Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΤαξιδιωτικές ΟδηγίεςΜαγική χώρα η Ελλάδα για διακοπές λέει ο αυστραλός πρέσβης

Μαγική χώρα η Ελλάδα για διακοπές λέει ο αυστραλός πρέσβης

Ο Αυστραλός πρέσβης στην Αθήνα, Στιούαρτ Χιουμ, με δηλώσεις του, αποσυνδέει πλήρως το ζήτημα των “συμβουλών προς Αυστραλούς που ταξιδεύουν” από αυτό της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και των δημοσιευμάτων […]

Ο Αυστραλός πρέσβης στην Αθήνα, Στιούαρτ Χιουμ, με δηλώσεις του, αποσυνδέει πλήρως το ζήτημα των<...> “συμβουλών προς Αυστραλούς που ταξιδεύουν” από αυτό της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και των δημοσιευμάτων του αυστραλιανού Τύπου.

Ο πρέσβης, κ. Χιουμ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον τρόπο που καλύφθηκε το θέμα των ταξιδιωτικών συμβουλών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με τα πρόσφατα δημοσιεύματα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει ευθύνη να προειδοποιεί τους πολίτες της για τυχόν κινδύνους και ότι το ίδιο έχει πράξει για άλλες 143 χώρες – μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Βρετανία. H πολιτική της αυτή, πρόσθεσε ο κ. Χιουμ, στηρίζεται σε απόφαση που ελήφθη τον περασμένο Ιανουάριο για καλύτερη ενημέρωση των ταξιδιωτών. Τέλος, ο Αυστραλός πρέσβης είπε κατηγορηματικά πως “δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004”.

Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών

Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της “ταξιδιωτικής οδηγίας” που εξέδωσε το υπουργείο του για τους Αυστραλούς που πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα και τη Γερμανία.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Αυστραλία έχει εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες για τις δυο αυτές χώρες αλλά σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ δεν οφείλεται σε κάποιες συγκεκριμένες μυστικές πληροφορίες που έχει η κυβέρνησή του για θέματα ασφαλείας ούτε θα πρέπει να εμποδίσει τους Αυστραλούς να επισκέπτονται αυτές τις δυο χώρες.

Σε δηλώσεις του στη ραδιοφωνική εκπομπή του John Laws του ραδιοφωνικού σταθμού 2UE του Σίδνεϊ, ο Αυστραλός ΥΠΕΞ, κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, είπε, μεταξύ άλλων:

“Σχεδόν 100.000 Αυστραλοί ταξιδεύουν στην Ελλάδα κάθε χρόνο και θα είναι περισσότεροι όσο πλησιάζουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ταξιδιωτική οδηγία είναι στο χαμηλότερο από τα επτά επίπεδα εκτίμησης και δεν υπάρχει καμιά νέα απειλή”.

Ο κ. Ντάουνερ αποδέχθηκε ότι ενδεχόμενα η οδηγία να λειτουργήσει ανασταλτικά στους εν δυνάμει επισκέπτες επειδή, όπως είπε, αναφέρεται στο γενικό πρόβλημα της τρομοκρατίας παγκόσμια.

“Είχαμε”, είπε, “μικροκλοπές και σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος Αυστραλών σε τουριστικές περιοχές αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να μην επισκέπτονται οι τουρίστες την Ελλάδα”.

“Δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος – και σ` αυτό είναι απόλυτος – κάποιος που θέλει να επισκεφθεί την Ελλάδα να μην το πράξει. Είναι μια καταπληκτική χώρα για διακοπές”, είπε ο κ. Ντάουνερ.

Επίσης, ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θα υπάρξει τεράστια ασφάλεια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κατέληξε ότι θα υπάρξει εκτίμηση για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις όταν έλθει ο καιρός των Αγώνων.

H οδηγία

H οδηγία έτσι όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών συμβουλεύει τους Αυστραλούς που επισκέπτονται την Ελλάδα “να είναι σε επιφυλακή για τη δική τους ασφάλεια και να παρακολουθούν τις εξελίξεις που μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλειά τους”.

H οδηγία σημειώνει ακόμη:

1. Οι Αυστραλοί ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν συνείδηση της αυξημένης απειλής της τρομοκρατίας διεθνώς και θα πρέπει να πληροφορούνται τη Γενική Συμβουλή προς Αυστραλούς Ταξιδιώτες….

2. Οι διαδηλώσεις είναι συνήθεις και είναι γνωστό ότι μπορεί να γίνουν βίαιες. Οι Αυστραλοί θα πρέπει να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις και τις μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις.

