Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚατατέθηκε με τροποποιήσεις ο νέος Αναπτυξιακός

Κατατέθηκε με τροποποιήσεις ο νέος Αναπτυξιακός

Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, ο οποίος προωθείται για κατάθεση στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη

Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, ο οποίος προωθείται για κατάθεση στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα<...> με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, πολλές από τις απόψεις των φορέων που είχαν λάβει μέρος στον κοινωνικό διάλογο τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο έχουν συμπεριληφθεί στην διαμόρφωση του νόμου.

Ο νέος νόμος σχεδιάστηκε με στόχο να συμβάλλει ουσιαστικά στην προσέλκυση νέων και μεγάλων επενδύσεων, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, στην περαιτέρω άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, στην τόνωση των επενδύσεων εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας, στην ενίσχυση της απασχόλησης και την απλούστευση των διαδικασιών παροχής των κινήτρων. Παράλληλα λαμβάνει υπόψη τις μεταβολές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που έχουν επέλθει από την εποχή της ψήφισης του προηγούμενου νόμου (1998) μέχρι σήμερα.

Το άρθρο 2 της τροποποίησης του Νόμου 2601/1998 (ΦΕΚ Α΄ 81) περί “Ενισχύσεις Ιδιωτικών Επενδύσεων για την οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας” τιτλοφορείται `Βελτίωση κινήτρων για επενδύσεις στον Τουρισμό`, και αναλυτικά προβλέπει:

  • Το αναφερόμενο στην περίπτωση (α) της παραγράφου 20 του άρθρου 6 του Ν. 2601/98 μέγιστο ενισχυόμενο ύψος επένδυσης ή/και προγράμματος χρηματοδοτικής μίσθωσης εξοπλισμού, για τον ολοκληρωμένης μορφής εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων αναπροσαρμόζεται στο ποσό των δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) ευρώ., αντί των 4.500.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Οι διατάξεις της υποπερίπτωσης (vi) της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 7 καταργούνται ώστε να βελτιωθεί το σύστημα βαθμολόγησης τουριστικών επενδύσεων.
  • Η περίπτωση β΄ της παραγράφου 18 του άρθρου 6 του Ν.2601/1998 τροποποιείται ως εξής: `β. Επενδύσεις ή/και προγράμματα χρηματοδοτικής μίσθωσης εξοπλισμού για ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων μπορούν να ενισχυθούν μόνο εφόσον πραγματοποιούνται στις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α) και στα Τμήματα των ενισχυόμενων περιοχών της Επικράτειας που δεν συμπεριλαμβάνονται στην κοινή απόφαση της προηγούμενης περίπτωσης (α)`.
  • Στο τέλος του στοιχείου iv της περίπτωσης δ΄της παρ. 3 του άρθρου 3 του Ν.2601/98 προστίθεται εδάφιο: `Οι μισθώσεις που προβλέπονται στη διάταξη αυτή καταρτίζονται με ιδιωτικό έγγραφο. Η γνησιότητα της υπογραφής του εγγράφου βεβαιώνεται από τη δημόσια οικονομική υπηρεσία του τόπου στον οποίο κείται το ακίνητο στην οποία και κατατίθεται. Μετά την κατάθεσή του το έγγραφο με το οποίο καταρτίζεται η μίσθωση μεταγράφεται στο γραφείο μεταγραφών της περιφέρειας του ακινήτου. Από τη μεταγραφή η μίσθωση έχει την ισχύ που ορίζεται στο άρθρο 618 του Αστικού Κώδικα`.

Επίσης, οι υποπεριπτώσεις (1) και (2) της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν. 2601/98 αντικαθίσταται με αποτέλεσμα να υποβάλλονται οι αιτήσεις υπαγωγής επενδύσεων ή/και προγραμμάτων χρηματοδοτικής μίσθωσης στην Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών μεταξύ των άλλων και για τις περιπτώσεις

  • συνεδριακών κέντρων,
  • κέντρων θαλασσοθεραπείας,
  • κέντρων τουρισμού υγείας,
  • χιονοδρομικών κέντρων,
  • κέντρων προπονητικού – αθλητικού τουρισμού,
  • λιμένων,
  • σκαφών αναψυχής,
  • γηπέδων γκολφ και επιχειρήσεων αξιοποίησης ιαματικών πηγών της περίπτωσης (τ) της παρ. 1 του άρθρου 3
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024