Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΣυνεδριάζει η ΕΕ με θέμα την επιβολή ή όχι κυρώσεων στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες

Συνεδριάζει η ΕΕ με θέμα την επιβολή ή όχι κυρώσεων στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες

Αν τελικά το αποτέλεσμα του συμβουλίου των υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αποδοχή της πρότασης της επιβολής κυρώσεων στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες χρησιμοποιούν την επιχορήγηση της […]

Αν τελικά το αποτέλεσμα του συμβουλίου των υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αποδοχή της πρότασης<...> της επιβολής κυρώσεων στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες χρησιμοποιούν την επιχορήγηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ όχι για την εξυγίανση τους, αλλά για την χαμηλή τιμολόγηση των εισιτηρίων τους τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων, που ξεκινά από αυξημένα τέλη αεροδρομίων, μέχρι και περιορισμό πτήσεων.

Πλην όμως, στην περίπτωση αυτή υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να ξεσπάσει – από το 2004, οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή η σχετική απόφαση – νέος εμπορικός πόλεμος μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, μετά τον περιβόητο πλέον “πόλεμο της μπανάνας” και τη διαμάχη Βρυξελλών – Ουάσινγκτον για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Το θέμα δημιουργήθηκε όταν η κυβέρνηση του George Bush αποφάσισε, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα του Σεπτεμβρίου του 2001, να επιχορηγήσει με 15 δισ. δολάρια τις αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ, ώστε να ξεπεράσουν τη μεγάλη κρίση, που είχε ξεσπάσει τότε στην αγορά των αερομεταφορών.

Εκπρόσωπος, όμως, της Ευρωπαίας επιτρόπου, αρμόδιας για την πολιτική σε θέματα μεταφορών, Loyola de Palacio, μιλώντας στην ιστοσελίδα της εφημερίδας “Χάντελσμπλατ”, τόνισε χαρακτηριστικά ότι “είναι πολύ πιθανό” οι αμερικανικές εταιρίες, αντί να αξιοποιήσουν τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο να εκσυγχρονιστούν, να μείωσαν τις τιμές των εισιτηρίων τους, χρησιμοποιώντας μεθόδους dumping που πλήττουν το διεθνή ανταγωνισμό.

Πρόσθεσε δε ότι, μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 έχουν πληθύνει οι διαμαρτυρίες των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών για “μη θεμιτές μεθόδους, τις οποίες χρησιμοποιούν οι ανταγωνίστριές τους από τις ΗΠΑ”.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε, επίσης, ως εξίσου χαρακτηριστικό παράδειγμα dumping την περίπτωση της ήδη χρεοκοπημένης Swissair, η οποία φέρεται ότι χρησιμοποίησε το πακέτο των δισεκατομμυρίων φράγκων που της είχε χορηγήσει η ελβετική κυβέρνηση όχι για να εξυγιανθεί αλλά για να μειώσει τις τιμές των εισιτηρίων της.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, θεωρείται σίγουρο ότι μεταξύ των 15 υπουργών Μεταφορών υπάρχει μια ισχυρή πλειοψηφία κατά της χρησιμοποίησης μεθόδων dumping. Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι τη λήψη μιας απόφασης για κυρώσεις, υπάρχει μια σημαντική απόσταση.

Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, την περίοδο αυτή διεξάγονται μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ συνομιλίες για την υπογραφή μιας συμφωνίας “open sky” (ανοιχτοί ουρανοί), οπότε μια απόφαση για επιβολή αντι-dumping κυρώσεων κάθε άλλο πάρα θα βοηθούσε την εξέλιξη των συνομιλιών.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024