Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδρια ΤουρισμούΜονόδρομος είναι πλέον η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Μονόδρομος είναι πλέον η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΧΙΟΣ: “Η ανάδειξη και προώθηση νέων βιώσιμων μορφών τουριστικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον αποτελούν μια από τις προτεραιότητες του υπουργείου Αιγαίου” τόνισε ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης […]

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΧΙΟΣ: “Η ανάδειξη και προώθηση νέων βιώσιμων μορφών τουριστικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον αποτελούν<...> μια από τις προτεραιότητες του υπουργείου Αιγαίου” τόνισε ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Τουρισμού “Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη και Περιβάλλον” που διοργανώνει στη Χίο σήμερα και αύριο, το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Σχεδιασμός, Διοίκηση Και Πολιτική Του Τουρισμού”, της Σχολής Επιστημών Της Διοίκησης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο κ, Σηφουνάκης διευκρίνησε στη συνέχεια ότι “με τον όρο βιώσιμες μορφές τουριστικής ανάπτυξης αναφερόμαστε όχι μόνο στο φυσικό αλλά και στο ανθρωπογενές περιβάλλον, δηλαδή στους παραδοσιακούς οικιστικούς χώρους που έχουν δημιουργηθεί στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας των νησιών του Αρχιπελάγους. Οι τραγικές επιπτώσεις της αλόγιστης ανάπτυξης του παρελθόντος είναι γνωστές σε όλους μας. Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να εστιάσουμε τις προσπάθειες μας όχι μόνο στην επινόηση νέων μορφών τουρισμού που να βρίσκονται σε αρμονική αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, αλλά και στη διαρκή ενημέρωση του κοινού με στόχο τη δημιουργία γνήσιας οικολογικής συνείδησης”.

Από την πλευρά του ΕΟΤ ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Κώστας Κατσιγιάννης τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. “Στα πλαίσια των σχετικών πολιτικών και δράσεων της ΕΕ” συνέχισε ο κ. Κατσιγιάννης, “ο ΕΟΤ μεριμνά για την ενσωμάτωση των αρχών της αειφορίας, στη στρατηγική και τις πρακτικές της ανάπτυξης του τουριστικού τομέα, και για την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος ως πολύτιμου τουριστικού πόρου”.

Οι τουριστικές εγκαταστάσεις οφείλουν να συμμορφώνονται προς το θεσμικό πλαίσιο που αναφέρεται στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΥΑ 69269/90), τις διαδικασίες χωροθέτησης, τις τεχνικές προδιαγραφές, τις διατάξεις σχετικά με την ύδρευση και αποχέτευση. Οι διατάξεις αυτές έχουν εφαρμογή πριν ακόμη από τη λειτουργία μιας μονάδας και ελέγχονται από τον ΕΟΤ και τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες. Ορισμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εφαρμόζουν ήδη συστήματα πιστοποίησης της διασφάλισης της ποιότητας ως προς την περιβαλλοντική διαχείριση σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ΙSO 14001 και το ευρωπαϊκό πρότυπο EMAS. Έτσι επιδιώκεται η συνολική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που αποτελεί βασικό στόχο της τουριστικής μας πολιτικής, με επί μέρους κατευθύνσεις, τόσο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου όσο και την ανάδειξη των λιγότερων αναπτυγμένων περιοχών”, επισήμανε ο κ. Κατσιγιάννης.

Ο νομάρχης Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης εξήρε το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει το θέμα του συνεδρίου για το νησί της Χίου, καθώς ο τουρισμός είναι ένας βασικός τομέας της οικονομίας, τον οποίο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επιδιώκει να αναπτύξει, με ένα τρόπο ισορροπημένο και βιώσιμο, ώστε να αποφέρει ουσιαστικά κοινωνικοοικονομικά και πολιτιστικά οφέλη, χωρίς όμως να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

“Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προσπαθούμε να βελτιώσουμε την προσπελασιμότητα της Χίου από θάλασσα και αέρα, με την κατασκευή νέου λιμένα και την επέκταση του αεροδρομίου, καθώς και να εξασφαλίσουμε επάρκεια νερού, παράλληλα όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να διατηρήσουμε, να αναδείξουμε και να προβάλουμε τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του νησιού.” Επίσης, ο Νομάρχης τόνισε ότι “όλο και περισσότερο στο προσεχές μέλλον, η Περιφερειακή Διοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχουν την ωριμότητα και ετοιμότητα να σχεδιάζουν, να κατευθύνουν και να διαχειρίζονται τα θέματα του τουρισμού, για αυτό θεωρούμε πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε τη γνώση και τις ικανότητες των στελεχών μας”.

Ο εκπρόσωπος του Δήμου Χίου ανέφερε ότι “η Χίος βρίσκεται σε μια πορεία ανάπτυξης του τουρισμού ευτυχώς βραδύτερη από την υπόλοιπη Ελλάδα, έχοντας έτσι την ευκαιρία και τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη ακολουθώντας τα συμπεράσματα του επιστημονικού συνεδρίου. Οι πόροι λιγοστεύουν και είναι επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουμε σε μία βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σεβόμενοι το περιβάλλον”.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητής Πάρις Τσάρτας χαιρέτισε το συνέδριο τονίζοντας το διεθνή επιστημονικό του χαρακτήρα επισημαίνοντας ότι διακεκριμένοι επιστήμονες του τουρισμού από Γαλλία, Αγγλία, Σκοτία, Ουαλία, Ιταλία, Τουρκία, Νορβηγία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Νότιο Αφρική, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ισπανία, Φινλανδία, αλλά και Ελλάδα από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Βόλου και του Ηρακλείου Κρήτης συμμετέχουν στο συνέδριο παρουσιάζοντας σημαντικές εισηγήσεις και μελέτες σχετικά με τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και το περιβάλλον.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυναν επίσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής Σωκράτης Κάτσικας και ο Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής Οδυσσέας Σακελλαρίδης.

Να σημειώσουμε ότι το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσε το, το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Σχεδιασμός, Διοίκηση Και Πολιτική Του Τουρισμού”, της Σχολής Επιστημών Της Διοίκησης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο `Τουρισμός σε νησιωτικές περιοχές και ειδικούς προορισμούς` πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου από τις 14-16 Δεκεμβρίου 2000.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024