3. Τουρίστες στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των Αυστραλών, έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής επίθεσης τα πρόσφατα χρόνια, κυρίως στα ελληνικά νησιά.

4. Μικροεγκλήματα, όπως αυτό των τσαντάκηδων και των πορτοφολάδων, σημειώνονται κυρίως σε τουριστικές περιοχές και στις δημόσιες συγκοινωνίες. Οι Αυστραλοί θα πρέπει να κρατούν ρευστό μονάχα όσο χρειάζεται για τις ημερήσιες ανάγκες τους, να ασφαλίζουν τα πολύτιμα αντικείμενά τους για κλοπή και να αποφεύγουν σε κάθε περίπτωση την επίδειξη πλούτου. Φωτοτυπίες πολύτιμων εγγράφων, όπως διαβατηρίων, εισιτηρίων, αδειών οδήγησης και ταξιδιωτικές επιταγές, θα πρέπει να κρατούνται χωριστά από τα πρωτότυπα.

5. Οι Αυστραλοί που σχεδιάζουν να παρευρεθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004 ενθαρρύνονται να εγγραφούν συνδρομητές στις ταξιδιωτικές συμβουλές για την Ελλάδα.

6. Οι συνθήκες ασφαλείας που οι Αυστραλοί μπορεί να αναμένουν από τα δημόσια μέσα μεταφοράς δεν συναντώνται πάντα. Στα πρόσφατα χρόνια, πολλές ζωές έχουν χαθεί ως αποτέλεσμα δυστυχημάτων τόσο σε υπεραστικά λεωφορεία όσο και σε πλοία μεταφοράς επιβατών (φέρι μπόουτ).

7. Σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, οι Αυστραλοί θα πρέπει να ακολουθούν τη συμβουλή των τοπικών αρχών. H Ελλάδα βρίσκεται σε ενεργό σεισμική ζώνη και υφίσταται σεισμούς…

Στα “ψιλά”

Στα “ψιλά”, όπως γράφει η ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος” της Μελβούρνης, πέρασαν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης την σύσταση της αυστραλιανής κυβέρνησης προς τους Αυστραλούς που πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Μόνο δυο κανάλια (“7” και “9”) μετέδωσαν την σχετική είδηση στις πρωινές τους ζώνες που δεν έχουν μεγάλη θεαματικότητα ενώ όλα τα κανάλια την αγνόησαν στα βραδινά τους δελτία πού συγκεντρώνουν και τα μεγαλύτερα ποσοστά τηλεθέασης.

Ορισμένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί αναφέρθηκαν επίσης στην “ειδική σύσταση”, χωρίς σχόλια ενώ οι μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες της χώρας την αγνόησαν.

Η είδηση φιλοξενήθηκε πάντως σε “δηλητηριώδη” μονόστηλα σε δυο εφημερίδες που θεωρούνται “έγκυρες”.

Στην παναυστραλιανής κυκλοφορίας “The Australian”, με τίτλο “Ταξιδιωτική Οδηγία για την Ελλάδα” και στην εφημερίδα της Μελβούρνης “The Age” με επίτιτλο “Τρομοκρατία” και τίτλο “Ταξιδιωτικές οδηγίες για Γερμανία και Ελλάδα”.

Η εφημερίδα “The Australian” αναφέρει ότι, ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες η Αυστραλία προειδοποιεί τους πολίτες της που πρόκειται να επισκεφτούν την Ελλάδα να είναι προσεκτικοί και προσθέτει ότι “καλούνται όλοι οι Αυστραλοί που μεταβαίνουν στο εξωτερικό να είναι επιφυλακτικοί λόγω της παγκόσμιας απειλής της τρομοκρατίας”. Χωρίς, δηλαδή, η “ταξιδιωτική σύσταση” της Αυστραλίας, αναφορικά με την Ελλάδα, να έχει κάποια αναφορά στην τρομοκρατία ο τρόπος που είναι γραμμένο το μονόστηλο δίνει την εντύπωση ότι η τρομοκρατία απειλεί την Ελλάδα!

Τόσο η εφημερίδα “The Australian” όσο και η “The Age” γράφουν ότι οι Αυστραλοί που πρόκειται να επισκεφθούν του χρόνου την Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πρέπει να παρακολουθούν τις ταξιδιωτικές οδηγίες του υπουργείου εξωτερικών που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι “χρηστικές λεπτομέρειες για τους Αυστραλούς που έρχονται στη χώρας μας και όχι ταξιδιωτική οδηγία, αποτελούν οι συστάσεις της αυστραλιανής κυβέρνησης”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024