Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΘαλάσσιος ΤουρισμόςΓιώργος Πασχαλίδης: Εκσυγχρονισμός – βιωσιμότητα – ασφάλεια για τα ελληνικά λιμάνια

Γιώργος Πασχαλίδης: Εκσυγχρονισμός – βιωσιμότητα – ασφάλεια για τα ελληνικά λιμάνια

Σε πρόσφατη ομιλία του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης στο Πανελλήνιο Συνέδριο Λιμενικών Έργων, που οργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τόνισε ότι το τρίπτυχο για την ανάπτυξη των λιμανιών στην Ελλάδα είναι…

Σε πρόσφατη ομιλία του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης στο Πανελλήνιο Συνέδριο Λιμενικών Έργων, που οργάνωσε<...> το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τόνισε ότι το τρίπτυχο για την ανάπτυξη των λιμανιών στην Ελλάδα είναι ‘εκσυγχρονισμός – βιωσιμότητα – ασφάλεια’.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ένα πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ που αφορά λιμενικά έργα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και είπε χαρακτηριστικά ότι «τα λιμάνια είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος της οικονομίας της χώρας. Η Ελλάδα έχει σε κάθε περίπτωση περίπου 150 λιμάνια μεγάλης σημασίας, πέρα από τα 12 λιμάνια που είναι ανώνυμες εταιρείες».

Σύμφωνα με τον υπουργό εκτός από την κρατική χρηματοδότηση χρειάζονται και άλλοι πόροι για τον εκσυγχρονισμό και ιδιαίτερα για τη βιωσιμότητα των λιμανιών, όπως τα ιδιωτικά κεφάλαια που πρέπει να επενδυθούν, διαδικασία που είναι πολύ σημαντική για την βιωσιμότητα. Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου δρ. Βασίλης Κούτσης που τόνισε ότι «θα πρέπει να προωθηθεί η θεσμική αλλαγή που θα δώσει τη δυνατότητα στα ελληνικά λιμάνια να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια για επένδυση σε έργα υποδομής. Η άντληση κεφαλαίων, μέσω του χρηματιστηρίου, είναι περιορισμένη και δεν παρέχει βεβαιότητα επιτυχίας των επενδύσεων αυτών. Τα ιδιωτικά κεφάλαια που μπορούν να επενδυθούν σε λιμενικά έργα υποδομής είναι σημαντικά αλλά πρέπει να έχουν λόγο στη λειτουργία και στις επιλογές των δράσεων».

Σχετικά με την ασφάλεια, ο υπουργός ανέφερε ότι ήδη γίνονται έργα σε 50 ελληνικά λιμάνια για να εφαρμοστούν από τον Ιούλιο του 2004 οι διατάξεις του ISPS Code. Για το πρόσφατο ατύχημα του ‘Κνωσός Παλλάς’ δήλωσε ότι «ότι οι επιχειρήσεις αυτού του τύπου δεν έχουν σημαία και ότι τελικά οι προσπάθειες όλων στέφθηκαν από επιτυχία».

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024