Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΑφιέρωμαΗ αγορά της θαλασσοθεραπείας όλο και μεγαλώνει αποτελώντας πλέον ένα δυναμικό προϊόν

Η αγορά της θαλασσοθεραπείας όλο και μεγαλώνει αποτελώντας πλέον ένα δυναμικό προϊόν

Η αγορά της θαλασσοθεραπείας όλο και μεγαλώνει αποτελώντας πλέον ένα δυναμικό προϊόν

Η αγορά της θαλασοθεραπείας έχει απασχολήσει τους έλληνες τουριστικούς επαγγελματίες, είτε ως ξενοδόχους με τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, είτε ως τουριστικούς πράκτορες μιας και αποτελεί μια νέα τάση. Αναμφισβήτητα η αγορά είναι μεγάλη και ενδιαφέρουσα, γεγονός που το έχουν συνειδητοποιήσει αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις έχοντας επενδύσει σε αυτό τον κλάδο. Παράδειγμα είναι η Aldemar, που πρωτοξεκίνησε τη θαλασσοθεραπεία στην Ελλάδα, και έχει συνεχίσει και σε δεύτερη επένδυση στην Πελοπόννησο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Μεγάλη Βρετανία οι πελάτες της θαλασοθεραπείας είναι 52% γυναίκες και 48% άνδρες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι 36 χρόνων, αρκετά νεότερος από αυτών στις ΗΠΑ. Το μέσο εισόδημα του τουρίστα της θαλασοθεραπείας είναι 30.500 λίρες Αγγλίας, ποσό που είναι υψηλότερο από το μέσο εισόδημα του απλού τουρίστα.

Ένας στους τρεις Βρετανούς (35%) έχει επισκεφθεί ένα κέντρο θαλασσοθεραπείας τους τελευταίους 12 μήνες, και ένας στους πέντε κατοίκους των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας του International SPA Association. Το 35% όμως της Μεγάλης Βρετανίας αντιπροσωπεύει 20,9 εκατ. ανθρώπους, οι οποίοι είναι συνηθισμένοι σε αυτή τη διαδικασία και ευχαρίστως θα ήθελαν να έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τέτοιους χώρους και κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Τα κριτήρια για το ποιο κέντρο θαλασσοθεραπείας θα επισκεφθούν οι Βρετανοί τα κατέταξαν με την ακόλουθη σειρά:

  • Τοποθεσία και άνεση πρόσβασης
  • Φιλικό προσωπικό
  • Τιμή

Η γνώμη των Βρετανών για τους χώρους θαλασσοθεραπείας είναι ότι είναι ‘ένας χώρος για ξεκούραση’, με σκορ 8,6 στα 10, ‘το spa με κάνει να νοιώθω καλύτερα’, ‘το spa κάνει καλό στο σώμα μου’, ‘μου αρέσει να περιποιούνται γυναίκες’, και ‘το spa είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίζω το άγχος’.

Τι είναι όμως ακριβώς θαλασσοθεραπεία;

Ο όρος ακούγεται συχνά τα τελευταία χρόνια, και έχει κάπως γίνει μόδα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χρησιμοποιείται λανθασμένα.
Ο όρος «Θαλασσοθεραπεία» διατυπώθηκε το 1967, από τον γιατρό Bonnardiere, παρά το γεγονός ότι η θαλασσοθεραπεία αναφέρεται στα αρχαία κείμενα του Ιπποκράτη που σύστηνε την χρήση θαλασσινού νερού για εξωτερικές αλλά και εσωτερικές θεραπείες.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς «Θαλασσοθεραπεία είναι η αγωγή που χρησιμοποιεί σαν θεραπευτικό μέσο το θαλασσινό νερό αλλά και παρασκευάσματα που περιέχουν θαλάσσιους οργανισμούς, κυρίως φύκη». Η θαλασσοθεραπεία δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο κοντά στο θαλασσινό νερό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της ουσιαστικής εφαρμογής της μόνο σε ξενοδοχεία που είναι παραθαλάσσια.

Καλό είναι να γνωρίζουμε όταν προτείνουμε στους πελάτες μας να κάνουν κάποια κούρα θαλασσοθεραπείας σε ένα από τα γνωστά ξενοδοχεία που προσφέρει τέτοιες εγκαταστάσεις ότι το θαλασσινό νερό περιέχει περισσότερα από 60 μεταλλικά άλατα και ένα πολύ μεγάλο αριθμό ιχνοστοιχείων. Παράλληλα με τα ανόργανα άλατα το περιέχει και βιογενούς προέλευσης μεταβολίτες που απελευθερώνονται από τους θαλάσσιους οργανισμούς κατά την διάρκεια της ζωής τους ή μετά τον θάνατο τους.

Παρά το γεγονός ότι οι ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού ήταν γνωστές από πολύ παλαιά, μόνο τον τελευταίο αιώνα παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για την εναλλακτική αυτή μέθοδο θεραπείας, καθώς επιστημονικές μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν τις περιστασιακές εμπειρίες και μαρτυρίες. Οι αντισηπτικές, και αντιβιοτικές δράσεις του θαλασσινού νερού είναι αποδεδειγμένες και μάλιστα έχουν αποδοθεί και σε συγκεκριμένα συστατικά του. Οι δράσεις αυτές παρουσιάζουν εποχιακή διακύμανση εμφανίζοντας το μέγιστο τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ιδιότητες του θαλασσινού νερού είναι πολύ ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες και καταστρέφονται όταν θερμανθεί στους 45ο C για 1 ώρα, ενώ σε θερμοκρασία δωματίου μπορούν να διατηρηθούν επί 3 μήνες. Η γρήγορη παροχή του νερού από τη θάλασσα στο κέντρο θαλασσοθεραπείας αποτελεί βασικό παράγοντα της επιτυχημένης εφαρμογής ενός προγράμματος θαλασσοθεραπείας.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024