Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΗ κρίση στον τουρισμό είναι μεγαλύτερη από ότι επίσημα παρουσιάζεται

Η κρίση στον τουρισμό είναι μεγαλύτερη από ότι επίσημα παρουσιάζεται

Σε έρευνα που έκανε ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, (ΣΤΕΚ), μεταξύ των μελών του, ξενοδοχειακών μονάδων τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων καθώς και τουριστικών χωριών Α` κατηγορίας προκύπτει ότι η κρίση στον τουρισμό της Κύπρου είναι μεγαλύτερη από ότι επίσημα παρουσιάζεται…

Σε έρευνα που έκανε ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, (ΣΤΕΚ), μεταξύ των μελών του, ξενοδοχειακών μονάδων<...> τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων καθώς και τουριστικών χωριών Α` κατηγορίας προκύπτει ότι η κρίση στον τουρισμό της Κύπρου είναι μεγαλύτερη από ότι επίσημα παρουσιάζεται.

Η έρευνα περιέλαβε 26 ξενοδοχειακές μονάδες των προαναφερθέντων κατηγοριών σε όλη την Κύπρο.

Τα κύρια πορίσματα της έρευνας έχουν ως ακολούθως:

  • Οι κρατήσεις για διανυκτερεύσεις στα 26 αντιπροσωπευτικά ξενοδοχεία που κάλυψε η έρευνα συνεχίζουν να παρουσιάζουν σοβαρή μείωση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου. Συγκεκριμένα, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2003 σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου χρόνου, οι κρατήσεις παρουσιάζονται μειωμένες κατά 11,5%, 12,4% και 16,3% αντίστοιχα. Από το σύνολο των ερωτηθέντων μονάδων, μόνο 4 μονάδες παρουσιάζουν αύξηση στις κρατήσεις τους, με μέσο όρο αύξησης 6,8% για τον Ιούλιο, 2 μονάδες με μέσο όρο αύξησης 2,0% για τον Αύγουστο και 1 μονάδα με μέσο όρο αύξησης 0,6% για τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου χρόνου.
  • Οι πληρότητες συνεχίζουν επίσης να υστερούν έναντι των αντίστοιχων μηνών του προηγούμενου χρόνου, αν και σε μικρότερο βαθμό από την κάμψη που παρουσίασαν οι πληρότητες του προηγούμενου τριμήνου έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2002.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιούλιος παρουσιάζει μείωση στις πληρότητες (μέσος σταθμικός όρος μείωσης) κατά 8,0%, από 77,5% τον Ιούλιο του 2002 σε 71,2% τον Ιούλιο του 2003. Για τον Αύγουστο προβλέπεται μείωση κατά 9,0% από 85,3% το 2002 σε 77,6% το 2003 και για τον Σεπτέμβριο προβλέπεται μέση μείωση στις πληρότητες της τάξης του 17,5% από 82,7% το 2002 σε 68,2% το 2003.

Υπογραμμίζεται ότι η σύγκριση τόσο για τις κρατήσεις όσο και για τις πληρότητες, γίνεται με τους περσινούς αντίστοιχους και μη ικανοποιητικούς σε επιδόσεις μήνες, λόγω των επιπτώσεων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Σε σύγκριση με το 2001 οι κρατήσεις και οι πληρότητες είναι ακόμα πιο χαμηλές.

Ανά επαρχία προβλεπόμενες πληρότητες

Κατά επαρχία, τη χειρότερη εικόνα όσον αφορά μείωση των πληροτήτων, πάντοτε σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου, παρουσιάζει για το μήνα Ιούλιο η Λάρνακα και η Λεμεσός, ακολουθεί το Παραλίμνι και η Αγία Νάπα ενώ η Πάφος παρουσιάζεται να επιτυγχάνει το ίδιο, όπως τον περσινό Ιούλιο, επίπεδο πληρότητας.

Για τον Αύγουστο, τη μεγαλύτερη μείωση στις πληρότητες παρουσιάζει, πάντοτε σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, η Λάρνακα, ακολουθούμενη από την Λεμεσό, την Αγία Νάπα, την Πάφο και τελευταίο το Παραλίμνι.

Τέλος, για τον Σεπτέμβριο, τη χειρότερη εικόνα (όσον αφορά μείωση στις πληρότητες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου) παρουσιάζει και πάλι η Λάρνακα, ακολουθούμενη από το Παραλίμνι, την Αγία Νάπα και τη Λεμεσό και τελευταία την Πάφο.

Το φαινόμενο των καθυστερημένων κρατήσεων καθώς και των αγορών τουριστικών πακέτων διακοπών της τελευταίας στιγμής, που είναι ιδιαίτερα έντονο φέτος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται ένας οξύτατος συναγωνισμός τιμών μεταξύ των διαφόρων τουριστικών προορισμών, ιδιαίτερα της Μεσογειακής λεκάνης, κατά την περίοδο αιχμής Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, συμβάλλει πολύ στην συνέχιση της συμπίεσης των τιμών και των περιθωρίων κέρδους των τουριστικών επιχειρήσεων που παρατηρήθηκε και κατά τους προηγούμενους μήνες.

Έτσι, οι μειώσεις τιμών επί των συμβολαίων (περιλαμβανομένων εκπτώσεων και ειδικών προσφορών) που αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να προσφέρουν ουσιαστικά όλοι οι ξενοδόχοι προς τους Ο.Τ. διαμορφώθηκαν (κατά μέσον όρο) κατά την υπό επισκόπηση περίοδο ως εξής: Ιούλιος -12,4%, Αύγουστος -11,2% και Σεπτέμβριος -9,4%.

Μικτό Λειτουργικό Κέρδος (Ζημιά) μονάδων (GOP): Σαν αποτέλεσμα της σοβαρής μείωσης των τιμών σε συνάρτηση και με τις προβλεπόμενες χαμηλές για την εποχή πληρότητες αλλά και τη συνεχή αύξηση του λειτουργικού κόστους, το Μικτό Λειτουργικό Κέρδος (Ζημιά) (GOP) των πλείστων μονάδων προβλέπεται αρνητικό και για τους τρεις υπό επισκόπηση μήνες. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσαν αρνητικό GOP (ζημιά) για τον Ιούλιο το 65% των μονάδων, για τον Αύγουστο το 61% και για τον Σεπτέμβριο το 59%.

Όσον αφορά τα επίπεδα απασχόλησης, ποσοστό μονάδων 64% του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2003 προβλέπουν χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα απασχόλησης και το υπόλοιπο 36% δήλωσαν κανονικά για την εποχή επίπεδα απασχόλησης.

Τα ξενοδοχεία που έλαβαν μέρος στην έρευνα απασχολούν 3000 περίπου υπάλλήλους, το 20% δηλαδή του συνόλου των απασχολουμένων σε ολόκληρη την ξενοδοχειακή βιομηχανία και διαθέτουν 8500 κλίνες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 19% περίπου του συνόλου των κλινών στις εν λόγω κατηγορίες καταλυμάτων.

Η έρευνα κάλυψε βασικές παραμέτρους της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, όπως αυτές έχουν συλλεχθεί μέχρι τις 30/7/2003, που αφορούν τις κρατήσεις, τις προβλεπόμενες πληρότητες, τις τιμές προς του tour operators, το ακαθάριστο λειτουργικό κέρδος ή ζημιά (GOP) των μονάδων και τα επίπεδα απασχόλησης τους για την περίοδο αιχμής Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2003, κατά την οποία η Κύπρος παραδοσιακά συγκεντρώνει το 40% περίπου των αφίξεων ολοκλήρου του χρόνου.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024