Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΛοιπές μορφέςΕνισχύεται ο προσκηνυματικός τουρισμός με πιλοτικό πρόγραμμα

Ενισχύεται ο προσκηνυματικός τουρισμός με πιλοτικό πρόγραμμα

Σύμβαση υπογράφθηκε χθες μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, και συγκεκριμένα από τον γενικό γραμματέα τουρισμού Δημήτρη Γεωργαράκη, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Γεωργακόπουλου, και τους Μητροπολίτες…

Σύμβαση υπογράφθηκε χθες μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, και συγκεκριμένα από τον γενικό γραμματέα τουρισμού<...> Δημήτρη Γεωργαράκη, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Γεωργακόπουλου, και τους Μητροπολίτες Ζακύνθου Χρυσόστομο, Θηβών και Λιβαδειάς Ιερώνυμο, Δημητριάδος Ιγνάτιο, Ηλείας Γερμανό, και τον Αρχιμανδρίτη Ελισαίο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, με στόχο την ανάδειξη και μετατροπή παλαιών Μονών σε καταλύματα, ώστε να ενισχυθεί ο προσκυνηματικός τουρισμός.

Τα έργα που πρόκειται να γίνουν αφορούν στην αναστήλωση των ακόλουθων Μονών με σκοπό την τουριστική τους εκμετάλλευση:

  • Στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, την μετατροπή της παλαιάς Μονής Αγ. Γεωργίου Γκρεμνών σε ξενώνα προσκυνηματικού τουρισμού. Προϋπολογισμός έργου 640.000 ευρώ.
  • Στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λειβαδιάς, την μετατροπή παραδοσιακών κτηρίων κατασκηνώσεων σε κέντρο προσκυνηματικού τουρισμού και στη βελτίωση του υπάρχοντος συνεδριακού κέντρου Αγ. Γεωργίου Ελικώνος. Προϋπολογισμός 800.000 ευρώ.
  • Στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος την μετατροπή της παλαιάς Μονής Παναγίας ξενίας σε ξενώνα προσκυνηματικού τουρισμού. Προϋπολογισμός 1060.000 ευρώ.
  • Στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας την μετατροπή της κενής Μονής Παναγίας Πορετσού σε ξενώνα προσκυνηματικού τουρισμού και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Προϋπολογισμός 1.200.000 ευρώ.
  • Στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας την ανάδειξη φυσικών οικοσυστημάτων και τη δημιουργία υπηρεσιών ενημέρωσης προσκυνητών. Προϋπολογισμός 900.000 ευρώ

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή των συμβάσεων, τόνισε ότι το πρόγραμμα, που έχει πιλοτικό χαρακτήρα, έχει στόχο την ανάδειξη των Μονών και της πολιτιστικής παράδοσης, την ενίσχυση του προσκυνηματικού τουρισμού στο πλαίσιο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την τόνωση της τουριστικής κίνησης και σε περιόδους εκτός αιχμής.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργακόπουλος, η προσπάθεια αυτή, συνολικού προϋπολογισμού 4,6 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και δεν εντάσσεται στο Γ’ ΚΠΣ. Η ολοκλήρωση των αναστηλώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο και την εκμετάλλευση αναμένεται να αναλάβουν ιδιωτικοί φορείς, Αναπτυξιακές Εταιρίες, Πολιτιστικοί Σύλλογοι κλπ. Μετά την αναστήλωση το κάθε μοναστήρι θα διαθέτει 50 με 60 κλίνες κατά μέσο όρο.

Ο κ. Γεωργακόπουλος ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε συνομιλίες με όλους τους φορείς που διαθέτουν μεγάλες εκτάσεις για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων, ενώ τόνισε ιδιαίτερα ότι η συνεργασία με τις Μητροπόλεις και την εκκλησία γενικότερα είναι σε πολύ καλό σημείο για την αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων.

Κύριος ανάδοχος του έργου είναι η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης, φορέας χρηματοδότησης είναι η Γενική Γραμματεία Τουρισμού, φορέας εκτέλεσης είναι ο ΕΟΤ, και φορέας λειτουργίας ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγράμπελης Αγ. Δημητρίου.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024