Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΘεσσαλία: Επενδυτική ευκαιρία ο τουρισμός

Θεσσαλία: Επενδυτική ευκαιρία ο τουρισμός

Σύμφωνα με την πρώτη φάση του έργου κατάρτισης της επενδυτικής φυσιογνωμίας της περιφέρειας Θεσσαλίας από το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων, ΕΛΚΕ ΑΕ, μεταξύ των καλύτερων επενδυτικών ευκαιριών βρίσκεται η παροχή εξειδικευμένων τουριστικών υπηρεσιών….

Σύμφωνα με την πρώτη φάση του έργου κατάρτισης της επενδυτικής φυσιογνωμίας της περιφέρειας Θεσσαλίας από το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων, ΕΛΚΕ ΑΕ, μεταξύ<...> των καλύτερων επενδυτικών ευκαιριών βρίσκεται η παροχή εξειδικευμένων τουριστικών υπηρεσιών. Σημειώνουμε ότι τα παρακάτω αποτελέσματα έχουν προκύψει από την επίσκεψη των στελεχών του ΕΛΚΕ στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας και τις επαφές που είχαν με τους αρμόδιους φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση και επιχειρηματίες.

Βασικός σκοπός του προγράμματος που σχεδίασε και υλοποίησε το ΕΛΚΕ ήταν η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Θεσσαλίας, αλλά και κάθε νομού της ξεχωριστά ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας και στη συνέχεια η μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους, μέσω της προσέλκυσης δυνητικών επενδυτών από την Ελλάδα αλλά και το διεθνή χώρο.

Στο νομό Λάρισας και σχετικά με τον τουρισμό διαπιστώθηκαν δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως χειμερινού και προπονητικού τουρισμού, τουρισμού τρίτης ηλικίας, οικολογικού τουρισμού, συνεδριακού τουρισμού, κτλ. Το σύνολο των εκτάσεων που υποδείχθηκαν ως κατάλληλες και διαθέσιμες στον τομέα αυτό είναι στην πλειονότητα Δημοτικές.

Πιο συγκεκριμένα, στο δήμο Αμπελώνα στην περιοχή Μπογιατζή υπάρχει έκταση 50 στρεμμάτων όπου διοργανώνονται διάφορα πολιτιστικά γεγονότα και ο δήμος επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τη περιοχή με τη δημιουργία camping. Ακόμη, στο δήμο Ελασσόνας, στην περιοχή Ολύμπου μπορεί να αναπτυχθεί ένα μυθολογικό χωριό σύμφωνα με τα σχέδια του δήμου τα οποία έχουν υποβληθεί στον ΕΟΤ. Τέλος, στο δήμο Αγιάς υπάρχουν εκτάσεις κατάλληλες για αγροτουρισμό και οικοτουρισμό στον Κίσαβο, αλλά και με εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα. Τέλος στο δήμο Ευρυμενών ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοτική έκταση εφαπτόμενη στην εκβολή του Πηνειού.

Στο νομό Καρδίτσας επίσης καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης των στελεχών του ΕΛΚΕ διάφορες εκτάσεις και διαπιστώθηκαν δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως αγροτουρισμός, οικολογικός και ιαματικός τουρισμός, εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών, δημιουργία συνεδριακού κέντρου, καθώς και εκμετάλλευση της Λίμνης Σμοκόβου. Το σύνολο των εκτάσεων που υποδείχθηκαν ως κατάλληλες και διαθέσιμες στον τομέα αυτό είναι δημοτικές ή δασικές.

Πιο συγκεκριμένα, επενδυτικές δυνατότητες παρουσιάζονται για την τουριστική αξιοποίηση της Λίμνης Πλαστήρα μέσω ενίσχυσης αγροτών για τη δημιουργία και λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων. Επίσης, μπορεί να γίνει αξιοποίηση των πηγών Σμοκόβου, Καϊτσης και Δρανίτσας με τη δημιουργία υδροθεραπευτηρίων. Δυνατότητα υπάρχει ακόμη για τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου στο δήμο Μουζακίου, αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη.

Στο νομό Μαγνησίας βρέθηκαν και καταγράφηκαν εκτάσεις, που κατά τη διάρκεια επίσκεψης των στελεχών του ΕΛΚΕ διαπιστώθηκαν δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως γκολφ, συνεδριακό κέντρο και αγροτουρισμός. Το σύνολο των εκτάσεων που υποδείχθηκαν ως κατάλληλες και διαθέσιμες στον τομέα αυτό από τους ανωτέρω Δήμους ανέρχονται σε 6.100 στρέμματα. Στην πλειονότητα τους οι εκτάσεις αυτές είναι δημοτικές. Όσον αφορά συγκεκριμένες επενδυτικές δυνατότητες στον τομέα του τουρισμού, στο Πήλιο υπάρχουν σχέδια για την εγκατάσταση εναερίου σιδηρόδρομου (τελεφερίκ). Επίσης προγραμματίζεται η επέκταση και εκσυγχρονισμός του χιονοδρομικού κέντρου στα Χάνια. Στο Δήμο Μηλέων υπάρχει ενδιαφέρον για προσέλκύσης επενδυτών για υλοποίηση αγροτουριστικού προγράμματος που θα περιλαμβάνει μυθολογικό θεματικό πάρκο σχετικό με την ιστορία του Πηλίου, παραδοσιακές τουριστικές εγκαταστάσεις διαμονής και εστίασης με παράλληλη προώθηση παραδοσιακών προϊόντων. Στο σχέδιο αυτό έχουν εκφράσει ενδιαφέρον συμμετοχής και ιδιώτες- κάτοικοι της περιοχής. Ακόμη, στο δήμο Σκιάθου υπάρχει έκταση η οποία είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού. Τέλος, στο δήμο Σούρπης υπάρχουν εκτάσεις κατάλληλες για την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων.

Τέλος, στο νομό Τρικάλων πάλι σε δημοτικές εκτάσεις τα στελέχη του ΕΛΚΕ διαπίστωσαν δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως χειμερινού και προπονητικού τουρισμού, κανό- καγιάκ, καθώς και περιοχές κατάλληλες για ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη με τη δημιουργία ξενώνων. Πιο συγκεκριμένα, επενδυτικές δυνατότητες παρουσιάζονται στην τουριστική ανάπτυξη των περιοχών Κόζιακα και Ασπροπόταμου, στη δημιουργία χιονοδρομικών κέντρων Μαρόσας και Κλεινόβου, καθώς επίσης και στην τουριστική ανάπτυξη της υπό δημιουργία Λίμνης Μεσοχώρας. Τέλος, σημαντικές δημοτικές εκτάσεις υπάρχουν στα Περτουλιότικα Λιβάδια, όπου μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία προπονητικών κέντρων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024