Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςFocus σε ένα ΘέμαΗ Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού αθλητικού τουρισμού

Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού αθλητικού τουρισμού

Οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί κατά την περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου είναι η βασική προϋπόθεση για χειμερινή αθλητική προπόνηση ξένων ομάδων και αθλητών στην Κύπρο.

Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί ένα πολυδιάστατο τμήμα αγοράς με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και σημαντική αγοραστική δύναμη. Πρόκειται για την πιο ταχέως αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού διεθνώς. Υπολογίζεται ότι μεταξύ του 2017-2021, το αθλητικό τουριστικό προϊόν θα έχει μια ανοδική πορεία ανάπτυξης, της τάξης του 41% ετησίως.

Η παγκόσμια τουριστική οικονομία ανέρχεται στα 3,2 τρισ. δολ. Το μερίδιο του αθλητικού τουρισμού ανέρχεται στα 250-375 δισ. δολ., δηλαδή γύρω στο 10%.

Οι εντυπωσιακοί αυτοί αριθμοί παρουσιάστηκαν, ανάμεσα σε άλλα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, στο πρώτο στο είδος του Συνέδριο για τον Αθλητικό Τουρισμό, το οποίο συνδιοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Φεβρουάριο στην πρωτεύουσα από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και  τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

Το συνέδριο φιλοξένησε κορυφαίους ομιλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία του συγκεκριμένου τουριστικού κλάδου και ανέδειξαν τις μεγάλες προοπτικές της Κύπρου για να καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς Αθλητικού Τουρισμού.

Πέραν των 300 στελεχών από τους τομείς του αθλητισμού  και της τουριστικής βιομηχανίας συμμετείχαν στο συνέδριο. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις τελευταίες τάσεις και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι κυπριακές επιχειρήσεις από την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, καθώς και για τα κίνητρα που προσφέρει ο ΚΟΤ και ο ΚΟΑ προς την κατεύθυνση αυτή. Πετυχημένα παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών του εξωτερικού που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, έδωσαν ερεθίσματα και ιδέες για νέες  επενδύσεις στην Κύπρο.

Αντιλαμβανόμενοι την τεράστια σημασία και τις προοπτικές για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στο νησί, ειδικότερα σε σχέση με την αντιμετώπιση της εποχικότητας του τουριστικού ρεύματος κατά την περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου, ως ΚΟΤ έχουμε στελεχώσει τον Οργανισμό με έμπειρο και κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό που ασχολείται αποκλειστικά με την ανάπτυξη και προβολή του εν λόγω προϊόντος.

Έχει ήδη παρατηρηθεί για τις χρονιές 2016-2017, μια εκπληκτική αύξηση του τομέα στην Κύπρο, της τάξης του 40%.

Οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί κατά την περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου είναι η βασική προϋπόθεση για χειμερινή αθλητική προπόνηση ξένων ομάδων και αθλητών στην Κύπρο: ήπιες θερμοκρασίες, περιορισμένη βροχόπτωση, η οποία συνήθως κάνει την εμφάνιση της αργά τα απογεύματα, πολύωρη ηλιοφάνεια και απουσία ισχυρών ανέμων που εμφανίζονται σε ανταγωνιστικούς προορισμούς, οι οποίοι βρέχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό π.χ. Κανάριοι νήσοι.

Πέραν των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, η Κύπρος παρουσιάζει τέτοια γεωμορφολογία που επιτρέπει γρήγορη εναλλαγή στο τοπίο. Στη διάρκεια μιας σύντομης διαδρομής, κάποιος μπορεί να βρεθεί από το βουνό στην παραλία. Το χαρακτηριστικό αυτό αποτελεί πόλο έλξης για αθλήματα που διεξάγονται στη φύση όπως: η ποδηλασία, ο μαραθώνιος, το τρίαθλο και η αναρρίχηση.

Αποτελεί άλλωστε κοινή παραδοχή ακόμα και από ανταγωνιστές του προορισμού που έλαβαν μέρος στο συνέδριο, πως η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εναλλακτικό προορισμό για αθλητικό τουρισμό και ειδικότερα για ποδηλατικό τουρισμό, από αυτούς της Μαγιόρκας και των Κανάριων νήσων, οι οποίοι έχουν φτάσει πλέον στο όρια των δυνατοτήτων τους.

Στα πιο πάνω έρχονται βεβαίως να προστεθούν η άριστη προσβασιμότητα από πολλές πόλεις της βόρειας κυρίως Ευρώπης, η κυπριακή φιλοξενία, αλλά και η μεσογειακή κουζίνα.

Τα πλεονεκτήματα της Κύπρου τονίζονται και προβάλλονται με στοχευμένες ενέργειες, όπως για παράδειγμα με τη συμμετοχή σε εξειδικευμένες τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό, τη φιλοξενία εξειδικευμένων δημοσιογράφων, τη διοργάνωση ταξιδιών εξοικείωσης για αθλητικούς παράγοντες, κ.ά. Παράλληλα προωθούνται ενέργειες για τη βελτίωση της οργάνωσης του προσφερόμενου προϊόντος, ειδικότερα σε σχέση με την ποδηλασία, που αποτελεί άθλημα προτεραιότητας.


Cyprus Women’s Cup.

Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις επαναλαμβανόμενες αθλητικές διοργανώσεις που έχουν προοπτική να καθιερωθούν ως ετήσιοι θεσμοί. Μερικές από αυτές έχουν, με τη στήριξη του ΚΟΤ, εξελιχθεί σε αναγνωρίσιμα brands στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Cyprus Women’s Cup, το οποίο πραγματοποιήθηκε και φέτος με τη συμμετοχή 12 Εθνικών Ομάδων γυναικείου ποδοσφαίρου. Οι αγώνες μεταδίδονταν για πρώτη φορά διαδικτυακά (live streaming), ενώ υπήρξαν αναφορές σε μέσα του εξωτερικού, όπως στις ιστοσελίδες της Barcelona και της Atletico Μαδρίτης, αφού σκόρερ στον τελικό μεταξύ Ισπανίας και Ιταλίας ήταν αθλήτριες των εν λόγω ομάδων.

Επίσης ο ποδηλατικός αγώνας Sunshine Cup πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία. Ο αγώνας έχει πλέον καθιερωθεί και προσελκύει την αφρόκρεμα των αθλητών ορεινής ποδηλασίας και σε αυτόν συμμετέχουν ολυμπιονίκες, παγκόσμιοι και πανευρωπαϊκοί πρωταθλητές. Κατά τη διάρκεια του φετινού αγώνα έχουν παραχθεί τρεις προωθητικές ταινίες για την καλύτερη προβολή της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί το 2019.

Ο ΚΟΤ πιστεύει, λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία ανάπτυξη του τομέα διεθνώς, αλλά και τα ισχυρά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει το νησί, πως ο αθλητικός τουρισμός παρουσιάζει εξαιρετικές επιχειρηματικές ευκαιρίες για να προσφερθεί ένα ακόμα πιο ολοκληρωμένο προϊόν. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού δηλώνει έτοιμος να στηρίξει τη δημιουργία μηχανισμών συνεργασίας μεταξύ του ακαδημαϊκού, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα αποτελέσουν τη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.

Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από το Sunshine Cup.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024