Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣτόχος η κοινή πρόταση των εταίρων για τον ευρωπαϊκό τουρισμό

Στόχος η κοινή πρόταση των εταίρων για τον ευρωπαϊκό τουρισμό

Η αρχή για τη κοινή πρόταση των εταίρων για τον ευρωπαϊκό τουρισμό γίνεται με την Aτυπη σύσκεψη υπουργών και υψηλών αξιωματούχων της Ερωπαϊκής Ένωσης για τον τουρισμό…

Η αρχή για τη κοινή πρόταση των εταίρων για τον ευρωπαϊκό τουρισμό γίνεται με το ευρωπαϊκό συνέδριο “Πολιτικές Mεταφορών της Eυρωπαϊκής Ένωσης και Aνταγωνιστικότητα του Eυρωπαϊκού Tουρισμού” και με την Aτυπη σύσκεψη υπουργών και υψηλών αξιωματούχων της Ένωσης για τον τουρισμό<...>, που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο 5-6 Μαΐου 2003, στην Aγία Πελαγία της Kρήτης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, ανέφερε ότι ‘Εκτιμώντας ότι η περιφερειακή και η ευρωπαϊκή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη επηρεάζεται καθοριστικά από την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, της τουριστικής πολιτικής, της παραγωγής ευρωπαϊκού τουριστικού προϊόντος, θεωρούμε ότι πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο οικονομικής παρέμβασης στο επίπεδο του Συμβουλίου Υπουργών, για να διαπιστώσουμε, πέρα από τις επιρροές που υπάρχουν λόγω της λειτουργίας σε καθαρά τουριστικό επίπεδο, άλλων πολιτικών της Ένωσης, όπως οι μεταφορές, και τον οικονομικό ρόλο και τη σημασία του τουριστικού προϊόντος. Έχουμε την πρόθεση, εφόσον καταφέρουμε και συμφωνήσουμε στο άτυπο, να εισηγηθούμε ως Ελληνική Προεδρία, μια πρόταση για τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Τουρισμού, για πρώτη φορά στην ατζέντα της Ε.Ε. Στήριξη στο επίπεδο, το ελάχιστο που ελπίζουμε, της προβολής και της ενημέρωσης”.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου όσο και αυτό της άτυπης σύσκεψης, θα επιχειρηθεί η διαμόρφωση κοινής πρότασης των εταίρων για την προάσπιση των συμφερόντων του ευρωπαϊκού τουρισμού μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων προβολής, ανεξαρτήτως των διαφημιστικών εκστρατειών που πραγματοποιεί η κάθε χώρα. Mε το συγκεκριμένο θέμα και την προετοιμασία του εδάφους, σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαμόρφωσης της παραπάνω πρότασης έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα ο γ. γ. Tουρισμού Δημήτρης Γεωργαράκης.

Με δεδομένο το γεγονός ότι ενώ οι χώρες της Ε.Ε. αποτελούν τον πρώτο τουριστικό στόχο την τελευταία δεκαετία, υφίστανται τα τελευταία χρόνια μια μείωση που πλησιάζει το 10% περίπου του ιστορικού ποσοστού ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Τουρισμού που κατοχυρώθηκε τα τελευταία χρόνια, η Ελληνική Προεδρία, ευαισθητοποιημένη από την εξέλιξη αυτή, παίρνει μια πρωτοβουλία και εισηγείται τη σοβαρή ενασχόληση, στο επίπεδο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, άρα στο επίπεδο της μικροοικονομικής παρέμβασης στην Ε.Ε., με τη σημασία, το ρόλο και την παρεμβατικότητα του Ευρωπαϊκού Τουρισμού, του ευρωπαϊκού τουριστικού προϊόντος, της οικονομίας Ευρωπαϊκού Τουρισμού, σε σχέση με τη συνολική αναπτυξιακή πορεία της Ευρώπης.

‘Στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας επομένως’, δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος ‘έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να εισηγηθούμε τα συμπεράσματα που θα προκύψουν στην Aτυπη Σύνοδο Υπουργών των χωρών της Ε.Ε., που ασχολούνται με τον Τουρισμό, την επόμενη μέρα της πραγματοποίησης του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου. Γίνεται στις 6 του μηνός, στον ίδιο τόπο, στο Ηράκλειο, στην Αγία Πελαγία, όπου και θα αξιολογήσουμε τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, θα καταθέσουμε τις απόψεις και τις πολιτικές μας, μια κάθε χώρα για τον Τουρισμό και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση με την οποία θα πάμε στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, που πραγματοποιείται στις 19 Μαΐου και μεταξύ των θεμάτων που θα μας απασχολήσουν είναι και η πολιτική στήριξης του Ευρωπαϊκού Τουρισμού’.

Στόχος της Ελληνικής προεδρίας είναι η χάραξη ενιαίας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Τουρισμού, παρά το γεγονός ότι ‘στο παρελθόν υπήρξε για πολλά χρόνια μια απόσταση και μια έλλειψη ωριμότητας να προχωρήσει η ΕΕ και να καταλήξει σε συγκεκριμένες πολιτικές για τον Τουρισμό΄, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι ‘Αντίστοιχες συζητήσεις για τον Τουρισμό υπήρξαν στην Ε.Ε., επί Επιτρόπου κ.Παπουτσή, που επίσης είχε πάρει πρωτοβουλίες και είχε προσπαθήσει να περάσει ορισμένα πράγματα για τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό, αλλά υπήρξε τα προηγούμενα αυτά χρόνια, μια δυστοκία και μια αμφισβήτηση στο επίπεδο της Ε.Ε., κατά πόσο μπορούμε να συνδυάσουμε τις τουριστικές πολιτικές ή την τουριστική πολιτική με την πορεία οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με την οικονομία της Ε.Ε., κατά πόσο επηρεάζονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχ ή οτιδήποτε άλλο. Η άποψή μας είναι ότι με την πάροδο του χρόνου, ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες, αναδεικνύεται ολοένα και πιο σταθερά ο ρόλος της τουριστικής πολιτικής στην πορεία απασχόλησης, οικονομικής μεγέθυνσης και τέλος, τελευταία, βιώσιμης ανάπτυξης.’

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024