Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΑφιέρωμαΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 2002/91/ECΕυκαιρία Εξοικονόμησης Ενέργειας για τα Ελληνικά Ξενοδοχεία

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 2002/91/ECΕυκαιρία Εξοικονόμησης Ενέργειας για τα Ελληνικά Ξενοδοχεία

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 2002/91/EC
Ευκαιρία Εξοικονόμησης Ενέργειας για τα Ελληνικά Ξενοδοχεία

H Ευρωπαϊκή Οδηγία 2002/91/ EC θα αποτελέσει μια σημαντική εξέλιξη στην τομέα των ξενοδοχείων, καθώς η Ελλάδα καλείται το αργότερο μέχρι τις 04/01/2006 να την εντάξει στην ελληνική νομοθεσία.

Η συγκεκριμένη οδηγία ουσιαστικά αποτελεί μια δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στην ορθολογική χρήση ορυκτών καυσίμων , τα οποία περιλαμβάνουν προϊόντα πετρελαίου, φυσικό αέριο και στερεά καύσιμα. Κύρια επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η δυνατότητα να επηρεάζει την παγκόσμια αγορά ενέργειας και κατα συνέπεια την μεσομακροπρόθεσμη ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των κρατών μελών.

Στόχος της οδηγίας 2002/91/ EC είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων εντός της Κοινότητας λαμβάνοντας υπόψη εξωτερικές κλιματολογικές και τοπικές συνθήκες, κλιματικές απαιτήσεις των εσωτερικών χώρων, θερμικά χαρακτηριστικά του κτιρίου, εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού, αερισμό, συστήματα σκίασης και ηλιακής προστασίας.

Προς αυτόν λοιπόν το προσανατολισμό η ευρωπαϊκή οδηγία θεσπίζει απαιτήσεις που αφορούν το γενικό πλαίσιο για μια μεθοδολογία υπολογισμού της ολοκληρωμένης ενεργειακής απόδοσης κτιρίων.Θα πρέπει να συνεκτιμά την ποσότητα ενέργειας που πράγματι καταναλώνεται ή εκτιμάται ότι ικανοποιεί τις διάφορες ανάγκες που συνδέονται με την συνήθη χρήση του κτιρίου. Η ποσότητα αυτή υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη τη μόνωση,το φυσικό φωτισμό, συστήματα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συστήματα θέρμανσης και ψύξης, επίδραση γειτονικών κατασκευών. Οι διάφοροι υπολογισμοί εξειδικεύονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες κτιρίων, τέτοια κατηγορία είναι τα ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Πέρα από το τρόπο υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, η οδηγία επιβάλει για νέα και υφιστάμενα κτίρια που ανακαινίζονται, απαιτήσεις ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης. Η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων θα βασίζεται σε πρότυπα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τυποποίησης ( CEN ).

Τα κύρια στοιχεία εφαρμογής της οδηγίας είναι η υπολογιστική μεθοδολογία ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων,θέσπιση ορίων ενεργειακής απόδοσης των νέων κτιρίων,των υφιστάμενων στα οποία γίνεται ανακαίνιση μεγάλης κλίμακας. Ενεργειακή πιστοποίηση των κτιρίων υπό ανέγερση, προς πώληση, έλεγχος των λεβήτων και των συστημάτων κλιματισμού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ

Ομάδα Γενικών Προτύπων

Ομάδα 1 : Πρότυπα σχετικά με τον υπολογισμό της συνολικής χρήσης ενέργειας στα κτίρια.

Ομάδα 2 : Πρότυπα σχετικά με την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Ομάδα Υποστηρικτικών Προτύπων

Ομάδα 3 : Πρότυπα σχετικά με τον υπολογισμό της κατανάλωσης ενέργειας

Ομάδα 4 : Πρότυπο σχετικά με τον υπολογισμό των ενεργειακών απαιτήσεων των κτιρίων

Ομάδα 5 : Υποστηρικτικά Πρότυπα που καλύπτουν τις κατηγορίες της θερμικής συμπεριφοράς δομικών στοιχείων,αερισμού και διείσδυσης αέρα, υπερθέρμανση και σκιασμός, εσωτερικές και κλιματικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα πρότυπα οι χώρες πρέπει να ταξινομήσουν τα κτίριά τους είτε με βάση μια θεωρητική διαδικασία ( asset ) είτε με βάση τη πραγματική τους ενεργειακή κατανάλωση ( operational ).

