Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΗ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 και η εξωστρέφειά της

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 και η εξωστρέφειά της

Δεκάδες οι ευκαιρίες σε δημιουργούς δικούς μας να γνωρίσουν και να συν-δημιουργήσουν με ομότεχνους τους και άλλες τόσες οι ευκαιρίες σε καλλιτέχνες από το εξωτερικό να γνωρίσουν τον τόπο μας, να συμμετάσχουν, να ανταλλαχθούν, να εμπνευσθούν και να συν-δημιουργήσουν με τους ανθρώπους του τόπου μας.

Κοιτάζοντας τη διαδρομή του Οργανισμού Πάφος2017, τις εκατοντάδες δράσεις μέχρι σήμερα, τους εκατοντάδες καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό, προβάλλει ξεκάθαρα το πλαίσιο και οι ευκαιρίες που ο θεσμός αυτός έδωσε και συνεχίζει να δίνει. Δεκάδες οι ευκαιρίες σε δημιουργούς δικούς μας να γνωρίσουν και να συν-δημιουργήσουν με ομότεχνους τους και άλλες τόσες οι ευκαιρίες σε καλλιτέχνες από το εξωτερικό να γνωρίσουν τον τόπο μας, να συμμετάσχουν, να ανταλλαχθούν, να εμπνευσθούν και να συν-δημιουργήσουν με τους ανθρώπους του τόπου μας. Να νιώσουν και αντιληφθούν μέσα από την ίδια τους τη δουλειά, τη διαφορετικότητα, τον πλούτο, την πολυμορφία αλλά και την ανοιχτοσύνη και το πνεύμα μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Τώρα που τα πολύ μεγάλα γεγονότα αρχίζουν να κοπάζουν, οι δράσεις και οι στόχοι του θεσμού στην Πάφο φαντάζουν ίσως καθαρότερα από ποτέ. Σεπτέμβριο μήνα οι παρεμβάσεις, οι ανταλλαγές, οι ευκαιρίες είναι τόσες πολλές και σημαντικές που προσδίδουν στο Σεπτέμβριο, τον χαρακτηρισμό του μήνα της εξωστρέφειας. Πολλά είναι τα έργα που ολοκληρώνονται, ή παρουσιάζονται αυτό τον μήνα έχοντας στο επίκεντρό τους την πεμπτουσία της ευρωπαϊκής διάστασης. Κύπριοι δημιουργοί ταξιδεύουν στην αδελφή Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Ώρχους. Γιάννος Οικονόμου, Σούζαν Βάργκας, Ρήνος Στεφανή,  Ergenc Korkmazel και Ντανιέλλα Μούγιαννου μαζί με έργα τους βρίσκονται στο Aarhus, όπου παρουσιάζεται η δεύτερη φάση μιας κοινής δράσης /έκθεσης με τίτλο Η Παρουσία της Απουσίας στο σπουδαίο Moesgaard Μουσείο.

Κινητικότητα, ανταλλαγές, επιδράσεις και ανάδειξη θεμάτων που ενδιαφέρουν τους ανθρώπους, αλλά και τις κοινωνίες ολόκληρης της Ευρώπης αποτέλεσαν το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου. Στα Χνάρια των Ξένων, φωτογράφοι Magnum από Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία και Βέλγιο κατέγραψαν την αόρατη συχνά, ζωή αλλά και τις ιστορίες των προσφύγων και μεταναστών σε Πάφο και Κύπρο, σε επιμέλεια Νικόλα Ιορδάνου και Σύλβιας Νικολαΐδη.

