Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΕυρεία σύσκεψη για τον τουρισμό στην Κύπρο υπό την προεδρεία Λιλλήκα

Ευρεία σύσκεψη για τον τουρισμό στην Κύπρο υπό την προεδρεία Λιλλήκα

Υπό την προεδρεία του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου κ. Γιώργου Λιλλήκα πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη για τον τουρισμό…

Υπό την προεδρεία του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου κ. Γιώργου Λιλλήκα πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη<...> για τον τουρισμό. Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός ανακοίνωσε τα ακόλουθα.

“Συγκαλέσαμε σύσκεψη στην οποία μετείχαν όλοι οι εταίροι της τουριστικής βιομηχανίας, δηλαδή οι Κυπριακές Αερογραμμές, οι Helios Airways, οι ξενοδοχειακοί σύνδεσμοι ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, οι τουριστικοί πράκτορες και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν να συζητήσουμε δύο θέματα τα οποία θεωρούμε σημαντικά. Το πρώτο αφορά την από κοινού απόφαση για μια συγκεκριμένη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την τουριστική χρονιά του 2004. Ενημέρωσα τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για τις επαφές που είχα με τους τουριστικούς οργανισμούς στη Γαλλία και στην Αγγλία και ο πρόεδρος του ΚΟΤ μας ενημέρωσε για τις επαφές που είχε με τουριστικούς οργανισμούς άλλων χωρών.

Τα μηνύματα είναι θετικά και αισιόδοξα για το 2004. Όμως, ζητήσαμε τη συμμετοχή των ξενοδόχων και των αερογραμμών μας στη διαμόρφωση κάποιων μέτρων που θα αποτελέσουν την κοινή στρατηγική και προσέγγιση προς τους διεθνείς οργανισμούς τουρισμού. Υπήρξε ομοφωνία όσον αφορά τα μέτρα και τη στρατηγική. Έτσι ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα, με τις προτάσεις που θα υποβληθούν στους τουριστικούς οργανισμούς του εξωτερικού, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε και το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάστηκε το 2002 και το 2003 που είναι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής οι οποίες δημιουργούν ζημιά στα ξενοδοχεία μας.

Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε αφορά τον εσωτερικό τουρισμό. Συμφωνήσαμε ότι εντός του Δεκεμβρίου θα υποβληθούν τα πακέτα και οι προσφορές στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού από τα μέλη του ΠΑΣΥΞΕ και του ΣΤΕΚ αναφορικά με τις τιμές που θα προσφέρουν στους Κύπριους για τη χειμερινή περίοδο, δηλαδή μέχρι το τέλος Μαρτίου. Αυτά τα πακέτα τα οποία θα περιέχουν ελκυστικές τιμές θα ανακοινωθούν σε διάσκεψη Τύπου, θα εκδοθούν σε ειδικό έντυπο και θα διανεμηθούν ενώ παράλληλα θα γίνει και διαφήμιση για τον εσωτερικό τουρισμό. Θα ακολουθήσει νέα πολιτική για ένα πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού με ειδικές τιμές από τους ξενοδόχους προς τους Κύπριους για ολόκληρο το 2004. Αυτό θα επαναλαμβάνεται πλέον πάνω σε ετήσια βάση. Έτσι, ευελπιστώ ότι θα μείνουν ικανοποιημένοι και οι Κύπριοι πολίτες από τις τιμές που θα εξασφαλιστούν γι΄ αυτούς από τα ξενοδοχεία μας”.

Σε ερώτηση σχετικά με την αισιοδοξία για το 2004, ο κ. Λιλλήκας απάντησε ότι στηρίζεται στα στοιχεία που του έδωσαν οι tour operators από την Μεγάλη Βρετανία που αποτελεί και την κύρια αγορά της Κύπρου. “Μιλούμε για τις αφίξεις του 2004. Από τις επαφές που είχα με τους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς της Μεγάλης Βρετανίας που είναι η κύρια μας αγορά, εξασφάλισα ότι όλοι οι οργανισμοί έχουν δεσμευτεί σε δύο σενάρια. Το χειρότερο σενάριο είναι να έχουμε τα ίδια επίπεδα αφίξεων που είχαμε για το 2003 κατά το οποίο δεν υπήρξε μείωση από τη Μεγάλη Βρετανία. Το δεύτερο σενάριο είναι η αύξηση των αφίξεων συγκριτικά με τις φετινές αφίξεις από αυτή τη χώρα. Μόνο ένας τουριστικός οργανισμός μας δήλωσε μείωση των αφίξεων και αυτή η μείωση αφορά μόνο 8.000 θέσεις. Κατά συνέπεια υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να έχουμε αύξηση αφίξεων από τη Μεγάλη Βρετανία του χρόνου”.