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Από τα σημαντικότερα μέτρα που εισάγει η οδηγία είναι η ενεργειακή πιστοποίηση των κτιρίων, η οποία θα είναι δεκαετούς διάρκειας κατα ανώτατο όριο. Σύμφωνα με την Οδηγία το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης περιλαμβάνει τιμές αναφοράς, ώστε να επιτρέπει στους καταναλωτές να συγκρίνουν και να αξιολογούν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους , η οδηγία θα έχει μεταφερθεί στην Ελληνική Νομοθεσία η συγκεκριμμένη οδηγία, λαμβάνοντας υπόψη και το περιοχόμενο τπυ Σχεδίου ΚΟΧΕΕ.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο τουρισμός αποτελεί αποτελεί μία από τις βιομηχανίες, οι δραστηριότητες της οποίας επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τουρισμού εντοπίζονται κυρίως στην εκπομπή αερίων που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματολογικές αλλαγές.

Τα ξενοδοχεία, σαν ξεχωριστή κατηγορία κτιρίων, εμφανίζουν από τις μεγαλύτερες τιμές ενεργειακής κατανάλωσης. E νδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα οι τιμή υπολογίζεται στις 280 kWh / m 2. Κύριο χαρακτηριστικό των περισσοτέρων ξενοδοχείων, είναι ότι κτίστηκαν στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, με χαμηλά στανταρντ όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας. Συνέπεια αυτού είναι να εμφανίζουν με τα σημερινά δεδομένα πολύ υψηλή ενεργειακή κατανάλωση με άμεσα αποτελέσματα στην ποίοτητα των εσωτερικών κλιματικών συνθηκών.

Ένα σημείο το οποίο πρέπει να τονιστεί είναι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στο Πρωτόκολλο του Κιότο παράλληλα με επενδύσεις που γίνονται από τα ξενοδοχεία. Έχοντας υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη, σε ετήσια βάση,να μην υπερβαίνει συγκεκριμένες τιμές εκπομπής CO 2. Σε περίπτωση υπέρβασης αυτών των τιμών, θα πληρώνει πρόστιμο 50 – 100 $ για κάθε τόνο πάνω από τις επιτρεπόμενες τιμές. Παράλληλα γίνονται επενδύσεις από πολλά ξενοδοχεία σε υποσταθμούς της ΔΕΗ. Το κόστος λοιπόν είναι διπλό. Κόστος σε επένδυση υποσταθμών της ΔΕΗ, οι οποίοι αυξάνουν τις εκπομπές CO 2, ενώ παράλληλα το κόστος από τα πρόστιμα από τις υπερβάσεις στις εκπομπές CO 2 θα μετακυλύονται στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2002/91/ EC προσφέρει ουσιαστικές προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, καθώς δίνονται ευκαιρίες ουσιαστικών επενδύσεων στα ελληνικά ξενοδοχεία. Η μεγάλη πρόκληση για τον ξενοδόχο είναι η δημιουργία των κατάλληλων κλιματικών συνθηκών μέσα στους χώρους των ξενοδοχείων, όπως δωμάτια, χώροι εστίασης και συνεδριακοί χώροι. Η δημιουργία και διατήρηση του κατάλληλου κλίματος στοχεύει στη δημιουργία της ιδανικής θερμοκρασίας του χώρου σε συνάρτηση με την κατάλληλη υγρασία, καθαρότητα και ανανέωση του αέρα.

Με τη συγκεκριμμένη οδηγία τα ξενοδοχεία θα ταξινομούνται σύμφωνα με την ενεργειακή του απόδοση. Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης θα αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής, κυρίως από τουρίστες που προέρχονται από χώρες που εφαρμόζεται ήδη η συγκεκριμμένη οδηγία.

Είναι αλήθεια ότι οι έλληνες ξενοδόχοι έχουν από μακρόν αντιληφθεί τη σημαντικότητα της μείωσης του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων τους μέσα από την περιστολλή διάφορων δαπανών. Σημαντική μείωση λειτουργικού κόστους μπορεί να γίνει εφικτή κυρίως με την εξοικονόμιση ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία αποτελεί το έναυσμα για ουσιαστικές επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας στις ξενοδοχειακές μονάδες, όντας από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην ελληνική τουριστική βιομηχανία και κατ’ επέκταση στην ελληνική οικονομία. Αυτές οι επενδύσεις μπορουν να συμβάλουν ως και 60% στη μείωση τις ενεργειακής κατανάλωσης στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024