Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΠαρουσίασηMenalon Trail: Ένα πιστοποιημένο πεζοπορικό μονοπάτι στην καρδιά της Αρκαδίας

Menalon Trail: Ένα πιστοποιημένο πεζοπορικό μονοπάτι στην καρδιά της Αρκαδίας

Το Menalon Trail είναι η πρώτη ελληνική πεζοπορική διαδρομή που πήρε πιστοποίηση τεχνικής επάρκειας και ασφάλειας από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπόρων (ERA), και η μόλις δέκατη στην Ευρώπη.

Στο κέντρο της Πελοποννήσου και στην καρδιά της Αρκαδίας, μόλις 200 χλμ από την Αθήνα, στην Γορτυνία, στις πλαγιές του μυθικού όρους Μαινάλου, δημιουργήθηκε το 2015 το Menalon Trail

Το Menalon Trail είναι η πρώτη ελληνική πεζοπορική διαδρομή που πήρε πιστοποίηση τεχνικής επάρκειας και ασφάλειας από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπόρων (ERA), και η μόλις δέκατη στην Ευρώπη. Αφού το Μονοπάτι του Μαινάλου αξιολογήθηκε σύμφωνα με 41 σημεία-παραμέτρους μέτρησης, για την ποιότητα και τα τεχνικά κριτήρια, έλαβε το πιστοποιητικό ικανότητας ως ένα από τα Trails Master Quality (Leading Quality Trails – Best of Europe) και προτάθηκε και από την ERA στους Ευρωπαίους πεζοπόρους ως ένα συνεκτικό, ενδιαφέρον και ασφαλές βουνό για περιπέτεια.

Η μεγάλη αυτή ορεινή διαδρομή έχει μήκος 75 χλμ και αποτελείται από τμήματα αρχαίων και παλιών μονοπατιών, συνδέοντας αρχαιολογικούς χώρους της κλασικής περιόδου, πρωτοβυζαντινά μοναστήρια και παμπάλαια χωριά. Η διαδρομή ξεκινά από τη Στεμνίτσα και διατρέχει όλη την Ανατολική Γορτυνία, περνώντας από τη Δημητσάνα, το Ζυγοβίτσι, την Ελάτη, τη Βυτίνα, τη Νυμφασία, τα Μαγούλιανα και το Βαλτεσινίκο, για να καταλήξει στα Λαγκάδια. Το ελάχιστο υψόμετρο ης διαδρομής είναι 420μ. και το μέγιστο 1.550μ., ενώ απαιτεί συνολικά 5 ημέρες. Η διαδρομή περιλαμβάνει τμήματα της χαράδρας του Λουσίου, το φαράγγι του Μυλάοντα, τμήματα στα πλούσια δάση του Μαινάλου και τμήματα εύκολα και σύντομα, που μπορούν να γίνουν απ’ όλη την οικογένεια.

Η κα Αφροδίτη Καλομάρη, διευθύντρια επικοινωνίας του Menalon Trail και δημοσιογράφος, σημειώνει πως μετά από δική της έρευνα φαίνεται να έχει διπλασιαστεί το ενδιαφέρον που δείχνουν οι επισκέπτες του μονοπατιού τη φετινή χρονιά.
Τα 8 τμήματα

Ο σχεδιασμός και η οργάνωση του νέου αυτού μονοπατιού, αλλά και η γενική υποδομή του, πληροί τα πλαίσια που ορίζει το πρότυπο της European Ramblers Association (ERA), που συγκεντρώνει 33 εθνικές ομοσπονδίες ευρωπαϊκών χωρών και με περίπου 3 εκατ. μέλη. 

Τμήμα 1: Στεμνίτσα-Δημητσάνα
Χρόνος: 5 ώρες | Μήκος: 12.5 χλμ
Η έναρξη του μονοπατιού είναι στη Στεμνίτσα, το χωριό των χρυσοχόων και έδρα της Γερουσίας των Πελοποννησίων το 1821, σημείο σύγκλισης πολλών άλλων διαδρομών και μονοπατιών.

Τμήμα 2: Δημητσάνα-Ζυγοβίστι
Χρόνος: 2 ώρες | Μήκος: 4,2 χλμ.
Το τμήμα Δημητσάνα-Ζιγοβιστι ανεβαίνει από την κοιλάδα του Λούσιου στις παρυφές ενός δάσους από έλατα. Ξεκινά από τη Δημητσάνα και περνά δίπλα σε πολλά σημαντικά ιστορικά κτίρια, όπως η Βιβλιοθήκη.