Σχετικά με την γαλλική αγορά ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι “είχαμε φέτος μια μικρή αύξηση. Πρέπει να πω ότι από τις επαφές που είχα εκεί με τους τουριστικούς οργανισμούς αντιλήφθηκα ότι υπάρχει δυνατότητα σημαντικής αύξησης των αφίξεων από τη Γαλλία. Όμως, επειδή οι αριθμοί των τουριστών που παραδοσιακά προσελκύουμε από τη Γαλλία είναι μικροί, αυτή η σημαντική αύξηση θα είναι ένα βήμα για να καθιερώσουμε την Κύπρο σταθερό προορισμό για τους Γάλλους. Αυτό, βέβαια, δεν θα κάνει τη μεγάλη διαφορά στο σύνολο του τουριστικού ρεύματος”.

Αύξηση προβλέπεται σύμφωνα με τον ίδιο και από την γερμανική αγορά. “Τα μηνύματα που έχουμε πάρει από τους τουριστικούς οργανισμούς της Γερμανίας παρουσιάζουν επίσης σημαντική αύξηση για το επόμενος έτος σε σχέση με τη φετινή χρονιά, όμως η φετινή χρονιά για τη γερμανική αγορά παρουσίασε μια σημαντική μείωση. Αυτών λεχθέντων και με δεδομένο τη φιλελευθεροποίηση των πτήσεων προς τις ευρωπαϊκές χώρες και κατά συνέπεια προς την Ελλάδα που φέτος παρουσιάζει σημαντική αύξηση στις αφίξεις παρά τη διεθνή κρίση, είναι καθαρό ότι οι προϋποθέσεις που δημιουργούνται είναι πολύ αισιόδοξες για το 2004. Τα μέτρα που είχαμε πάρει και οι συμφωνίες που έχουμε κάνει με τους τουριστικούς οργανισμούς των βασικών μας αγορών μέχρι στιγμής μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι. Η ανταπόκριση που είχαμε από τους ξενοδόχους στην πρόταση μας για κοινή στρατηγική επίσης μας ικανοποιεί και μας επιτρέπει να βλέπουμε θετικά το 2004, δεδομένου ότι θα συστρατευθούν όλοι, όπως δεσμεύτηκαν σήμερα, προς την ίδια κατεύθυνση”.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την εξέλιξη του τουρισμού ο κ. Λιλλήκας τόνισε ότι “όταν κάναμε τις συμφωνίες με τους τουριστικούς οργανισμούς του εξωτερικού δεν είχε συμβεί οτιδήποτε ακόμα στην Τουρκία. Έτσι τα θετικά αποτελέσματα και οι θετικές εκτιμήσεις μας για το 2004 δεν λαμβάνουν υπόψη την κρίση στην Τουρκία. Σίγουρα εάν συνεχιστεί αυτό το κλίμα στην Τουρκία και αν επικρατήσει το αίσθημα της ανασφάλειας, θα επηρεαστεί ευνοϊκά όχι μόνο η Κύπρος αλλά και άλλες γειτονικές χώρες. Θετικό γεγονός θα είναι για μας ακόμη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Επεξεργαζόμαστε και ειδικά πακέτα για τους τουριστικούς οργανισμούς που βλέπουν την Κύπρο ως ένα προορισμό που μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των τουριστών της Ευρώπης που θα παρακολουθήσουν κάποιους αγώνες. Κατά συνέπεια οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα λειτουργήσουν ευεργετικά, ευελπιστούμε, για τη δική μας τουριστική βιομηχανία”.

Κάνοντας μια πρόβλεψη για το 2004 με βάση τα επίπεδα του τουρισμού φέτος ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “φαίνεται μέχρι στιγμής ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η μείωση είναι της τάξης του 6%. Υπήρχε και πέρσι μια μείωση της τάξης του 10%. Ευελπιστώ ότι του χρόνου θα υπάρξει αύξηση σε σύγκριση με το τρέχον έτος και με την εφαρμογή της στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη και την υλοποίηση κάποιων έργων υποδομής, πιστεύω ότι θα ακολουθήσει πλέον ο τουρισμός της Κύπρου μία νέα πορεία και θα παρουσιάζουμε αυξημένα έσοδα, χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι όπως τώρα να κυνηγούμε μόνο αριθμούς τουριστών. Με τα δεδομένα τα σημερινά οι εκτιμήσεις είναι ότι θα υπάρξει αύξηση, εάν βέβαια δεν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην περιοχή μας. Η μείωση του τουριστικού ρεύματος θα κυμανθεί, βάσει των προβλέψεων, στο 5% για το έτος 2003. Οι μειώσεις σε εισοδήματα υπολογίζω ότι θα κυμανθούν στο 10% ή και κάπως χαμηλότερα.”

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024