Τελευταία νέα

Θαμπά Αστέρια

Θαμπά Αστέρια
του Δρ. Δημήτρη Κούτουλα

Με εντελώς παράδοξο τρόπο εκτυλίσσεται εδώ και τρία χρόνια η προσπάθεια της τουριστικής ηγεσίας για την εισαγωγή του νέου συστήματος κατάταξης ξενοδοχείων σε κατηγορίες αστεριών. Η αντικατάσταση του παλιού συστήματος των τάξεων ήταν βεβαίως επιβεβλημένη. Ωστόσο, κατά την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος από το 2001 αναδείχθηκαν σωρεία προβλημάτων.

Το σκεπτικό της σχετικής απόφασης ήταν να εισαχθεί μια πιστοποίηση ξενοδοχείων, η οποία θα χρησιμοποιεί τα διεθνώς καθιερωμένα αστέρια ως σύμβολα κατάταξης και θα ενημερώνει τον καταναλωτή με αξιόπιστο τρόπο για το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει κάθε ξενοδοχείο. H τότε τουριστική ηγεσία έκρινε ότι το νέο σύστημα δεν μπορούσε να υλοποιηθεί από τον EOT, ο οποίος είχε την ευθύνη εφαρμογής του παλιού συστήματος των τάξεων. Έτσι προτιμήθηκε η ανάθεση του έργου σε ειδικούς φορείς πιστοποίησης μέσω σχετικού διαγωνισμού του EOT.

Όμως ούτε αυτή η λύση προχώρησε. Tο 2003 και μετά την παρέλευση δύο ετών διεκόπη ο διαγωνισμός από τον EOT χωρίς να αξιολογηθούν οι κατατεθείσες προσφορές. Tο Σεπτέμβριο του ίδιου έτους αποφασίστηκε από πλευράς Υπουργείου Ανάπτυξης η αυτοκατάταξη των μονάδων από τους ίδιους τους ξενοδόχους ως λύση ανάγκης ενόψει των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων. Tο διαφαινόμενο γραφειοκρατικό μαρτύριο των ξενοδόχων αποσοβήθηκε, εντούτοις, τον Απρίλιο του 2004 από τη νέα πολιτική ηγεσία, η οποία απλοποίησε τη σχετική διαδικασία αυτοκατάταξης.

Έτσι ξεκίνησε με εντελώς ανορθόδοξο τρόπο μια διαδικασία, η οποία θα έπρεπε να αποτελέσει καταλύτη για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ο ξενοδοχειακός κλάδος της χώρας. Aντ’ αυτού υπάρχει ο κίνδυνος να απαξιωθεί το νέο σύστημα κατάταξης στα μάτια των Ελλήνων και ξένων καταναλωτών και τουριστικών επαγγελματιών προτού καν εφαρμοστεί στην πράξη.

Ιδιαίτερα κρίσιμο για την επιτυχία του νέου συστήματος θα είναι το προσεχές δεκαοκτάμηνο, μέχρι δηλ. να αρχίσει ο έλεγχος της αυτοκατάταξης των ξενοδοχείων από φορείς πιστοποίησης. Σε αυτό το διάστημα τα ξενοδοχεία θα φέρουν τα αστέρια που δήλωσαν χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Είναι αρκετή η κατάχρηση από μερικούς μόνο ξενοδόχους για να υπονομευτεί εξαρχής το κύρος του εθνικού συστήματος κατάταξης.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι ειδικοί φορείς πιστοποίησης θα οριστούν εντός του 2005, ώστε να ξεκινήσουν το έργο τους από τις αρχές του 2006. Προς το παρόν δεν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος επιλογής τους, ωστόσο διαφαίνεται ότι σε αυτήν τη διαδικασία θα διεκδικήσει ρόλο και το ΞΕΕ με δικό του μηχανισμό πιστοποίησης. Αυτό θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή στάσης των ξενοδόχων, οι οποίοι αντιμετώπισαν με επιφύλαξη ή ακόμη και με άρνηση το νέο σύστημα κατάταξης που θεσμοθετήθηκε το 2002.

Στη συνέχεια αυτού του άρθρου θα αναλυθούν μερικές πτυχές της «αστεροποίησης» η οποία αναμένεται να μας απασχολήσει εντόνως τα επόμενα δύο χρόνια.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024