Τμήμα 3: Ζυγοβίστι-Ελάτη
Χρόνος: 5 ώρες | Μήκος: 14,9 χλμ.
Μετά το Ζυγοβίστι υπάρχει η παλιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και η Πίσω Βρύση, από όπου ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί στο Χωράφι του Παπά, όπου δεσπόζει ο Άγιος Γεώργιος, ξωκλήσι-φύλακας της ομώνυμης πηγής.

Τμήμα 4: Ελάτη-Βυτίνα
Χρόνος: 2 ώρες 30′ | Μήκος: 8,5 χλμ.
Η διαδρομή κατεβαίνει από την Ελάτη στην κοίτη του Μυλάοντα, όπου συναντά το παρόχθιο μονοπάτι. Ακολουθώντας το καλά σημαδεμένο ίχνος οι περιπατητές περνούν δίπλα από τη μεγάλη υδρομάστευση στις Πηγές Πυργακίου και μετά την πετρόχτιστη βρύση Μακρίνου.

Τμήμα 5: Βυτίνα-Νυμφασία
Χρόνος: 2 ώρες | Μήκος: 5,6 χλμ.
Μετά από ανάπαυση και ανεφοδιασμό στη Βυτίνα, συνεχίζει προς Νυμφασία. Βαδίζοντας 850μ. σε άσφαλτο, υπάρχει η Παλιά Βυτίνα, από όπου αρχίζει το μονοπάτι που φτάνει στα Μαύρα Λιθάρια.

Τμήμα 6: Νυμφασία-Μαγούλιανα
Χρόνος: 3 ώρες 30′ | Μήκος: 8,9 χλμ.
Βγαίνοντας από τη Νυμφασία, η διαδρομή δανείζεται ένα δρομάκι που χώνεται μέσα σε ωραίο δρυοδάσος, μέχρι το ξεκίνημα του μονοπατιού, που κατηφορίζει προς το γεφύρι της Κερνίτσας. Από το γεφύρι ανεβαίνει κανείς μέχρι τη Μονή Κερνίτσας, μεγάλο μοναστικό συγκρότημα φωλιασμένο.

Τμήμα 7: Μαγούλιανα-Βαλτεσινίκο
Χρόνος: 2 ώρες 30′ | Μήκος: 6,6 χλμ.
Τα Μαγούλιανα διασχίζονται από μικρά δρομάκια που φτάνουν στο μεγάλο διάσελο δυτικά του χωριού, θέση της διασταύρωσης προς Λάστα και σημείο ευρείας θέας, κυκλωμένο από πέτρινα αλώνια.

Τμήμα 8: Βαλετσινίκο-Λαγκάδια
Χρόνος: 5 ώρες | Μήκος: 13,9 χλμ.
Από την πλατεία στο Βαλτεσινίκο, φτάνει κανείς δίπλα από το εντυπωσιακό πετρόχτιστο σχολείο και βγαίνει στον ανώτερο περιφερειακό του χωριού, θέση ανοιχτής θέας όλων των βόρειων λεκανών.

Η περιοχή του Δυτικού Μαινάλου, που βρίσκεται στα ανατολικά τμήματα των Γορτυνιακών Βουνών και στη χαράδρα του Λούσιου, είναι μια ορεινή περιοχή, το ανάγλυφο είναι ήπιο, με εξαίρεση τη χαράδρα του Λούσιου, όπου τα ρήγματα και η διάβρωση έχουν διαμορφώσει μεγάλες ασβεστολιθικές ορθοπλαγιές και τα ελατοδάση καλύπτουν όλο το Δυτικό Μαίναλο και τη ζώνη του Βαλτεσινίκου, ενώ αντίθετα τα βουνά πάνω από τα Λαγκάδια είναι γυμνά. Η χαράδρα του Λούσιου έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία βλάστησης και τοπίων, αποτέλεσμα της μορφολογίας και της έντασης της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η Γορτυνία είναι ορεινή και τραχιά και έτσι διαθέτει σημαντικά φυσικά περιουσιακά στοιχεία – κυρίως πηγές νερού, δασικών πόρων και κτηνοτροφίκές περιοχές- και αποτελεί καταφύγιο για πολλές μορφές ζωής. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραμέτρους, η πάγια κατοίκηση σε μικρές πόλεις ή χωριά έχει συμπληρωθεί σε ταραγμένους καιρούς από τα κύματα των πληθυσμών που αναζητούν την ασφάλεια.


Website: menalontrail.eu
Email: info@menalontrail.eu

  

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024