Ένα καινούριο Πάρκο Γλυπτικής, αυτό των Μύθων και Γλυπτικής δημιουργείται στη Γεροσκήπου από 10 γλύπτες από την Κύπρο, Αρμενία, Ιταλία, Κίνα, Ρουμανία, Γερμανία Βουλγαρία και Σουηδία. Σε επιμέλεια Κατερίνας Φουκαρά ένα κομμάτι του αστικού ιστού τη Γεροσκήπου μεταμορφώνεται σε πυρήνα πολιτισμού, σε λιγότερο από 15 μέρες και με τη βοήθεια εθελοντών από την Ιαπωνία. Η έκθεση “Territories”, όπου η Τουρκοκύπρια εικαστικός Asli Bolayir συναντά στο Χάνι του Ιμπραήμ την Christine Chiorboli από την Κορσική σε μια έκθεση με θέμα την ταυτότητα, τις ρίζες  και τον τόπο, όπου ο καθένας νιώθει να ανήκει. Η Cassandre δεν ήταν μόνο μια μεγαλειώδης παράσταση από την Όπερα της Γενεύης, ήταν ταυτόχρονα και η ευκαιρία σε 19 μουσικούς από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Ρουμανία  να γνωρίσουν εδώ το έργο του σύγχρονου συνθέτ  Michael Jarrell και βέβαια να συνυπάρξουν επί σκηνής με την κορυφαία Γαλλίδα ηθοποιό Fanny Ardant. Για την παραγωγή “Janus” στο Χάνι του Ιμπραήμ, ο βιολιστής Χρυσόστομος Νεοφύτου δούλεψε με τον Γάλλο Thibaut Verbe στο βιολοντσέλο για να παρουσιάσει τη σύνθεση του Ζαχαρία Μουζάκη από την Ελλάδα που γράφτηκε ειδικά για το Χάνι του Ιμπραήμ, αποτελώντας τον καμβά για την προβολή video art /animation των Γιάννη Σακέλλη και Χαράλαμπου Μαργαρίτη. Το έργο “Περιδιαβάζοντας στον Μούτταλο Μαζί” μέσα από το αφήγημα αυτής της γειτονιάς συνέδεσε το παρελθόν με το παρόν, τους Κύπριους δημιουργούς και  φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, (σε επιμέλεια των Μαρία Χατζησωτηρίου, Αγγέλας Πέτρου και Σεβίνας Φλωρίδου) με την Αυστριακή Victoria Coeln την Ιρανή Sholeh Zahrei με τους Δανούς Nina Larissa Bassett και Thomas Buro. Η Βάκια Σταύρου δεν ερμήνευσε μόνο Τραγούδια χωρίς Σύνορα αφού η ίδια είναι καλλιτέχνις του κόσμου, με συνεργάτες από όλες τις άκρες του. Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης δε συνάντησε  μόνο την τραγουδοποιό Karine Polwart από τη Σκωτία, αλλά ενέπνευσε τους Νέους μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου σε διεύθυνση Γιώργου Κουντούρη σ’ένα υπέροχο ταξίδι ανάπτυξης ταλέντου και δυνατοτήτων. Στη σειρά συναυλιών Από την Ανατολή στη Δύση στη Μεσαιωνική Αγρέπαυλη στα Κούκλια ο θρυλικός Omar Faruk Tekbilek ένωσε τους μουσικούς του με τον Κύπριο ουτίστα Γιάννη Κουτή και τον Ελλαδίτη Ζαχαρία Σπυριδάκη στην κρητική λύρα. Στην ίδια ενότητα, το σχήμα Khoury, οι Oreka Τx και ο Βάσκος κιθαρίστας, Jose Maria Jimenez γεφυρώνουν  ήχους από Δύση και Ανατολή, συνδέοντας  μουσικούς από την Κύπρο, Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία, Ιορδανία και Γαλλία.


Και ενώ ο Σεπτέμβριος τελείωσε κάνοντας αισθητή την αλλαγή με τα δροσερά βράδια του, η Παράδοξη Αφροδίτη στη Λεβέντειο Πινακοθήκη μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τις λιγότερο γνωστές πτυχές της θεάς και οι Rimini Protokoll από την Γερμανία μας οδηγούν σε θεατρικές διαδρομές εκτός… πλαισίου. Όλα αυτά μαζί με τις εκθέσεις που συνεχίζονται, Terra Mediterranea:In Action  στη Λευκωσία και On Target με καλλιτέχνες από την Κύπρο, Συρία και Γερμανία στην Πάφο, μας υπενθυμίζουν, ότι είναι ακόμα πολλοί οι  λόγοι για να επισκεφθεί κανείς την Πάφο και ανάμεσα τους είναι σίγουρα η ευρωπαϊκή διάσταση της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017.

Η κα Γεωργία Ντέτσερ είναι διευθύντρια Καλλιτεχνικού Προγράμματος Πάφος2017.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024