Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΤουριστική ΥποδομήEOT: Έμφαση στις προδιαγραφές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

EOT: Έμφαση στις προδιαγραφές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Σημαντική έλλειψη υποδομών για τουρίστες με αναπηρία διαπιστώθηκε σε πρόσφατη έρευνα που διενέργησε ο ΕΟΤ, αν και με προεδρικό διάταγμα προβλέπεται η ύπαρξη συγκεκριμένων υποδομών τόσο εντός όσο και εκτός […]

Σημαντική έλλειψη υποδομών για τουρίστες με αναπηρία διαπιστώθηκε σε πρόσφατη έρευνα που διενέργησε ο ΕΟΤ, αν και με προεδρικό διάταγμα<...> προβλέπεται η ύπαρξη συγκεκριμένων υποδομών τόσο εντός όσο και εκτός ξενοδοχείων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΤ Γιάννης Πατέλλης στην παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου “Για μια Ευρώπη προσβάσιμη σε τουρίστες με αναπηρία”, με εντολή του ΕΟΤ έγινε πρόσφατα έλεγχος σε τουριστικές εγκαταστάσεις της περιοχής της Αττικής, σε ξενοδοχεία, σε αρχαιολογικούς χώρους, και σε οργανωμένες παραλίες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου, οι οργανωμένες παραλίες της Αττικής δεν διαθέτουν τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις για ΑΜΕΑ, πλην όμως οι μισθώτριες εταιρίες είναι υποχρεωμένες από τη σύμβαση να κατασκευάσουν έργα για την πρόσβαση και διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία μέχρι το 2004.

Επίσης, από τα υφιστάμενα ξενοδοχεία του Νομού Αττικής μόνο 15 διαθέτουν εγκαταστάσεις για ΑΜΕΑ. Ο λόγος είναι ότι τα ξενοδοχεία μέχρι το 1987 δεν υποχρεούντο να έχουν εγκαταστάσεις για ΑΜΕΑ. Από το 1987 και μέχρι της έκδοσης του ΠΔ 43/Α/7-3-2002 υποχρεούντο να έχουν εγκαταστάσεις για ΑΜΕΑ τα ξενοδοχεία ΑΑ`, Α` καθώς και Β` και Γ` άνω των 40 κλινών. Δεδομένου ότι τα ξενοδοχεία της Αττικής είναι επί το πλείστον κατασκευασμένα πριν το 1987 δεν έχει γίνει η ανάλογη πρόβλεψη. Για τα ξενοδοχεία που καταθέτουν μελέτη στον ΕΟΤ για ανακαίνιση ή επέκταση, καθώς και για νέα ξενοδοχεία γίνεται πρόβλεψη για ΑΜΕΑ σύμφωνα με το ΠΔ 43/2002.

Επίσης, στο ΠΔ 43/2002 περί κατάταξης των ξενοδοχείων σε κατηγορίες αστεριών και τεχνικών προδιαγραφών αυτών συμπεριλαμβάνονται προβλέψεις για άτομα με ειδικές ανάγκες (πχ. Προβλήματα όρασης, και ακοής) και για άτομα μειωμένης κινητικότητας, τόσο ως υποχρεωτικές τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές όσο και ως βαθμολογούμενα κριτήρια. Στο εν λόγω Π.Δ. συμπεριλαμβάνεται επίσης, και ειδικό παράρτημα με υποδείγματα εγκαταστάσεων για άτομα μειωμένης κινητικότητας.

Τεχνικές προδιαγραφές υποχρεωτικού χαρακτήρα προβλέπονται και στις κοινές υπουργικές αποφάσεις, που προδιαγράφουν τις εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής δηλ. τα Συνεδριακά Κέντρα, τα Κέντρα Θαλασσοθεραπείας, τα Κέντρα Υδροθεραπείας Ιαματικού Ύδατος κτλ. προκειμένου οι εγκαταστάσεις αυτές να υπαχθούν στον αναπτυξιακό νόμο και να λάβουν ειδικό σήμα λειτουργίας. Η πρώτη τέτοια κοινή υπουργική απόφαση χρονολογείται από το 1990.

Πρόσφατα, μετά από πρόταση του ΕΟΤ, με το νόμο για την Τουριστική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, συμπληρώθηκε ο ισχύων αναπτυξιακός νόμος ώστε η δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ σε υφιστάμενα ξενοδοχειακά καταλύματα να θεσπιστεί ως νέα μορφή αυτόνομα υπαγόμενης επένδυσης (εφόσον ο επενδυτής επιθυμεί να τη διακρίνει από την επένδυση εκσυγχρονισμού). Έτσι, τα απαιτούμενα για το σκοπό αυτό έργα μπορούν να αναληφθούν οποτεδήποτε (δεν ισχύει εν προκειμένω ο περιορισμός της 7ετίας ούτε η τήρηση της οροφής του ποσού των 4,5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό.

Ας σημειωθεί επίσης, ότι σύμφωνα με το ν. 3057/2002 και ειδικότερα τη διάταξη αυτού που αφορά στην ενίσχυση του εκσυγχρονισμού των ξενοδοχείων του νομού Αττικής με 3.000 ευρώ το δωμάτιο, επίκειται η έκδοση απόφασης υπουργού Ανάπτυξης που θα καθορίζει όλες τις σχετικές παραμέτρους, προϋποθέσεις και λεπτομέρειες για την εφαρμογή του προγράμματος αυτού. Μεταξύ δε των λεπτομερειών αυτών με την εν λόγω υπουργική απόφαση (σχέδιο της οποίας έχει ήδη καταρτίσει ο ΕΟΤ και υποβάλει αρμοδίως) θα καθορίζονται και τα στοιχεία, που θα αφορούν στα προβάσιμα σε άτομα με αναπηρίες δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους. Ειδικότερα προβλέπεται υποχρεωτική κατασκευή ενός προσβάσιμου δωματίου – πιλότου προκειμένου να επιδοτηθεί ξενοδοχείο 3 αστέρων και κάτω για ανακαίνιση στο Νομό Αττικής. Το μέτρο αυτό, με το νόμο για την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση έχει επεκταθεί και στους όμορους της Αττικής νομούς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΤ, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων για το παραπάνω μέτρο και ζητούν πληροφορίες για τη διαδικασία εφαρμογής του. Η εκτίμηση του ΕΟΤ είναι ότι το μέτρο αυτό θα αποδώσει και θα υπάρξει μία σημαντική αύξηση των ειδικών δωματίων της Αττικής.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024