Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜείωση των κρατήσεων 10-15%

Μείωση των κρατήσεων 10-15%

Ο υπουργός Ανάπτυξης Aκης Τσοχατζόπουλος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή για την κατάσταση του τουρισμού και για τη μείωση των κρατήσεων αυτή τη περίοδο της τάξεως του 10-15%…

Ο υπουργός Ανάπτυξης Aκης Τσοχατζόπουλος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή για την κατάσταση του<...> τουρισμού σε διεθνές επίπεδο, όπως και για τις συνέπειες και την αβεβαιότητα που δημιουργεί η κατάσταση πιθανής σύρραξης στο Ιράκ, και δήλωσε ότι υπάρχει μια μείωση των κρατήσεων αυτή τη περίοδο της τάξεως του 10-15%.

Παράλληλα, ο κ. Τσοχατζόπουλος ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή σχετικά με τις βεβαιώσεις των τουριστικών φορέων που δείχνουν ότι στην τουριστική χρονιά 2003 θα έχουμε άνοδο όσον αφορά τη ζήτηση, αφού οι κρατήσεις είναι αυξημένες για την περίοδο μετά το Μάιο. Αυτό σημαίνει ότι όσον αφορά το υπόλοιπο της χρονιάς, για τον καλοκαιρινό τουρισμό, προβλέπονται θετικές εκτιμήσεις. Υπάρχει όμως μεγάλη ανησυχία, διότι κινδυνεύει να χαθεί το ανοιξιάτικο τμήμα της τουριστικής αγοράς.

«Αυτό το αντιμετωπίζουμε με δύο τρόπους», είπε ο υπουργός, «πρώτον με προσπάθεια να ετοιμάσουμε μαζί με τους τουριστικούς πράκτορες για πρώτη φορά κοινό πρόγραμμα διαφήμισης, που θα ξεκινήσει αμέσως μόλις αρθεί η αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα συμβεί στο Ιράκ. Aρα, δηλαδή, μέχρι τέλος του μήνα περίπου. Και επενδύουμε σε αυτό το αυξημένο τουριστικό επενδυτικό ενημερωτικό πρόγραμμα ως ένα επιπλέον κίνητρο, για να ανακάμψουμε σε σχέση με τις απώλειες που θα έχουμε το Φεβρουάριο – Μάρτιο και να μπορέσουμε να τις καλύψουμε.

`Επιπρόσθετα μέτρα σκέφτεται επίσης η κυβέρνηση να πάρει, όσον αφορά τη διευκόλυνση και κίνητρα για τους επιβάτες και τους τουρίστες των διαφόρων τουριστικών γραφείων μια και υπάρχει ενδεχόμενο να συζητήσουμε το τέλος προσέγγισης των αεροσκαφών και χρήσης αεροδρομίων σε συνδυασμό με τις χώρες της ΕΕ. Διότι όπως γνωρίζετε αυτή τη περίοδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελληνική Προεδρία προωθεί πρόταση για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος ως μια βασική ευρωπαϊκή πολιτική. Θα έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα και στο επίπεδο των αρμοδίων υπουργών, να συζητήσουμε σχετικά με αυτό το θέμα.

Παράλληλα εκείνο που έχει σημασία είναι να ετοιμάσουμε μαζί με τους κοινωνικούς φορείς του τουρισμού για σχέδια επιπρόσθετης δραστηριοποίησης που αφορούν όμως εξειδικευμένα κάθε μία περιφέρεια. Εδώ πρέπει να βάλουμε τον περιφερειακό χαρακτήρα σε προτεραιότητα.

Με αυτές τις πληροφορίες και την ενημέρωση καλύψαμε το θέμα της ανησυχίας που υπάρχει για τις συνέπειες του τουρισμού. Όσον αφορά τη γενικότερη στρατηγική για τον τουρισμό, μου δόθηκε η δυνατότητα να ενημερώσω με αριθμούς και στοιχεία τον αρχηγό της ΝΔ, γιατί η τουριστική πολιτική παραμείνει στην στρατηγική ανάπτυξη της χώρας μας ως ένα βασικό εργαλείο. Εργαλείο που κυρίως επεμβαίνει και οριοθετεί θετικά στην περιφέρεια γιατί τουριστική πολιτική σημαίνει Περιφερειακή πολιτική. Αφορά την περιφέρεια, το νομό, όλες εκείνες τις σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες που δημιουργεί η τουριστική αγορά.

Σε αυτή την κατεύθυνση εξελίσσονται ομαλά και βρίσκονται σε ένα σημείο καλής απορρόφησης τα προγράμματα για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Και για τις οποίες βέβαια σχεδιάζουμε επιπρόσθετες παρεμβάσεις μέσα από την αξιοποίηση των έργων υποδομής της προηγούμενης δημόσιας ιδιοκτησίας, που μέσω της ΕΤΑ, αυτή την περίοδο προσφέρονται για αξιοποίηση. Είναι μια σειρά από διαγωνισμούς σε εξέλιξη, ύψους περίπου 500 δισ. δρχ, ουσιαστικά για ιδιωτικοποίηση, εξεύρεση ιδιωτών επενδυτών που θα επενδύσουν. Νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο στηρίζουμε καλύτερα την τουριστική πολιτική.

Η τουριστική πολιτική απαιτεί κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα και στήριξη του δημοσίου. Αυτό ήταν το κρίσιμο μήνυμα που στείλαμε. Και νομίζω ότι αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα, γρήγορα στη Βουλή να συζητήσουμε σχετικές προτάσεις. Καταθέτουμε αυτές τις μέρες στη Βουλή προσχέδιο νόμου για τα Καζίνο, για την Κέρκυρα. Όπως επίσης ετοιμαζόμαστε να αξιοποιήσουμε μέτρα υποστήριξης της εκπαιδευτικής πολιτικής, που αποφασίστηκαν στην Βουλή μέσα από το νομοσχέδιο που συζητήσαμε και ψηφίσαμε πριν από μερικές μέρες».

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024