Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕνίσχυση της έμμεσης διαφήμισης προτείνουν οι ΔΙΤΕΞ

Ενίσχυση της έμμεσης διαφήμισης προτείνουν οι ΔΙΤΕΞ

Σε έκτακτη συνεδρίαση των ΔΙΤΕΞ ΕΟΤ με τον πρόεδρο του ΕΟΤ Γιάννη Πατέλλη οι διευθυντές επεσήμαναν την ανάγκη ενίσχυσης της έμμεσης διαφήμισης με επίκεντρο την προβολή της χώρας ως ασφαλούς προορισμού

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ITB πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση των ΔΙΤΕΞ ΕΟΤ Γαλλίας, Ελβετίας, Βελγίου, Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας<...>, με τον πρόεδρο του ΕΟΤ Γιάννη Πατέλλη με θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης στον τουρισμό από πιθανό πόλεμο στο Ιράκ, την μέχρι σήμερα πορεία των κρατήσεων, αλλά και προβλέψεις από τις χώρες αυτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι διευθυντές των γραφείων του ΕΟΤ μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου οι προβλέψεις και οι κρατήσεις για το 2003 εξελίσσονταν θετικά. Από τα τέλη Φεβρουαρίου, όμως, και στις αρχές Μαρτίου, όταν πια ο πόλεμος φαντάζει ορατός και η αβεβαιότητα μεγαλώνει, οι προκρατήσεις σταμάτησαν και σε ορισμένες χώρες υπήρξαν έντονα αρνητικά στοιχεία.

Ειδικότερα, το Βέλγιο και οι αγορές της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελβετίας έδειχναν μια θετική πορεία, που για την Γαλλία και την Ιταλία εξακολουθεί να ισχύει, ενώ αντίθετα, σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία επικρατεί στασιμότητα και τελευταία μία έντονη αρνητική πορεία. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμάται πως, αν ο πόλεμος στο Ιράκ είναι χρονικά βραχύς το «χαμένο έδαφος» θα κερδιθεί στο τέλος με μεταγενέστερες κρατήσεις. Αντίστοιχη πορεία σημειώνεται και για τις ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες. Επιπλέον, η διαφήμιση όλων των «τουριστικών» χωρών έχει σταματήσει και ανασταλεί.

Κυρίως εκτιμάται πως όλες οι χώρες προετοιμάζονται για την ημέρα «μετά τον πόλεμο».

Οι διευθυντές ΕΟΤ εξωτερικού επεσήμαναν την ανάγκη ενίσχυσης της έμμεσης διαφήμισης με επίκεντρο την προβολή της χώρας ως ασφαλούς προορισμού.

Στα ίδια περίπου συμπεράσματα κατέληξαν και οι συνομιλίες των εκπροσώπων του ΕΟΤ με tour operators κατά τη διάρκεια της ITB Βερολίνου και ειδικότερα του προέδρου του ΕΟΤ με τον εκπρόσωπο της TUI κ. Corsten και τις συζητήσεις του υπουργού Ανάπτυξης Aκη Τσοχατζόπουλου και του προέδρου του ΕΟΤ με τον πρόεδρο της Preussag κ. Frensel.

Εκτιμάται, ότι η κρίση στον τουριστικό τομέα θα είναι πιο έντονη για τις χώρες της Μεσογείου που βρίσκονται πιο κοντά στα γεγονότα της σύρραξης, ενώ η Ισπανία, Ιταλία αλλά και η Ελλάδα θα απορροφήσουν το σοβαρότερο όγκο των ακυρώσεων και των κρατήσεων από αυτές τις χώρες τις πλησίον της σύρραξης.

Η αβεβαιότητα όμως είναι βασικός παράγοντας και παράμετρος σήμερα και όσο αυτή επεκτείνεται τόσο θα επηρεάζει τους τουριστικούς προορισμούς.

Εν των μεταξύ, σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, ρωτήθηκαν Γερμανοί ποιους θεωρούν ασφαλείς προορισμούς. Η χώρα μας με 76% κατέλαβε την 9η θέση μετά από Σκανδιναβία, Ολλανδία, Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, ενώ άλλες χώρες όπως η Τουρκία θεωρούνται με 32% μόλις «σίγουρες» και «ασφαλείς».

Επίσης, δόθηκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας τα στατιστικά στοιχεία του εξερχόμενου γερμανικού αεροπορικού τουρισμού του 2002. Συνολικά από τα γερμανικά αεροδρόμια το 2002 επιβιβάστηκαν 66.838.000 Γερμανοί, έναντι 68.885.000 το 2001 δηλαδή μείωση 3,0%. Η Ελλάδα παρουσιάζει μείωση 5,2% (2002) με 2.289.000 τουρίστες έναντι 8.773.000, η Κύπρος –15,2%, η Αίγυπτος –10%, οι Ηνωμένες Πολιτείες –10,1% και η Πορτογαλία –4,6%.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024