Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΜη νόμιμα κρίθηκαν τα τέλη ελλιμενισμού των Μαρίνων Αλίμου, Ζέας, Φλοίσβου από το ΣτΕ

Μη νόμιμα κρίθηκαν τα τέλη ελλιμενισμού των Μαρίνων Αλίμου, Ζέας, Φλοίσβου από το ΣτΕ

Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει από το 1997 ανάμεσα στους πλοιοκτήτες των τουριστικών σκαφών αναψυχής και του ΕΟΤ, καθώς, επίσης, του Αναδόχου σχήματος ΕΤΑ κατέληξε για δεύτερη φορά στην κατά […]

Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει από το 1997 ανάμεσα στους πλοιοκτήτες των τουριστικών σκαφών αναψυχής και του<...> ΕΟΤ, καθώς, επίσης, του Αναδόχου σχήματος ΕΤΑ κατέληξε για δεύτερη φορά στην κατά κράτος νίκη των πλοιοκτητών και απέδειξε την ολιγωρία, και την αυθαιρεσία της διοίκησης, αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση του ΣΙΤΕΣΑΠ.

Το καινούργιο στοιχείο αυτής της απόφασης, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι το γεγονός ότι αυτή τη φορά το Συμβούλιο Επικρατείας, δεν χρειάστηκε ούτε καν να ασχοληθεί με την ουσία του θέματος, δεδομένου ότι το υπουργείο Ανάπτυξης αμέλησε προκλητικά τις θεσμικές του υποχρεώσεις να παραπέμψει, ως όφειλε, την Απόφαση περί των Τελών ελλιμενισμού στο ΦΕΚ.

“Επιπροσθέτως, τα ΕΤΑ προσπάθησαν να θεωρηθεί για το εν λόγω θέμα αναρμόδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να στείλουν τους πλοιοκτήτες στα πολιτικά δικαστήρια και με αυτό το τρόπο να τους αποκαρδιώσουν και να τους σύρουν σε μία άνευ όρων παράδοση στις παράνομες και αυθαίρετες αξιώσεις τους.

Ωστόσο, χάριν της επιμονής εκείνων των πλοιοκτητών που όχι μόνο δεν υπέκυψαν στους μύριους εκβιασμούς των ΕΤΑ, αλλά έμειναν πιστοί στις αντιλήψεις τους περί των θεσμών ενός σύγχρονου και όχι ενός μεσαιωνικού κράτους, που τα ΕΤΑ νομίζουν ότι έχουμε, τα σχέδια τους έπεσαν και χάθηκαν στα κύματα του Αιγαίου, που εμείς οι άνθρωποι της θάλασσας γνωρίζουμε, αγαπάμε και σεβόμαστε, σε αντίθεση με τα ΕΤΑ που δεν αγαπούν, δεν σέβονται και δεν αναγνωρίζουν παρά μονάχα τη έννοια της είσπραξης χωρίς αντάλλαγμα” υπογραμμίζει ο ΣΙΤΕΣΑΠ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, “το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε την παρακάτω απόφαση επί της αίτησης του ΣΙΤΕΣΑΠ για ακύρωση της απόφασης Τ/1211 του τότε υπουργού Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη περί του προσδιορισμού του ύψους των τελών ελλιμενισμού των Μαρίνων Ζέας, Αλίμου, Βουλιαγμένης, Φλοίσβου και Θεσσαλονίκης.

  • Πρώτον: Καλώς προσφεύγουμε σε αυτό και όχι στα πολιτικά Δικαστήρια, όπως εκ του πονηρού, υποστήριξαν και επεδίωξαν τα ΕΤΑ.
  • Δεύτερον: Η απόφαση του υπουργού δεν έχει κανενός είδους ισχύ διότι δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Για τον λόγο αυτό έκρινε ότι η προσφυγή μας δεν είχε αντικείμενο, αφού εστρέφετο κατά πράξεως που είναι νομικά ανύπαρκτη και δεν μπορεί να στηρίξει το οποιοδήποτε δικαίωμα εκ μέρους των ΕΤΑ και των αναδόχων σχημάτων περί των τελών ελλιμενισμού.

Με απλά λόγια η απόφαση του κ. Χριστοδουλάκη κρίθηκε ανύπαρκτη, ασύστατη και μη εκτελεστή και επομένως τα ΕΤΑ και ο ιδιώτης – συμβασιούχος δεν μπορούν να επικαλούνται την απόφαση του 2001 για να αξιώσουν τέλη ελλιμενισμού, όπως ήδη συμβαίνει με την απόφαση του 1997.

Αυτά όσον αφορά το χρονικό διάστημα από το Φεβρουάριο του 2001 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2002, όπου ο νυν υφυπουργός Τουρισμού, εξέδωσε και τρίτη απόφαση, εναντίον της οποίας έχει κατατεθεί και τρίτη αίτηση ακύρωσης, η τύχη της οποίας είναι προσδιορισμένη, όχι επειδή είμαστε μάγοι ή προφήτες, αλλά επειδή το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ αρνείται να συμμορφωθεί με τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ, στον φαύλο κύκλο των αντισυνταγματικών πράξεων που έχει μέχρι σήμερα επιδοθεί, προσθέτει και εκείνη της διάκρισης!”.

Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο του ΣΙΤΕΣΑΠ, η τρίτη αίτησή του κατά της απόφασης του υφυπουργού του 2002, που έχει ορισθεί να συζητηθεί την 8.10.03, είναι βέβαιο ότι θα κερδιθεί διότι:

  • Λύθηκε το ζήτημα ότι οι αποφάσεις του Υπουργού για τα ΕΤΑ προσβάλλονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
  • Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα εξετάσει την αίτησή στην ουσία της, αφού η απόφαση αυτή δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι λόγοι που ο ΣΙΤΕΣΑΠ θα δικαιωθεί, συνεχίζει ο νομικός σύμβουλος είναι ίδιοι και ισχυρότεροι τόσον από τους λόγους που έγιναν δεκτοί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2000 (για την απόφαση του 1997) όσον και από τους λόγους που αφορούσαν στην απόφαση του 2001, για τους οποίους ο Εισηγητής πρότεινε να γίνουν δεκτοί, εφ` όσον το Δικαστήριο εξέταζε την ουσία της
Υποθέσεως.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024