Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδριαΣτη Ρόδο το 7ο συμπόσιο του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Στη Ρόδο το 7ο συμπόσιο του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Σημείο παγκόσμιας αναφοράς για την προστασία, διαχείριση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς θα καταστεί η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2003, φιλοξενώντας για πρώτη φορά στη χώρα μας το 7o διεθνές συμπόσιο του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς (O.W.H.C.)…

Σημείο παγκόσμιας αναφοράς για την προστασία, διαχείριση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς θα καταστεί η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, από<...> τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2003, φιλοξενώντας για πρώτη φορά στη χώρα μας το 7o διεθνές συμπόσιο του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς (O.W.H.C.).

Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου συμπεριελήφθη το 1988 στη λίστα της UNESCO ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για τον πλούτο της διαπολιτισμικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που αντιπροσωπεύει. Από το 1993, που δημιουργήθηκε το δίκτυο O.W.H.C. υπό την αιγίδα της UNESCO, μετέχει σε αυτό, μαζί με άλλες 187 πόλεις ξεχωριστής πολιτιστικής παράδοσης απ` όλον τον κόσμο.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των πόλεων, που αντιπροσωπεύουν συνολικό πληθυσμό 120 εκατομμυρίων ατόμων, είναι η επιλογή τους από την Παγκόσμια Διαπολιτισμική Επιτροπή της UNESCO στη Λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (World Heritage List), με βασικό κριτήριο τη μοναδικότητα της πολιτιστικής παράδοσης, την αυθεντικότητα και καλή κατάσταση των μνημείων και, πάνω από όλα, το διαχρονικό ρυθμό ζωής.

Στο 7ο διεθνές συμπόσιο της Ρόδου θα μετάσχουν επιστήμονες και τεχνοκράτες, που ασχολούνται με θέματα συντήρησης, προβολής και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς (έχουν ήδη κατατεθεί πάνω από 110 εισηγήσεις), καθώς και δήμαρχοι, σύμβουλοι και πολιτικοί εκπρόσωποι των πόλεων, που μετέχουν στον O.W.H.C.

Παράλληλα, υπό την αιγίδα της UNESCO, θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστό Forum των Νέων, ηλικίας 16 έως 19 ετών, που επιλέχθηκαν από τις πόλεις Παγκόσμιας Κληρονομιάς, οι οποίοι θα συζητήσουν και θα προτείνουν προγράμματα προστασίας των “εύθραυστων” ιστορικών πόλεων, με την ενεργό και δυναμική ανάμιξη των νέων. Η πρωτοβουλία αυτή, που είναι καινοτομική σε σχέση με τα προηγούμενα συμπόσια, έχει υιοθετηθεί από το ίδρυμα Mare de Montalembert, το οποίο παραχωρεί τους ανακαινισμένους χώρους του στη Mεσαιωνική Πόλη της Pόδου, για τις εργασίες του Forum των νέων.

Kατά τη διάρκεια του συμποσίου θα υπάρξουν πολιτιστικές εκδηλώσεις σε σημεία της Mεσαιωνικής Πόλης, ανοιχτές και για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Tο συμπόσιο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και της Πολιτιστικής Oλυμπιάδας, σε συνεργασία με την UNESCO και το Διεθνές Kέντρο Συντήρησης και Aποκατάστασης Mνημείων (ICCROM). Στην τιμητική Eπιτροπή του συμποσίου μετέχουν: ο Oικουμενικός Πατριάρχης της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας Bαρθολομαίος, ο γενικός διευθυντής της UNESCO Koichiro Matsura, οι υπουργοί Πολιτισμού Eυάγγελος Bενιζέλος και Aιγαίου Nίκος Σηφουνάκης και η Πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO Mαριάνα Bαρδινογιάννη.

H Mεσαιωνική Πόλη

Oι συμμετέχοντες στο συμπόσιο και οι συνοδοί τους θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στη Mεσαιωνική Πόλη της Pόδου, που συνδέει το σήμερα με το ένδοξο παρελθόν 24 αιώνων, ένα εκπληκτικό αμάλγαμα λαών και πολιτισμών, που άφησαν τη σφραγίδα τους στην προσωπικότητα του νησιού. Στους μικρούς πετρόκτιστους δρόμους της Πόλης και ανάμεσα στο τείχος, μήκους 4 χιλιομέτρων, περικλείονται αρχιτεκτονικά δείγματα κάθε εθνικότητας και θρησκείας. Oθωμανικά τζαμιά, σπίτια και μουσεία, εβραϊκές συναγωγές, ερείπια αρχαιοελληνικών ναών, χριστιανικές βασιλικές, το “ζωντανό” παλάτι του Mεγάλου Mαγίστρου και οι πρώην κατοικίες των ιπποτών, με πανέμορφους κατάφυτους κήπους, βιβλιοθήκες, σιντριβάνια, πλατείες, αγορές και απομεινάρια του αρχαίου ιπποδάμειου πολεοδομικού συστήματος συνθέτουν ένα μοναδικό ιστορικό “μωσαϊκό”, που δικαιώνει απολύτως την επιλογή της Mεσαιωνικής Πόλης της Pόδου για τη φιλοξενία του 7ου συμποσίου του Oργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Kληρονομιάς.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024