Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΑνοιχτή ΓραμμήΑπόψειςΕισαγωγή για τουριστικές ανώτατες σπουδές, με βαθμό 2,37 έως 4,03 !!! Και όμως θέλουμε ποιοτικό τουρισμό !!!του Γιάννη Πατέλλη*

ΑπόψειςΕισαγωγή για τουριστικές ανώτατες σπουδές, με βαθμό 2,37 έως 4,03 !!! Και όμως θέλουμε ποιοτικό τουρισμό !!!του Γιάννη Πατέλλη*

Απόψεις
Εισαγωγή για τουριστικές ανώτατες σπουδές, με βαθμό 2,37 έως 4,03 !!!
Και όμως θέλουμε ποιοτικό τουρισμό !!!
του Γιάννη Πατέλλη

Όταν προ ημερών συζητούσα με μια φίλη για την κόρη της που θέλει να σπουδάσει τουριστικά στη Λοζάννη, γεμάτη αγωνιά μου εξηγούσε πόσο δύσκολα είναι να την δεχτούν. Γεμάτη σκεπτικότητα μου ανέφερε ότι η κόρη της ξέρει γαλλικά, αγγλικά, φλαμανδικά -αφού ζουν στις Βρυξέλλες- ισπανικά και είναι μια πολύ καλή μαθήτρια, με βαθμό από τους υψηλότερους. Της ζητούσαν και πρακτική εξάσκηση και βέβαια διάφορα τεστ και συνεντεύξεις.

Δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο, τα ίδια ζητούν σ’ όλες τις σχολές της Ελβετίας. Να μπεις να σπουδάσεις τουριστικά στην Λοζάννη, η στο Σεντ Γκαλεν, είναι το ίδιο δύσκολο όσο να σπουδάσεις μηχανικός, δικηγόρος κλπ. Αναφέρομαι για σπουδές σε ανώτερες που εδώ τις λέμε ανώτατες σχολές, και που τώρα πια εκφράζονται στην χώρα μας με ΤΕΙ και ΑΕΙ. Δεν μιλάμε για κατώτερες σπουδές στον τουριστικό κλάδο για σερβιτόρους, μάγειρους κλπ., που και για αυτά η δυσκολία είναι αρκετά μεγάλη για να σε δεχθούν ανάλογες σχολές του εξωτερικού. Την ίδια μέρα με μεγάλη περιέργεια διάβασα τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων στην χώρα μας. Λοιπόν, γεμάτος έκπληξη διάβασα τα αποτελέσματα των εξετάσεων που και τα μεταφέρω.

Οι ανώτερες βάσεις εισακτέων για αλλά επαγγέλματα σε ΤΕΙ ξεκινάγανε από 15821 Μόρια και Γενική Βαθμολογία 14,21, και ανάλογα την ειδικότητα κλιμακώνονται προς τα κάτω. Οι βάσεις για τουριστικές σπουδές διαμορφώθηκαν ως εξής:

Τουριστικές επιχειρήσεις ΤΕΙ Πάτρας
Μόρια 8440,
Γενική Βαθμολογία Πρόσβασης 7,35 και
Aθροισμα Μαθημάτων Αυξ. Βάρους 13,2

Τουριστικά Επαγγέλματα Ρόδου
Μόρια 7917
Γενική Βαθμολογία Πρόσβασης 6,7 και
Aθροισμα Μαθημάτων Αυξ. Βάρους 10,1

Τουριστικές Επιχειρήσεις ΤΕΙ Πειραιά
Μόρια 7894
Γενική Βαθμολογία Πρόσβασης 7,78 και
Aθροισμα Μαθημάτων Αυξ. Βάρους 4,

Τουριστών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Ηπείρου
Μόρια 4984
Γενική Βαθμολογία Πρόσβασης 4,44 και
Aθροισμα Μαθημάτων Αυξ. Βάρους 4,6.!!!!!!!

Και τώρα έρχεται η αποκορύφωση, για σπουδές που θα σας δώσουν δίπλωμα εφάμιλλο των αντιστοιχών σχολών εξωτερικού και έτσι θα συνεισφέρετε στην ποιοτική αναβάθμιση του ποιοτικού τουρισμού της Ελλάδος, χρειάζεστε:

4423 Μόρια στο ΤΕΙ Λαμίας,
4214 Μόρια στο ΤΕΙ Λάρισας,

3784 Μόρια στο ΤΕΙ Ηρακλείου, και

3755 Μόρια στο ΤΕΙ Αγ. Νικολάου,

με Γενική Βαθμολογία Πρόσβασης από 4,0 μέχρι 2,34 και Aθροισμα Μαθημάτων Αυξ. Βάρους από 4,6 μέχρι 3,7!!!!!! Πανελλήνιο ρεκόρ!!!! Δεν χρειάζεται να ξέρετε τίποτα.

Αυτές οι βάσεις αφορούν περίπου 1500 φοιτητές τουριστικού κλάδου, που εισάγονται στις αντίστοιχες σχολές και που ο πιο καλός πήρε 9,5. Αν ίσχυε το παλιό σύστημα ούτε επανεξεταστείς δεν θα έμενε, ούτε απολυτήριο δεν θα έπαιρνε. Στην ίδια τάξη οπωσδήποτε.

Και διερωτάται κανείς, δηλαδή αυτοί οι δυστυχισμένοι καθηγητές θα πάρουν μαθητές του δυο και του τρία και θα τους κάνουν στελέχη τουριστικών επιχειρήσεων, μάνατζερ, ειδικούς, θα τους μάθουν και ξένες γλώσσες και θα τους κάνουν σημαιοφόρους της προσπάθειας για ποιοτικό τουρισμό; Θαυματοποιοί είναι;

Και αυτοί οι δυστυχισμένοι φοιτητές που πάνε; Σαν απόφοιτοι με τι προσόντα θα διεκδικήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια θέση; Ποια η ανταγωνιστική τους δύναμη; Και με αυτά τα στελέχη θα πετύχουμε αυτό που όλοι θέλουμε  ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.

Από την άλλη μεριά οι νέοι προτιμούν να γίνουν στρατιωτικοί η αστυνομικοί όπως έδειξαν αυτές οι εξετάσεις, παρά να ακολουθήσουν το μέλλον της χώρας που συμβαδίζει με τον τουρισμό. Λέτε να ξέρουν περισσότερα;.

*Ο κ. Γιάννης Πατέλλης είναι τέως Πρόεδρος του ΕΟΤ

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024