ζήτηση και τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις που πολλές φορές ξεχνιέται ή αφαιρείται από τη φιλοσοφία ο πρωταρχικός ρόλος και σκοπός των βασικών μεθόδων και κατευθύνσεων όπως ξεκινήσαμε και θέλαμε να αναπτυχθούμε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτήν τη στιγμή η παντελής απουσία σχεδίου τουριστικής φιλοσοφίας και σκέψης (αν εξαιρέσουμε κάποιες περιοχές και επιχειρήσεις που λειτουργούν αυτόνομα και με επιτυχία) και αντιμετωπίζουμε κάθε αύξηση αφίξεων η εσόδων πανηγυρικά αγνοώντας πολλές φορές τις βάσεις που στηρίζεται η εγχώρια τουριστική βιομηχανία με απέναντί της την ελληνική κοινωνία και οικονομία μετά από 8 χρόνια ισχυρής κρίσης.

Προτάσεις

  • Προσπάθεια εναρμόνισης των φορέων που διέπουν τον τουρισμό –και ειδικά της τουριστικής εκπαίδευσης – με σκοπό να επιτευχθεί  στην Ελληνική κοινωνία μια διαφορετικότητα αντίληψης και παιδείας γύρω από το φαινόμενο του τουρισμού ως σημαντικός μοχλός ανάπτυξης που θα συμπαρασύρει και τους άλλους επιμέρους τομείς της οικονομίας.
  • Εισαγωγή μαθημάτων στην υποχρεωτική εκπαίδευση που αφορούν στον τουρισμό όπου ο στόχος θα είναι η δημιουργία ειδικής  τουριστικής ψυχολογίας και αντίληψης μέσα από την καλλιέργεια βασικών  αρχών σε ηλικίες όπου διαμορφώνεται ο χαρακτήρας και αρχίζουν να τίθενται οι στόχοι του ατόμου.
  • Υποχρεωτικές νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αφορούν στην υποχρεωτική στελέχωση καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού σε επιχειρήσεις παροχής τουριστικών υπηρεσιών ανά την επικράτεια τουλάχιστον σε ποσοστό 80%, εφόσον πλέον χιλιάδες νέοι στρέφονται για την απασχόληση στον τουρισμό και σπουδάζουν η καταρτίζονται σε σχετικά τμήματα.
  • Υποχρεωτικές νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αφορούν στην επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον προϋπάρχει η εξειδίκευση των ενδιαφερομένων ατόμων από κάποιο επίσημο όπου η νομοθεσία να θέτει ειδικούς όρους όσον αφορά την παροχή αδειών λειτουργίας και σήματος σε οποιεσδήποτε μορφές τουριστικών δραστηριοτήτων.
  • Παράταση των καλοκαιρινών διακοπών για τα σχολεία με συνέπεια την παράταση της τουριστικής περιόδου για τον εγχώριο τουρισμό με νομοθετική ρύθμιση, ώστε τα σχολεία να ανοίγουν το πρώτο δεκαήμερο κάθε Οκτώβρη χωρίς να εθελοτυφλούμε ότι θα επηρεάσει την προβλεπόμενη  διδακτέα ύλη.
  • Άμεση νομοθετική ρύθμιση υποχρέωσης υπό όρους από τις επιχειρήσεις για την υποστήριξη προσπαθειών όπως το Ελληνικό Πρωινό, τοπικές συνταγές, παραδοσιακή τοπική κουζίνα κ.λπ., που θα συμβάλλουν στην απορρόφηση και στην υποστήριξη  των προϊόντων μας καθιστώντας έτσι έναν πρωτογενή τομέα δυνατό και αναγνωρίσιμο διεθνώς να καθοδηγεί και αποτελεί συμπληρωματικό στοιχείο του τουριστικού προϊόντος (βλ. παράδειγμα Γαλλίας).

 

Ο Δημήτρης Σούκουλης έχει τελειώσει το ΑΤΕΙ Πατρών, Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΑΠ Τμήμα Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων απασχολείται εδω και 25 χρόνιο τόσο ως διοικητικό στέλεχος όσο και ως σύμβουλος σε ξενοδοχειακες μονάδες, από το 1998 είναι εκπαιδευτικός τουριστικής κατεύθυνσης σε ΙΕΚ Δημόσια η Ιδιωτικά, στις σχολές τουριστικής κατεύθυνσης (πρώην ΟΤΕΚ) του Υπουργείου Τουρισμού στο Ναύπλιο και στην Ανάβυσσο Αττικής αντίστοιχα επί 14 συναπτά έτη. Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης, σύμβουλος και εκπαιδευτικός ενηλίκων σε διάφορα ΚΕΚ σε τομείς όπως η κατάστρωση σχεδίων marketing και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, σύμβουλος σε εμπορικά επιμελητήρια σε θέματα τουρισμού και σύμβουλος ενώσεων ξενοδοχείων ανά την Επικράτεια. Σήμερα είνα υπεύθυνος σπουδών στο ΙΙΕΚ ΕΥΡΩΠΡΟΟΔΟΣ με έδρα την Κόρινθο.

 

εκπαιδευτικός Τουρισμού | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο κ. Δημήτρης Σούκουλης είναι εκπαιδευτικός Τουρισμού και διοικητικό στέλεχος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024